Hoppa till huvudinnehållet

Missen i fullmäktige – beslut i vindkraftsfråga skjuts upp

Publicerad:
Frågan om vindkraft sköts upp i Torsby kommunfullmäktige efter en miss.
Frågan om vindkraft sköts upp i Torsby kommunfullmäktige efter en miss. Foto: JONAS EKSTROMER

Kommunfullmäktige i Torsby skulle under måndagen besluta om vindkraft på Ripfjället. Men fullmäktigeledamöterna hade inte fått handlingarna i tid – därför sköts beslutet upp till ett extrainsatt möte på fredag.

Men exakt varför handlingarna inte hade skickats ut i tid är oklart. Ordförande i kommunfullmäktige Zenitha Bäck (S) vet inte när de skickades ut.

– Det kan jag inte svara på exakt. Men de blev lite för sent för att vi skulle kunna besluta om det under mötet, säger Zenitha Bäck.

Vad som ska beslutas om är en ansökan från Wpd onshore Ripfjället AB. Bolaget vill uppföra en vindkraftspark med maximalt 29 vindkraftverk. Enligt ansökan ska tre av verken placeras i Torsby kommun. De resterande hamnar i Malung-Sälens kommun.

Nu har kommunfullmäktigeledamöterna fram till fredag på sig att läsa vindkraftshandlingarna. De extrainsatta mötet är klockan 15.

– Det blir inte rätt antal dagar för att läsa ändå, så nu fick alla hem och lusläsa. Jag tror att den stora informationen är på över tusen sidor. Länsstyrelsen i Dalarna vill ha svar från oss senaste den 3 oktober, därför beslutade vi om att ha mötet på fredag. Vi diskuterade om att få förlängs svarstid, men det blev inte aktuellt.

Sedan tidigare har kommunstyrelsen i Torsby rekommenderat att fullmäktige säger nej till förslaget.

”Märkligt”

Joe Bengtsson, kandidat till De Oberoende i Torsby, var på plats för att titta på mötet under måndagen.

– Det första man sa under mötet var att punkten ströks för att man hade glömt att skicka ut handlingarna. Det förefaller för mig märkligt eftersom handlingarna funnits tillgängliga sedan i maj, och att kommunstyrelsen hade samma underlag när man beslutade, säger Bengtsson, som också är engagerad i aktionsgruppen mot vindkraft i Höljes.

– Sedan blev det diskussioner om när punkten skulle tas upp. Det beslutades om extrainsatt möte på fredag, men det var först när Roger Larsson (KD) påminde alla om att länsstyrelsen i Dalarna vill ha svar senast 3 oktober. Annars tar de ingen hänsyn till fullmäktiges synpunkter. Det verkade som att ingen annan hade koll på detta.

Joe Bengtsson.
Joe Bengtsson.
KS-förslag: Torsby säger nej till vindkraft i Ripfjället

Artikeltaggar

PolitikTorsbyTorsby kommunVindkraft

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.