Mitells samtal med spelarna dagen efter: ”Många har samma känsla”

Publicerad:
Tomas Mitell pratade både individuellt och i grupp med spelarna efter den stora förlusten i Skellefteå. Foto: Tommy Andersson

Efter onsdagsträningen samlades laget i bortre sarghörnet för ett snack med Tomas Mitell. Efteråt smattrade klubborna hårt i isen.

– Nu har vi släppt det, nu går vi vidare. Jag sa det nu efter träningen, nu har vi tjurat färdigt, säger FBK-coachen.

Solberger: En kväll när man inte trodde sina ögon

6-0 till Skellefteå. Enorma siffror, men inte riktigt så matchbilden såg ut. Och dagen efter storförlusten i norr är Tomas Mitells analys densamma som under tisdagskvällen.

– I 45 minuter fram till att de gör 4-0 är det en ganska bra match. Jag är besviken på sista 15 när vi tappar sugen och inte kör för varandra. Då är de bra och har pucken alldeles för mycket.

Han fortsätter:

– Det låter ju helt sinnessjukt när vi torskar med 6-0, men jag tycker faktiskt att vi i två perioder var bättre med i matchen däruppe igår än vad vi var i slutspelet, rent spelmässigt.

”Tudelat”

Färjestad fick under tisdagens match chansen i powerplay många gånger om, men pucken ville inte in. Samtidigt gjorde Skellefteå mål på tre av sina numerära överlägen.

– Det är lite tudelat. Det hade varit värre om vi hade 6-7 powerplay och inte ens kom in i zon. Siffrorna säger att vi borde ha gjort 2,5 mål i powerplay, och vi gjorde noll. Jag var som sagt glad över spelet 5 mot 5 i 45 minuter. Sen är det mycket utvisningar, men det är ett för dåligt slutresultat. Vi får skämmas och se till att studsa upp imorgon.

Nya kedjor

En del del omflyttningar ser ut att vänta på torsdag, när returmöte mot Skellefteå stundar. På onsdagsträningen matchades till exempel Michael Lindqvist tillsammans med Linus Johansson och Marcus ”Lilliz” Nilsson, Daniel Viksten parades ihop med Victor Ejdsell och Oscar Lawner. Henrik Björklund, Marcus Westfält och ”Peppe” Lundh körde ihop liksom Per Åslund, Remi Elie och Joakim Nygård. Om det blir exakt de kedjorna återstår att se, men Mitell öppnar upp för förändring, även i special teams.

– För att se om vi kan hitta ny inspiration, ny energi och medstuds. Jag sa till dem att arbetsinsatsen både mot Linköping och 45 minuter mot Skellefteå har jag inga problem med. Det är vi nöjda med, men det går ut på att vinna och göra fler mål än motståndaren och det lyckades vi ju inte med. Sen var det inte tafatt eller blekt tycker jag, men det blir tyvärr så ibland.

Hur hanterar du omklädningsrummet efter 6-0, när det inte riktigt speglar det som hände på isen?

– En del i det är att det är pinsamt att förlora med 6-0 och det är inte godkänt. Samtidigt så behöver man se nyanserat på det och ge dem en fair bild. Att jag står och skriker på dem idag att vi torskade med 6-0 när vi gjorde 45 bra minuter... Det är en balans. Samtidigt, hur mycket ska vi tjata om effektivitet när vi skakar fram målchanser? Vi får hjälpas åt, jag har pratat med dem en och en. Många har ungefär samma känsla, ”hur fan blev det 6-0?”. Imorgon ska de se till att gå till sig själva och till sin kedja och ta ansvar för sin egen energi och arbetsinsats. Jag har pratat med några av dem som är tänkta att göra mål, de måste behålla kylan. Det blir inte bättre av att ”Linkan” och Viksten ska kämpa in pucken, det kommer de inte gynnas av.

När laget samlades imorse väntade genomgång.

– Vi tittade inte jättemycket på video, men vi behöver lyfta upp det till ytan. Det viktigaste är att göra en vettig analys idag, så när vi lämnar hallen så behöver vi börja bygga upp energi och engagemang för morgondagen. Nu har vi tjurat färdigt.

Skellefteås tunga skadesmäll – målvakten följer inte med till Karlstad

Skönt möta Skellefteå igen redan imorgon?

– Ja, absolut. Jag tycker att i 45 minuter hade vi en helt okej chans att vinna och göra det till en jämn match. Nu gjorde de mål och vi inte, och jag tror att alla som såg matchen håller med hyfsat att vi inte var så utspelade man kan vara där uppe ibland när man känner ”ojojoj, herregud hur ska det gå”. Det tror jag ingen tyckte, och jag tror inte att någon har ifrågasatt arbetsinsatsen heller. Vi tar nya tag imorgon.

Hela truppen är uttagningsbar (förutom de tidigare långtidsskadade Mikael Wikstrand och Jens Westin).

Samma läge har inte Skellefteå. Tidningen Norran rapporterar att Tom Kühnhackl missar matchen på torsdag, och att succémålvakten Linus Söderström, som motade samtliga FBK-försök i tisdags, inte är med på resan till Karlstad.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeySHLSkellefteå AIK

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare