Hoppa till huvudinnehållet

Kärnkraftsreaktorer har stängts och tagits ur drift i förtid

Publicerad:
Ytterligare fyra reaktorer, två i Oskarshamn 1 och 2 (bilden), samt Ringhals 1 och 2 är stängda och tagna ur drift, skriver Boo Nilsson.
Ytterligare fyra reaktorer, två i Oskarshamn 1 och 2 (bilden), samt Ringhals 1 och 2 är stängda och tagna ur drift, skriver Boo Nilsson. Foto: Adam Ihse/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Sanningen är att regeringen sett till att göra kärnkraft olönsam till förmån för subventioner till vindkraft och andra energislag, skriver Boo Nilsson.

I kärnkraftsdebatten hörs och det är sant som Socialdemokrater och Miljöpartiet påstår, att det var på affärsmässiga grunder som nedläggning av kärnkraftsreaktorer genomförts.

Inget nämns att det var efter genomförd politisk styrning av nytillsatta styrelseledamöter i Vattenfall, Viktoria Bergman och Tomas Kåberger, med direktiv från regeringen genomföra att Vattenfall framöver enbart ska satsa på ”förnybar energi” och sluta med kärnkraft, och göra Vattenfall ledande i omställningen av energisystemet till enbart förnybar energi.

Orsaken varför kärnkraftsreaktorer ”på affärsmässiga grunder” i förtid stängts och tagits ur drift är till följd av skatten på termisk effekt (effektskatt) införd åren 2014-2018, höjda säkerhetskrav och avgifter, förbud av brytning och anrikning av uran, med bestämmelse införd i miljöbalken 2018, utarbetad av dåvarande miljöministern (2016-2019) Karolina Skog (MP).

Så skriver du en debattartikel

Därtill långa beredningstider för slutförvar av använt kärnbränsle under dåvarande klimat- och miljöminister (2021) Per Bolunds (MP) ansvar, baserat på underlag från en inte utexaminerad finsk tandläkarstudent publicerad mastersuppsats, som ansågs var mer trovärdig än 40-års forskning av Svensk kärnbränslehantering.

Två reaktorer i Barsebäck stängdes för några år sedan och rivning har påbörjats. Ytterligare fyra reaktorer, två i Oskarshamn 1 och 2, samt Ringhals 1 och 2 är stängda och tagna ur drift.

Före dessa beslut lovade dåvarande klimat- och miljöminister (2014-2016) Åsa Romson (MP) med uttalande i bland annat SVT att ”vi ska säkerställa att det stängs kärnkraftsreaktorer under den här mandatperioden”.

Ett annat uppmärksammat uttalande är från den dåvarande energipolitiska talesperson för Miljöpartiet Lise Nordin, som avslöjar hur Socialdemokraterna och Miljöpartiet styrt Vattenfall bort från en kärnkraftspositiv linje. ”Den nya regeringen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, bestämde att Vattenfall inte ska lägga massa pengar på ny kärnkraft” och att en kursändring skett genom så kallad ”informell styrning.”

Enligt Vattenfalls dåvarande produktionschef, Torbjörn Wahlborg, hade något beslut om förtida nerläggning av fungerande kärnkraft aldrig genomförts utan höjda avgifter och säkerhetskrav, och inte minst effektskatten. Sanningen är att regeringen sett till att göra kärnkraft olönsam till förmån för subventioner av vindkraft och andra energislag som bidragit till att svensk kärnkraft i framtiden blev olönsam och med det inga investerare.

På grund av energibehov kommer Japan att återstarta flera kärnkraftverk som varit inaktiva under de senaste åren och se över möjligheterna att förlänga livslängden på befintliga reaktorer, samt utveckla nästa generations reaktorer. I dag byggs fler än 60 nya kärnkraftsreaktorer runt om i världen.

Boo Nilsson

Artikeltaggar

Åsa RomsonBarsebäckDebattElJapanKärnkraftKarolina SkogLise NordinMiljöpartietPer BolundRinghalsSocialdemokraternaTorbjörn WahlborgVattenfallVindkraft