Hoppa till huvudinnehållet

Utredningen av Hans Nilsson i slutskedet: ”Rett ut de frågetecknen vi hade”

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Tidigare kommunalrådet Hans Nilsson har utretts av Eda kommun och Region Värmland för att ha plockat ut dubbla ersättningar. Arkivbild.
Tidigare kommunalrådet Hans Nilsson har utretts av Eda kommun och Region Värmland för att ha plockat ut dubbla ersättningar. Arkivbild. Foto: Linus Carle

Utredningen av tidigare kommunalrådet Hans Nilsson är inne i slutskedet.

En rapport lämnas vidare mot slutet av den här veckan.

– Vi har rett ut de frågetecknen vi hade, säger Niklas Larsson, förhandlingschef på HR-avdelningen vid Region Värmland.

Det var i slutet av augusti som AN avslöjade att tidigare kommunalrådet i Eda, Hans Nilsson, har plockat ut dubbla ersättningar från regionen och kommunen för möten som pågått samtidigt.

Bara några dagar innan detta kom beskedet att han lämnade alla sina uppdrag inom politiken mitt under valrörelsen, då han var ett toppnamn inom Sjukvårdspartiet i Värmland och även startade upp en lokalavdelning för partiet i Eda, efter en tid som politisk vilde i kommunfullmäktige.

Ett par veckor tidigare hade SVT Nyheter Värmland avslöjat att Hans Nilsson anlitat svart arbetskraft under sommaren 2020.

Hans Nilsson om svartjobbet: ”Jag vet att jag gjort fel”Hans Nilsson lämnar samtliga uppdrag i SiV: ”Ansträngande tid”

Beslut behöver tas

Nu har han utretts av kommunen och regionen kring dubbla ersättningarna – vilket nu är inne i sin slutfas.

– Så långt jag kan säga just nu är att vi har rett ut de frågetecknen vi hade. Sen behöver vi ta någon typ av beslut hur vi hanterar det här vidare, säger Niklas Larsson, som är förhandlingschef på HR-avdelningen vid Region Värmland och är den som har hand om utredningen.

– Jag hoppas att jag ska kunna få till en liten rapport under veckan här, och då behöver jag skicka till den direktören som ska titta på det här i slutändan. Sen lär det gå ganska fort att få det till en offentlig handling.

”Inte varit några konstigheter”

De har träffat Hans Nilsson vid två olika tillfällen, berättar Niklas Larsson.

– Ena tillfället var igår (läs: måndag). Det har inte varit några konstigheter i de mötena.

Ett omfattande material med en hel del mötesprotokoll har alltså gåtts igenom.

– Det vi har gjort är att vi har tittat på ett stort antal möten, så har vi haft lite frågor kring vissa av ersättningarna. Det är det som har tagit lite tid, om man säger så.

Artikeltaggar

Eda kommunHans NilssonNiklas LarssonPolitikRegion VärmlandVal 2022

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.