Hoppa till huvudinnehållet

Avstängt Baggerud väcker förtvivlan och ilska – kommunen kan inget göra

Publicerad:
Grindar och skyltar om privat mark möter den som besöker den tidigare campingen.
Grindar och skyltar om privat mark möter den som besöker den tidigare campingen. Foto: Privat

I mitten av september fick Kristinehamns kommun in ett klagomål om den tidigare campingen i Baggerud. Det numera instängslade området väcker mycket känslor.

– Ser med förtvivlan och ilska på det som hänt vid allas vår fina badplats, börjar skrivelsen med klagomålet till kommunen.

Sedan Sätuna Turism och Förvaltning AB tog över campingområdet har det skett drastiska förändringar. Rampen för trollingfiske är avstängd, hela området har fått stängsel och vägen in till området är avstängt med kätting. Den nye ägaren också satt upp kameror.

Det har florerat rykten om att det kriminella mc-gänget Bandidos skulle ha tagit över campingen – något som tillbakavisades av ägaren.

Det är jättetråkigt men vi kan inte göra något åt det
Lisa Bäckström

I klagomålet vill man att kommunen nu går in och agerar. Klagomålsskrivaren vill att stigen till badplatsen markeras och skyltar med att det finns en badplats ska sättas upp. Man vill också att kommunen tar kontakt med markägaren om att öppna upp parkeringsplatserna eller att kommunen själva går in och anordnar parkering utanför området.

Allemansrätten gäller

I klagomålet tas det upp att området faller in under allemansrätten och det är mycket riktigt att så är fallet.

– Det är jättetråkigt men vi kan inte göra något åt det, säger Lisa Bäckström, byggchef i Kristinehamns kommun.

Kommunen kan inte agera eftersom det inte är avstängt för att ta sig in på området. Det är för biltrafik som det är avstängt.

– Kommunen kan inte ge markägaren ett förläggande om att de ska öppna vägen. De har rätt att stänga av den, säger Lisa Bäckström, trots att allemansrätten gäller.

För det går fortfarande att ta sig till området till fots även om det inte längre går att parkera där, menar Lisa Bäckström.

– Marken är privat men är planlagd som camping, säger Kalle Alexandersson, planeringschef i Kristinehamns kommun.

Tillgången till badplatsen och stranden blir desto mer svår tillgänglig i och med grindar och kättingar som omöjliggör biltrafik.

– Man får inte köra bil på privat mark, säger Kalle Alexandersson som menar att om man vill ta sig till badplatsen får man ta sig dit till fots på den stig som finns.

Kommunal väg

Den detaljplan som antogs 2004, då kommunen fortfarande ägde campingen, är den som fortfarande gäller.

Då fanns det ett beslut på att kommunen skulle bygga en ny väg. Men beslutet om att bygga den nya vägen genomfördes aldrig.

– Nu har genomförandetiden gått ut, säger Lisa Bäckström och tillägger:

– Genomförandetiden är på 15 år.

Beslutet fattades 2004 och men kommunen fick inte någon begäran om att vägen skulle byggas.

– Kommunen kan inte tvinga någon att bygga, säger Kalle Alexandersson.

Artikeltaggar

AllemansrättenBaggerudKalle AlexanderssonSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.