Hoppa till huvudinnehållet

Problem med nedsläckta gator på Herrhagen – för dyrt att laga

Publicerad:
På bilden syns de lampor som hänger över gatorna och som slocknar på Herrhagen.
På bilden syns de lampor som hänger över gatorna och som slocknar på Herrhagen. Foto: Joachim Lagercrantz

Belysningen på tre vältrafikerade gator på Herrhagen har under flera år slocknat.

Felet beror på gamla kablar, men det kostar kommunen för mycket för att åtgärda.

Den senaste tiden har cirka tio linspann gatubelysning på Herrhagen varit släckt. Enligt en boende NWT varit i kontakt med har problemet med belysningen på Karlagatan, Herrhagsgatan och Vasagatan pågått under flera år.

– Belysningen har kommit och gått under några års tid på Karlagatan där jag bor. Men jag vill poängtera att kommunen har varit snabb med att åtgärda problem när man hört av sig.

Det är gatubelysningen som hänger mellan huskropparna över gatorna som har slocknat och det skapar otrygghet enligt den boende.

– Det känns lite otryggt. Det är många bilar som kör ganska fort i området och mycket folk rör sig över övergångsställena. Bär inte folk reflexer och belysningen har slocknat syns de inte. Det är lite otrevligt. De parkerade bilarna längs med gatan gör att det blir ännu mörkare. Tänk på barnen som är ute och kanske inte tänker sig för.

Felet beror på att det är en gammal papperskabel enligt kommunen. För att komma till bukt med problemet behöver kabeln bytas ut. Vilket innebär att delar av gatorna måste grävas upp. Men det blir dyrt för kommunen att gräva upp gatorna, lägga ny kabel och sedan återställa det uppgrävda området till ursprungligt skick.

– Vi har inte budget för att enbart gräva upp gatorna i sin helhet för belysningsåtgärder utan det görs i sådana fall i samband med utbyte av vattenledningar eller liknande jobb, skriver David Risfalk, belysningsingenjör på Karlstads kommun, i ett mejl.

Kommunen planerar att byta ut kabeln på sträckan mellan Geijersgatan 19 och Vasagatan 23. I nuläget finns inga planer på att byta ut kablarna i sin helhet, utan kommunen kommer fortsätta att tillfälligt laga kablarna.

– Kommer en större åtgärd så kommer vi att gå med och byta kablaget i sin helhet, skriver David Risfalk i ett mejl.

Det är gammal papperskabel som orsakar att gatubelysningen slocknar. Arkivbild på liknande belysning.
Det är gammal papperskabel som orsakar att gatubelysningen slocknar. Arkivbild på liknande belysning. Foto: Rune Johansson

Artikeltaggar

Bostad och byggenDavid RisfalkGatubelysningHerrhagenMiljö

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.