Värmlandsmontern 2022 var mindre, men nog hittade mässbesökarna fram. Den publikmässiga höjdpunkten under de fyra mässdagarna var självklar:
– När Lars Lerin är här äger vi C-hallen, säger Ricky Andreis.
Han är nöjd, men Värmlands framtida representation på Bokmässan är inte självklar.
– Det har gått väldigt bra. Jag är väldigt nöjd med platsen och med att vi har haft en strid ström med människor, säger projektledaren Ricky Andreis.
Efter diskussioner tidigare i år beslutade regionens kultur- och bildningsnämnd till sist att Värmland även denna gång ska ha en egen monter på Bokmässan i Göteborg. Dock blev det en mindre – och billigare – monter och även en ny plats, men ingetdera var en nackdel, tycker projektledaren. Värmland hamnade i ett bra stråk och en monter med öppen design gjorde sitt till.
– Vår position är bättre än tidigare, för det är lättare att slinka in, säger han.
De 18 sittplatserna räckte inte långt när Lars Lerin gästade Värmlandsmontern under söndagen. Åhörarskaran spred sig långt ut i mässgångarna utanför montern.
– Då var det 130 pers! Det är jättekul. Då äger vi C-hallen, när han är här.
Nästan som före corona
Besöksstatistiken i Värmlandsmontern har inte summerats än, men Bokmässan som helhet är nästan uppe i för-pandemiska mått. 82 156 fysiska besök räknades in i år, mot 86 132 senaste ”riktiga” mässan 2019.
Vad tror du om framtiden för Värmlandsmontern?
– En väldigt bra fråga, jag önskar jag kunde svara på den, säger Ricky Andreis.
Vad tycker du själv?
– Om man har det här formatet som är lite mindre, men funktionellt finns det en poäng att vara här, för det fungerar bra och vi har bra beläggning, men sedan vet jag ju inte – den totala litteraturkostnaden för allting vi gör i Värmland ska viktas emot den här och det är den grundläggande diskussionen i alla budgetsammanhang. Det finns många fördelar, det gäller bara att man har en budget som är rimlig för det totala arbetet vi ska göra i Värmland, säger Ricky Andreis.
Han påminner även om att det inte bara handlar om att marknadsföra värmländsk litteratur, utan varumärket Värmland.
Årets värmländska mottagande på Bokmässan var något av ett test, men när framtidsfrågan avgörs, handlar det om ett beslut på längre sikt.
Upp till politikerna
Avgörandet ligger hos politikerna.
– Finns det medel och man tycker att det är bra, tycker jag absolut man kan vara här, men jag vet ju inte hur min budget ser ut nästa år. Vi ska lämna en rapport till nämnden, våra chefer ska dra det här och vikta det mot kostnaden och sedan får nämnden ta ett slutligt inriktningsbeslut.