Hoppa till huvudinnehållet

Leveransbrist försenar ”Värmlands största solcellspark” – klar nästa sommar

Publicerad:
Elever från Kvistbergsskolan gör studiebesök på vad som ska bli Värmlands största solcellspark vid Näckån i Sysslebäck.
Elever från Kvistbergsskolan gör studiebesök på vad som ska bli Värmlands största solcellspark vid Näckån i Sysslebäck. Foto: Morgan Bäckvall

I somras var det meningen att Green Power Valley skulle stå i det närmaste klar och i förlängningen kunna leverera upp till 15 megawattimmar el.

Men det som kan bli Värmlands största solcellspark dröjer. Stor leveransbrist är förklaringen.

Byggandet av det som ska komma att bli Värmlands största solcellspark har påbörjats och etapp ett som ses som ett pilotprojekt är på plats.

Men fortsättningen som skulle förvandla tre långa rader med solpaneler till 17 har råkat ut för en fördröjning.

– Dels har det att göra med leveransproblematik. Det är drag efter solceller som aldrig förr och det är inte så lätt att få tag på material. Den typ vi kommer sätta upp i fortsättningen heter ”Bi facial”. Det betyder att man även har en baksida som tar upp solreflektioner. Men det är ett allmänt leveransproblem och inte bara det, det ska sättas upp också – och alla har orderböckerna fulla, säger Jan Anders ”Jante” Carlsson.

Jan Anders Carlsson framför solcellsparken som kan bli en av de kanske största i Sverige.
Jan Anders Carlsson framför solcellsparken som kan bli en av de kanske största i Sverige. Foto: Morgan Bäckvall

Han är vd för Näckåns energi AB, men går i pension och hans ersättare, Tobias Nilsson är redan rekryterad och påbörjar sin nya tjänst 1 november. Jan Anders Carlsson jobbar parallellt och slutar vid nyår.

Hur stor ska solcellsparken bli?

– Istället för tre rader med solceller kommer det att bli 17 rader i hela bredden upp till skogskanten, förklarar ”Jante” Carlsson.

Första etappen kan leverera en megawattimme per år. Fullt utbyggd handlar det om 15 megawattimmar. Det kan jämföras med turbinen i kraftstationen som producerar momentant 800 kilowatt och 3,5 miljoner kilowattimmar.

Elever på ”framtidsdagar” på besök vid Näckåns energis kraftstation.
Elever på ”framtidsdagar” på besök vid Näckåns energis kraftstation. Foto: Morgan Bäckvall

Ambitionen är att projektet ska vara klart nästa sommar.

– Det vi gör innan vintern är att vi ska färdigställa markarbeten. Så är planen och så fort tjälen går ur marken till våren ska vi få ned och börja montera markstativen, säger ”Jante” Carlsson.

Solcellsparken kunde nyligen beskådas av elever från årskurs 8 och 9 från Kvistbergsskolan i Sysslebäck där ett besök vid Näckåns energis kraftstation var en punkt på programmet kallat Framtidsdagar för elever i Torsby kommun.

Eleverna gjorde under två dagar flera företagsbesök: Moelven Notnäs Ransby AB, Ransby åkeri, Nygrens skogstransporter, Fryksdalens sparbank, ambulanssjukvården och polisen i Likenäs och Långflons shoppingcenter stod på agendan utöver Näckåns energi.

Turbinen vid Näckåns kraftstation producerar 800 kilowatt el.
Turbinen vid Näckåns kraftstation producerar 800 kilowatt el. Foto: Morgan Bäckvall

– Jag tycker företagarna har varit fantastiska på att ställa upp och så gärna vill berätta för eleverna, säger Ingela Bönström Brusgård, näringslivsutvecklare på Torsby utveckling AB.

Artikeltaggar

Fryksdalens sparbankIngela Bönström BrusgårdJan-Anders CarlssonKvistbergsskolanLångflons shoppingcenterMoelven Notnäs Ransby ABNäckåns EnergiNäringslivSysslebäck

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.