Hoppa till huvudinnehållet

Mannen odlade cannabis i växthus – skulle självmedicinera

Publicerad:
22 cannabisplantor beslagtog från mannens bostad i augusti förra året. Dock inte denna planta. Genrebild.
22 cannabisplantor beslagtog från mannens bostad i augusti förra året. Dock inte denna planta. Genrebild. Foto: Johan Nilsson/TT

En man i 60-årsåldern döms för narkotikabrott och ringa narkotikabrott efter att ha odlat cannabis i ett växthus.

Polisen fick ett tips.

Sedan kunde de beslagta 22 cannabisplantor från mannen som odlade dessa i ett växthus i anslutning till sin bostad. Analysen visar att plantorna, efter torkning, skulle uppnått till lite under 1,7 kilo cannabis.

Även en mindre mängd cannabis påträffades i mannens köksskåp.

Mannen berättar i utredningen att han köpt frön på nätet och sedan drivit upp plantorna som han skulle ha i självmedicinerande syfte.

Han hävdar även att det rör sig om en mindre mängd brukbar narkotika.

”Han hade dock inte kunnat använda hela plantan utan enbart blomställningarna som sitter överst på varje planta, eftersom bladen på plantorna är så genmodifierade att de inte innehåller någon THC”, står det i domen.

THC står förr tetrahydrocannabinol och är det huvudsakliga aktiva ämnet i cannabis.

Tingsrätten slår dock fast att det rör sig om en framställning av knappt 1,7 kilo cannabis, då samtliga växtdelar ovan jord på en cannabisplanta utgör narkotika, oavsett hur hög THC-halten är.

I domen skriver tingsrätten att på grund av mängden narkotika torde straffvärdet motsvara ett längre fängelsestraff. Men flera förmildrande omständigheter, där ibland att mannen enbart ville använda narkotikan för självmedicinering och att halten av THC är osäker, gör att han döms till skyddstillsyn och 60 timmars samhällstjänst.

Artikeltaggar

Brott & blåljusDomarKristinehamns kommunNarkotikaNarkotikabrottRinga narkotikabrott

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.