Unik finngård såld till tysk familj: ”Var exakt vad de var ute efter”

Publicerad:
Finngården Garraho i Medskogen väster om Bograngen har fått nya ägare. Foto: Skogsmäklarna

NWT berättade i våras om finngården Garraho i Medskogen som var till salu. En björntand från 1600-talet från när gården uppfördes har följt med fastigheten genom seklerna. Nu har gården och kanske även björntanden fått nya ägare.

– Det är en tysk familj som tillträder idag. De ska bo där permanent. Men de ska nog rusta upp huset lite först, säger mäklaren Anna Melin Nyström på Skogsmäklarna i Ekshärad.

Den skogsfinska gården i Medskogen väster om Bograngen har gamla anor. Det sägs att en björn dök upp när man man svedjade på platsen i mitten av 1600-talet. Björnen dödades och björntanden har följt med gården sedan dess. Det är ännu oklart om björntanden kommer att fortsätta finnas på gården.

– Jag säljer ju bara den fasta egendomen, så det får säljarna och köparna komma överens om hur de vill ha det, säger Anna Melin Nyström.

På finngården Garraho i Medskogen är det som om tiden stått still.
På finngården Garraho i Medskogen är det som om tiden stått still. Foto: Skogsmäklarna

Stått orörd

Gården Garraho är museal och har i princip stått orörd. Den har tillhört samma släkt sedan den byggdes. Men den såldes förra året tillsammans med inventarier. Den nya ägaren valde efter kort tid att sälja den vidare.

– Det är en jättespeciell gård och så ursprunglig. Det är inte mycket som gjorts på huset förutom på 50-talet när man drog in oljeeldning i en del av huset, säger hon.

En av salarna på den gamla finngården.
En av salarna på den gamla finngården. Foto: Skogsmäklarna

Nu har alltså en tysk familj köpt Garraho.

Kommer de att bevara det ursprungliga på gården?

– Det hoppas jag. Det är ju som att kliva in på ett museum. Familjen letade efter ett gammalt trähus, där de kan bo och verka. De har också djur, så någon form av verksamhet kommer de att ha där. De får i så fall bygga upp något för det finns inga stallbyggnader kvar och den gamla ladugården är riven.

Hon tillägger:

– Hade man fått önska så skulle det ha varit någon finnkulturförening som skulle ha kunnat flytta dit och ha verksamhet där med kurser och hantverk. Men nu blir det någon annan typ av verksamhet. Det blir säkert också bra. Familjen ville ha ett gammalt ursprungligt hus, där det också fanns vedeldning. Det här var exakt vad de var ute efter, säger Anna Melin Nyström.

Unik finngård till salu – en björntand ingår i köpet

Anna Melin-Nyström (C), ordförande i miljö-bygg och räddningsnämnden,  räddningschefen Pär Maltesson och konsulten Lars-Gunnar Strandberg presenterade den nya utredningen vid en presskonferens på onsdagen.
Anna Melin-Nyström (C), ordförande i miljö-bygg och räddningsnämnden, räddningschefen Pär Maltesson och konsulten Lars-Gunnar Strandberg presenterade den nya utredningen vid en presskonferens på onsdagen. Foto: Åsa Eneljung

Artikeltaggar

Anna Melin NyströmBograngenBostad och byggenEkshäradMedskogenSkogsmäklarna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare