Hoppa till huvudinnehållet

Här får värmlänningar hjälp att sluta köpa sex: “Inte hjälpsamt att hänga ut dem”

Publicerad:
Mats Gärdsvik Wilhelmsson jobbar som kurator på Kast som hjälper sexköpare att prata om problemet.
Mats Gärdsvik Wilhelmsson jobbar som kurator på Kast som hjälper sexköpare att prata om problemet. Foto: Lisa Olaison

På Kast (köpare av sexuella tjänster) i centrala Karlstad jobbar fem kuratorer med värmlänningar som behöver hjälp för att de köper sex.

Här får de hjälp att sluta eller någon att prata med under livskrisen det kan innebära efter att ha blivit tagen av polisen.

– Vi finns för att hjälpa männen att hantera skammen.

Till Kast vänder sig män frivilligt, antingen för att de själva inser att de har ett problem, eller för att de precis har blivit tagna på bar gärning av polisen och hamnat i en akut livskris.

Vi säger män. För hittills är det bara män som har sökt hjälp, även om mottagningen är öppen för alla, sedan starten tre år tillbaka.

Vilka de männen är, som köper sex, går inte att peka ut, säger Mats Gärdsvik Wilhelmsson, kurator på Kast.

– Det finns ingen specifik grupp som köper sex. Det är ett snitt av alla i samhället, alla åldrar och samhällsklasser. Det är missbrukaren, företagsledaren och studenten, det är alla möjliga.

Det är personer som har välordnade liv – och inte. Familj och förhållanden – och inte. En spegling av män i samhället i stort.

– Det är heller inte få personer som köper sex. I siffror uppskattar man det till att ungefär tio procent av alla män köper sex någon gång under sin livstid.

– Sannolikt känner vi alla någon som har köpt sex, säger Mats Gärdsvik Wilhelmsson.

Finns en koppling till porrtittande

Även om männen inte går att gruppera i övrigt så är de oftast mellan 25-40 år, säger Mats Gärdsvik Wilhelmsson.

– Och en likhet vi kan se är att det finns en överkonsumtion av porr. Alla som kollar på porr kommer inte att köpa sex. Men de som har köpt sex har ofta konsumerat mycket porr.

Varför män köper sex finns det lika många förklaringar på som det finns män, säger Mats Gärdsvik Wilhelmsson.

– Vi får inte fastna i någon förklaring för då får vi många som inte känner igen sig i det, och när vi begränsar oss missar vi alla andra.

– Men de som söker hjälp hos oss är de som tycker att det är problematiskt att köpa sex. Alla män tycker inte det. Det finns ofta mycket ångest och dåligt mående bland köparna. Man har klivit över moraliska gränser och sociala skammen är stor. Det är ensamt att vara sexköpare, det är något man inte pratar med någon om. Det är väldigt få som mår bra av att köpa sex över tid.

”Det sociala straffet för en sexköpare är ofta mycket hårdare än det juridiska” säger kurator Mats Gärdsvik Wilhelmsson.
”Det sociala straffet för en sexköpare är ofta mycket hårdare än det juridiska” säger kurator Mats Gärdsvik Wilhelmsson. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Till Kast kan man vända sig för att just prata om det, utan att bli dömd.

– Vårt syfte är inte att lägga mer skam på bördan, utan snarare ångestreglera, för det är ångestfyllda män som kommer hit.

Anledningen till att det behövs en plats för sexköparna att få hjälp, enligt Mats Gärdsvik Wilhelmsson, är för att man behöver jobba med alla delar av problematiken kring sexköp.

– Det finns professionell hjälp att få, det finns någon att prata med. Vi hjälper att prata om skammen och ger verktyg för att komma ur det. För varje sexköpare vi får att sluta köpa sex, så minskar vi också tillgången på ett sätt, genom att minska efterfrågan, säger han.

Sociala straffet är hårt

– Om man åker fast för sexköp så är det sociala straffet oftast mycket högre än det juridiska. Man döms hårt av samhället vilket gör att man mår väldigt dåligt och risken för suicid är hög.

Skammen i sig är olika för alla, förklarar Mats Gärdsvik Wilhelmsson. För någon är det att bli gripen, för en annan är det insikten att man skadat en annan människa.

– Det sociala straffet är inte hjälpsamt för män som köper sex. Att hänga ut dem i kvällspressen till exempel kommer inte att leda till ett slut på att män köper sex. Skammen kan snarare öka återfallsrisken, säger han.

I stället hjälper det att låta mannen få prata om sexköpet. För att få honom att förstå varför han hamnade i den situationen.

– Att sätta ord på det är viktigt. Först behöver man lägga mycket kraft på att få mannen att känna sig trygg och bekväm att prata om det. Här skriver vi inga journaler och alla telefonsamtal hit är anonyma. Sen behöver vi backa bandet och se vad det är för moraliska gränser man klev över för att hamna där.

”Det finns professionell hjälp att få, det finns någon att prata med.”
”Det finns professionell hjälp att få, det finns någon att prata med.” Foto: Lisa Olaison
Behöver du hjälp?

Så här kan du kontakta Kast:

Telefon: 0200-290 900

Samtalen är anonyma och syns ej på telefonräkningen.

Mail: kastvarmland@karlstad.se

Besöksadress: Karlbergsgatan 2A

Artikeltaggar

Brott & blåljusKarlstadKastKöp av sexuella tjänster

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.