Hoppa till huvudinnehållet

Framtidens mack och asiatisk mat i Välsviken ger många nya jobb

Publicerad:
Samarbetet mellan restaurangkedjan Chopchop och OK Värmland fortsätter med en satsning i Välsviken. 2021 öppnades en gemensam anläggning på Våxnäs i Karlstad. Här ses Hans Ye, grundare och delägare av Chopchop och OK Värmlands vd Stefan Särnehed.
Samarbetet mellan restaurangkedjan Chopchop och OK Värmland fortsätter med en satsning i Välsviken. 2021 öppnades en gemensam anläggning på Våxnäs i Karlstad. Här ses Hans Ye, grundare och delägare av Chopchop och OK Värmlands vd Stefan Särnehed. Foto: Tommy Andersson

OK Värmland och restaurangkedjan Chopchop öppnade ifjol en ny anläggning på Våxnäs. Nu fortsätter man samarbetet i Välsviken.

– Ja, vi ska etablera oss på en tomt bredvid Bauhaus och öppna en mack för elbilar, vätgasfordon och HVO-bränsle och de ska öppna en ny restaurang.

Det säger OK Värmlands vd Stefan Särnehed.

Mellan det nya Bauhaus-varuhuset som öppnar nästa höst och E18 har Karlstads kommun avsatt mark för en drivmedelsanläggning.

Intresset bland aktörerna på marknaden för att etablera sig där har varit mycket stort. Kommunen utlyste därför en markanvisningstävling där de olika bolagen fick presentera sina projekt.

Ungefär så här är det tänkt att den nya anläggningen i Välsviken ska se ut. Bland annat ingår ett antal laddplatser för elbilar.
Ungefär så här är det tänkt att den nya anläggningen i Välsviken ska se ut. Bland annat ingår ett antal laddplatser för elbilar.

Vinnare blev OK Värmlands och Chopchops gemensamma förslag.

– Det är vi förstås mycket glada för. Konkurrensen var stor. Det var någonstans mellan fem och tio olika bolag som ville etablera sig på tomten i Välsviken, säger Stefan Särnehed.

Det finns i dag ingen mack i Karlstad öster om Höjdgatan intill Hotel Gustaf Fröding där just OK Värmland har en anläggning. Detta trots att Kronoparken är Karlstads största stadsdel, men snart blir det alltså ändring på den saken.

I september 2021 slogs dörrarna upp både för Chopchop och OK Värmlands nya mack på Hagalundsvägen.
I september 2021 slogs dörrarna upp både för Chopchop och OK Värmlands nya mack på Hagalundsvägen. Foto: Christer Wik

– Vi och Chopchop är väldigt nöjda med den satsning som stod klar på Hagalundsvägen på Våxnäs för precis ett år sedan. Därför väljer vi att fortsätta vårt samarbete i Välsviken.

– OK Värmland ska bygga framtidens mack där. Vi ser att bensin och diesel är på väg ut som drivmedel och väljer därför att satsa på en mack enbart för laddning av elbilar och för tankning av vätgas och HVO-bränsle, alltså förnybar diesel, säger Stefan Särnehed.

Det är här, intill Välsviksleden och E18, bredvid Bauhaus nya varuhus som macken och restaurangen ska byggas.
Det är här, intill Välsviksleden och E18, bredvid Bauhaus nya varuhus som macken och restaurangen ska byggas. Foto: Christer Wik

Den nya drivmedelsanläggningen kommer främst rikta in sig på tyngre fordon och alltså inte sälja några fossila bränslen.

– Men naturligtvis är alla bilister välkomna. Det blir dock ingen butik med varor som på våra andra större anläggningar, men ett antal laddplatser för elbilar. Hur många vet vi inte än. Vi får anpassa oss till marknaden.

Byggstart 2023

– Byggstart blir först hösten 2023 eftersom Bauhaus-varuhuset först måste slutföras. Vi hoppas att allt kan stå klart första halvåret 2024. Vad projektet kommer kosta är ännu inte klart, säger Stefan Särnehed.

Den nya restaurangen i Välsviken blir något större än den på Våxnäs och får plats för cirka 100 personer. Utseendet blir helt nytt.
Den nya restaurangen i Välsviken blir något större än den på Våxnäs och får plats för cirka 100 personer. Utseendet blir helt nytt. Foto: Illustration: Tengbom arkitekter

Och bredvid macken öppnar Chopchop en restaurang, precis som på Våxnäs.

– Vi har haft mycket kunder och bra ruljans ända sedan vi öppnade hösten 2021 och därför väljer vi att öppna en restaurang med våra asiatiska rätter även i Välsviken.

– Den blir lite större än den på Våxnäs, ungefär 100 platser mot dagens 80 och får en helt ny design som är framtagen i samarbete med arkitektbyrån Tengbom, säger Hans Ye, grundare och delägare av Chopchop.

30 nya jobb

Etableringen i Välsviken kommer leda till ett antal nya arbetstillfällen.

– Ja, det handlar om cirka 30 nya jobb, både heltider och deltider. Det är ungefär lika många som jobbar hos oss på Våxnäs.

Chopchop växer snabbt i Sverige och bolaget har i dag 37 restauranger. Man har bland annat ett antal restauranger i Stockholmsområdet och dubbeletableringar i Malmö, Uppsala, Västerås och Örebro.

Just nu pågår ombyggnaden av trafiksystemet vid handelsområdet i Välsviken inför öppnandet av Bauhaus varuhus.
Just nu pågår ombyggnaden av trafiksystemet vid handelsområdet i Välsviken inför öppnandet av Bauhaus varuhus. Foto: Christer Wik

Artikeltaggar

ChopChopNäringslivOK VärmlandStefan SärnehedVälsviken

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.