Hoppa till huvudinnehållet

Jessica Polfjärd: EU-debatt frånvarande i valrörelsen

Publicerad:
Någonting som emellertid var näst intill frånvarande i den svenska debatten var utrikes- och EU-politik, skriver Jessica Polfjärd.
Någonting som emellertid var näst intill frånvarande i den svenska debatten var utrikes- och EU-politik, skriver Jessica Polfjärd. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Direkt från Europaparlamentet

Det spelar helt enkelt roll vilka beslut som fattas i Bryssel och det får konsekvenser för allt från svensk skog till vår arbetsmarknad, skriver Jessica Polfjärd.

Valet i Sverige handlade nästan uteslutande om vilka problem vi har och hur de ska lösas på bästa sätt. Det är i sig helt rätt och riktigt – det är avgörande för oss att problem såsom brottslighet och energikris hanteras här och nu. Bättre hade naturligtvis varit om de hanteras tidigare, så att det aldrig fick gå så här långt. Någonting som emellertid var näst intill frånvarande i den svenska debatten var utrikes- och EU-politik. Det hade till exempel varit intressant att få höra resonemanget hos de partier som fortfarande motsätter sig ett medlemskap i Nato i en tid av krig i Europa och när den transatlantiska länken är viktigare än någonsin.

Det är också märkligt att frågan om Sveriges roll i EU aldrig lyftes i partiledardebatterna. Det är synd av många skäl. Till att börja med är det onekligen så att vi i stor utsträckning påverkas av vad som beslutas i det europeiska samarbetet. Det spelar helt enkelt roll vilka beslut som fattas i Bryssel och det får konsekvenser för allt från svensk skog till vår arbetsmarknad.

Det är därtill mer angeläget nu än på många år, då Sverige tar över som ordförandeland i EU den 1 januari nästa år, vilket är bara några månader bort. Betydelsen av ordförandeskapet ska inte överdrivas, det är inte så att ordföranden allena bestämmer över EU:s lagstiftning.

Dock innebär det en chans att sätta prioriterade frågor på agendan och sätta tonen för diskussionerna i Bryssel. Det är därför glädjande att det nu ser ut att bli moderatledd regering i Sverige. Efter åtta års ointresse är det äntligen dags för en regering som tar EU på allvar och som genuint bryr sig om att använda samarbetet på bästa sätt – på ett sätt som faktiskt gynnar Sverige.

Vårt medlemskap i den europeiska unionen är alldeles för viktigt och användbart för att inte utnyttjas på bästa sätt. Det finns vissa kardinalfel som begåtts i närtid som borde tjäna som avskräckande exempel för all framtid. Mest påfallande är kanske det sociala toppmötet i Göteborg 2017 som, trots att vi moderater varnade för konsekvenserna av att lyfta sociala frågor på EU-nivå, ägde rum. Följderna blev som bekant att vi fick lagförslag om europeiska minimilöner – ett förslag vi blev lovade aldrig skulle presenteras.

EU behöver en ny riktning och Sverige behöver en regering som kan och vill ta på sig ledartröjan. Vi borde gå i täten för en grön omställning som bygger på konkurrenskraft och fritt företagande. EU behöver satsa mer på kärnkraft och förnybar energi för att göra oss kvitt beroende av fossila bränslen. En viktig del i detta är det aktiva skogsbruket och biobaserade produkter. Det behövs att Sverige, tillsammans med likasinnade länder, sätta ner foten och gör det tydligt att svenska skogsägare vet bäst själva hur man ansvarsfullt brukar sin skog.

Våren 2023 är chansen för en nystart för Sverige i EU. Det är dags för en regering som är en garant för svenska intressen i Bryssel. Vi i Europaparlamentet kan inte göra allt.

Jessica Polfjärd

Europaparlamentariker (M)

Artikeltaggar

ArbetsmarknadspolitikElEUEU-kommissionenEuropaparlamentetEuropeiska rådetEuropeiska unionens rådGöteborgJessica PolfjärdKärnkraftLönerModeraternaNatoRegeringenSigneratSkogsbrukUtrikespolitik