Fortsatt kritik mot stängda hopptorn: ”Det är i rutschbanorna det händer”

Publicerad:
Peter Sörensen och Karlstadpartiet Livskvalitet hade bjudit in grävjournalisten Joakim Karlsson att medverka på pressträffen om de utdömda hopptornen. ”Det är vattenrutschbanorna som är problemet”, menar Karlsson som är tydlig med att han inte samarbetat med partiet på något sätt. Foto: Helena Karlsson

Det är vattenrutschbanan som är farlig, inte hopptornet.

Det menar grävjournalisten Joakim Karlsson som nu stämmer in i Karlstadpartiet Livskvalitets (KPL) kritik mot kommunen angående de stängda hopptornen.

Att KPL varit kritiska mot hanteringen av ärendet med att stänga hopptornen i Vålberg och Karlstad har NWT berättat om tidigare.

Och deras kritik har fortsatt även efter den senaste inspektionen av en konsult.

Utspelet om utdömda hopptornen: ”Kommunen verkar ha förts bakom ljuset”

Bland annat menar man att det finns egenintresse hos konsulten som gjorde den första granskningen och utredningen om hopptornen. Och att de stängts med hänvisning till en EU-standard från 2018 är felaktigt, hävdar KPL.

– Det måste ha slagit ned som en bomb den här nya standarden tänkte jag. Men trots att Sverige har 450 simhallar byggda under 1960- och 1970-talen så är det bara två hopptorn som dömts ut, säger Peter Sörensen, talesperson för KPL, på en pressträff.

”Kan inte användas bakåt”

EU-standard är ingen föreskrift, utan något framtaget av leverantörer och den är frivillig att använda, säger han vidare och fortsätter:

– Och den kan inte användas bakåt. Du kan inte ta en standard avsedd för framtagning av nya produkter och använda den som ett filter och trä den bakåt. De här hopptornen har byggts enligt gällande standard, och det innebär inte att när det kommer en ny standard så är de mindre säkra att vistas i.

Med på pressträffen fanns även Joakim Karlsson, som titulerar sig grävjournalist, som också har tittat på närmare på hanteringen.

– Jag blev nyfiken när det börjas skriva som hopptornen. Jag läste Sörensens infallsvinklar och såg att det stämde ganska överens med mitt gräv. Men jag valde att fokusera på riskanalyser och varför man dömer ut anläggningar.

Sörensen tar strid om badhuset

”Stora ordningsproblem”

Så han begärde ut tillbudsrapporter från Sundstabadet daterade från oktober 2018 till dess att tornet stängdes under 2021.

– Då kunde jag se att det fanns 27 tillbud på hopptornet under den tiden på nästan tre år. Barnpoolen hade 19, men…, säger Joakim Karlsson och visar över 100 tillbudsrapporter för vattenrutschbanorna:

– Tittar man här så har man stora ordningsproblem på badhuset.

Han berättar att det handlar av pååkningar, avhysningar av badgäster, tillkallelse av väktare och polis. Bland annat.

– Är det nåt Sundstabadet ska arbeta med så är det det här. Olyckorna har inte skett i hopptornen, det är i rutschbanorna det händer. Det är där problemet finns. Man ska inte döma ut något som är fullständigt säkert.

Hopptornen i Karlstad och Vålberg inte säkra: ”De har många brister”

”Stora pengar på spel”

Joakim Karlsson påpekar också att han anser att arbetet med konsultrapporterna är amatörmässigt gjort och han avfärdar dem. Likaså riskanalyserna, där han säger att det förts in nya parametrar efter konsultjobben.

– Innan såg det jättebra ut, men nu är bassängen för smal och folk kommer att hoppa i kaklet.

Vad vill ni ha för svar från kommunen och anläggningen?

– Som politiker känner jag att det är stora pengar som står på spel. Vi har båda lagt fram enormt med fakta om felaktigheter och jag vill se en oberoende utredning som granskar allt som hänt, från relationer mellan konsulter och kommunen till grunderna för inspektionerna, säger Peter Sörensen.

– Vi kan inte trivialisera det som hänt. Från Karlstadpartiet känner vi en djup oro att den här typen av missförhållanden kan fortgå.

Artikeltaggar

KarlstadKarlstads kommunPeter SörensenSamhälleSundstabadetVålberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare