Hoppa till huvudinnehållet

Nya Stockfallets skola skulle stått klar 2023 – men den är redan för liten

Publicerad:
Nya Stockfallets skola byggs för 350 elever, men Stockfallet och Edsgatan växer så snabbt att den måste utökas till att kunna ta emot 475 elever.
Nya Stockfallets skola byggs för 350 elever, men Stockfallet och Edsgatan växer så snabbt att den måste utökas till att kunna ta emot 475 elever. Foto: Helena Karlsson

Planen var att nya Stockfallets skola med plats för 350 elever skulle stått klar hösten 2023, men så blir det inte.

Anledningen är att skolan redan är för liten och behöver utökas.

– Det har flyttat in fler barn i området än beräknat. Vi ser på möjligheten att bygga på skolan med en våning.

Beskedet kommer från Pernilla Kortzon, enhetschef för fastighetsprojekt på kommunens teknik- och fastighetsavdelning.

I december 2014 upptäcktes det mögel på Stockfallets skola och den fick senare rivas. Under många år därefter har undervisningen bedrivits i moduler på en annan plats i stadsdelen.

En ny skola har planerats under de senaste åren längs Stormyrsvägen och i oktober 2021 drogs bygget i gång med en symbolisk sprängning på tomten. Men nu står det klart att den nya skolan där byggarbetet pågår för fullt och som skulle ha stått klar hösten 2023 redan är för liten.

Räcker inte till

F-6-skolan är planerad för 350 elever, men den kapaciteten räcker inte till för att kunna ta emot alla barn från Stockfallet och Edsgatan.

– Det hade möjligen räckt något år, men då hade vi inom kort varit tvungna att bygga ut skolan. Då är det mycket bättre att göra den utbyggnaden redan nu, säger Sophie Gutenbrunner, lokalstrateg på barn- och ungdomsförvaltningen på Karlstads kommun.

Hur kan det komma sig att ni inte visste hur stort elevunderlag som fanns i området och ungefär hur mycket det skulle öka när skolan planerades?

– Det beror på att det har varit en större och snabbare exploatering av den här delen av Karlstad än vi kunde förutse. Våra prognoser stämde inte. Och antalet barnfamiljer har dessutom blivit fler än vad vi trodde. Sådant är svårt att förutse.

Dagens skola som skulle ha stått klar hösten 2023 kommer att försenas eftersom den ska byggas på med en tredje våning.
Dagens skola som skulle ha stått klar hösten 2023 kommer att försenas eftersom den ska byggas på med en tredje våning. Foto: Helena Karlsson

Hur mycket planerar ni att utöka den nya skolan?

– Vi tänker oss en utökning från 350 till 475 elever. Vi ser en fortsatt ökning av antalet barn i området och tar därför en ordentlig höjd när det gäller kapaciteten så att Stockfallet och Edsgatan kan fortsätta att utvecklas.

– Vi vet dessutom att det är extra populärt att låta ens barn börja i en helt ny skola. Det påverkar också hur många elever en ny skola får jämfört med om den hade varit ett antal år gammal, säger Sophie Gutenbrunner.

Räcker matsalen och sporthallen till eller behöver de också byggas ut?

– Nej, det har vi kollat och där räcker kapaciteten till.

Finns det fler områden i Karlstad som växer snabbare än ni trodde så att inte skolorna räcker till?

– Nej, det anser vi inte. På Orrholmen ser det lugnt ut när det gäller den nya skolan som påbörjas där och likadant är det med Fredricelund på Våxnäs. Vi ser över prognoserna för alla skolor för att ha kontroll, säger Sophie Gutenbrunner.

Det är alldeles nyligen som teknik- och fastighetsförvaltningen har informerats om att nya Stockfallets skola behöver utökas.

– Vi har fått ett uppdrag att se över möjligheten att bygga ut skolan och det är möjligt. Ett antal nya skolor i kommunen är redan förberedda konstruktionsmässigt för att kunna byggas på med en våning. Och det är en sådan lösning vi tänker oss på Stockfallet där skolan ska gå från två till tre våningar.

– Det var tur att det här behovet upptäcktes redan nu och inte när skolan stod klar. Vi har förvarnat entreprenören Serneke om de här planerna, säger Pernilla Kortzon.

Vad innebär det här för byggtiden? Skolan skulle ju ha stått klar nästa höst.

– Det betyder att skolbygget försenas, men vi kan i dagsläget inte säga hur mycket. Inte heller hur mycket dyrare det blir. Det måste utredas.

– Vi har en totalbudget på 232 miljoner kronor och anbudet var lite lägre än så, så vi har viss marginal där från början.

Just nu byggs även den nya förskolan Stormyrens förskola med sex avdelningar i området. Finns det risk att även den blir för liten och måste byggas ut?

– Nej, det anser vi inte. Och dessutom finns det fler förskolor i området och det gör att vi lättare kan flytta över några barn till dem om det skulle behövas, säger Pernilla Kortzon.

Artikeltaggar

Bostad och byggenKarlstads kommunPernilla KortzonSernekeSkola och utbildningStockfalletStockfallets skola

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.