Hoppa till huvudinnehållet

Kampen för kvinnofrihet förtjänar hela världens stöd

Publicerad:
Det gäller att hela världen nu ställer sig upp och aktivt agerar för kurdernas mänskliga rättigheter och yttrandefrihet innan de här protesterna riskerar att bli blodbad, skriver Shamm Shamayi Salih.
Det gäller att hela världen nu ställer sig upp och aktivt agerar för kurdernas mänskliga rättigheter och yttrandefrihet innan de här protesterna riskerar att bli blodbad, skriver Shamm Shamayi Salih. Foto: AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är inte första gången som kvinnor har dödats efter att ha häktats eller torterats av iranska regimen. Det är inget nytt detta med att Irans president monterat ned demokratin, skriver Shamm Shamayi Salih.

Den kurdiska kvinnan Mahsa Amini, 22 dör efter att blivit överfallen av Irans moralpolis. i huvudstaden Teheran, för att hon inte ansågs bära slöja på rätt sätt. Nu protesterar kvinnor i Iran med livet som insats.

Att en löst sittande hijab ledde till döden för 22-åriga Mahsa Amini gör mig fruktansvärt besviken. Våra iransk-kurdiska kvinnor kämpar för basala rättigheter. De förtjänar hela världens stöd. Hur många kurdiska kvinnor ska behöva offra sina egna liv för omvärlden för att få leva ifred med deras mänskliga rättigheter?

Mahsa Amini blev bara 22 år gammal men hennes död har blivit en stor symbol för frihet och mordförtryckarna. Det är inte första gången som kvinnor har dödats efter att ha häktats eller torterats av iranska regimen. Det är inget nytt detta med att Irans president monterat ned demokratin.

Så skriver du en debattartikel

Våra iransk-kurdiska kvinnors strävan mot ett inkluderande och jämställt samhälle upplevs som hotfull än i dag. Våldsamheter, bombningar och brott mot mänskliga rättigheter är en vardag som många drabbade kurder lever med. Men ändå agerar ingen politiker eller regering på de ondskefulla gärningar Irans president utsätter kurderna för.

Den unga kurdiska kvinnan Mahsa greps på grund av sin klädsel, misshandlades av regimens brutala agenter och dog efter att ha legat i koma i tre dagar. Våra systrar i Iran arresteras och misshandlas dagligen på grund av hur de är klädda. Det är ett exempel på brutalt statligt våld och hur våldet hänger samman med regimens djupt rotade kvinnohat.

Vart är alla feminister som påstås försvara kvinnors mänskliga rättigheter? Vart är alla som skrek #blacklivesmatter? Vart är alla som skrek #freeukraine? Vart är alla som skrek för alla andra drabbade länder och stod upp för alla andra? Var är ni nu? Jag ser människor men ingen humanitet.

Situationen just nu i Mellanöstern och Iran och iranska Kurdistan är ohållbar. Det är inte okej att vi som land sitter och ser på när tusentals kvinnors liv står på spel. Det gäller att hela världen nu ställer sig upp och aktivt agerar för kurdernas mänskliga rättigheter och yttrandefrihet innan de här protesterna riskerar att bli blodbad. Det här är modiga kvinnor som behöver hela omvärldens solidaritet och stöd.

Låt oss minnas varenda ung kvinna som fallit som offer hos iranska regimen. Låt oss aldrig någonsin få brytas ned av tystnad. Iran är ett fängelse för våra kvinnor de är inget som går att förneka . Låt oss minnas den 22-åriga kurdiska kvinnan Mahsa Amini som föll offer i iranska regimens händer. Låt oss minnas de modiga kvinnorna som i dag också kämpar för sina basala rättigheter. Vi står med er i alla väder.

Shamm Shamayi Salih

Svensk-kurdisk journalist

Artikeltaggar

Black Lives MatterDebattDemokratiDemonstrationerFri- och rättigheterHederskulturIranJämställdhetKvinnovåldMänskliga rättigheterTeheranUkraina