Hoppa till huvudinnehållet

"När Lerin är här äger vi hallen”: Nu ska Värmlandsmonterns framtid avgöras

Publicerad:
När NWT träffar Ricky Andreis på söndagen återstår bara någon timme av 2022 års mässa, men han är pigg. ”Man går på sista ångorna nu i mopedtanken”, säger han och skrattar. Foto: Lena Richardson

Värmlandsmontern 2022 var mindre, men nog hittade mässbesökarna fram. Den publikmässiga höjdpunkten under de fyra mässdagarna var självklar:

– När Lars Lerin är här äger vi C-hallen, säger Ricky Andreis.

Han är nöjd, men Värmlands framtida representation på Bokmässan är inte självklar.

– Det har gått väldigt bra. Jag är väldigt nöjd med platsen och med att vi har haft en strid ström med människor, säger projektledaren Ricky Andreis.

Efter diskussioner tidigare i år beslutade regionens kultur- och bildningsnämnd till sist att Värmland även denna gång ska ha en egen monter på Bokmässan i Göteborg. Dock blev det en mindre – och billigare – monter och även en ny plats, men ingetdera var en nackdel, tycker projektledaren. Värmland hamnade i ett bra stråk och en monter med öppen design gjorde sitt till.

Det var bra fart på kommersen i Värmlandsmontern under Bokmässan. Gästerna fick klara sig utan värmländskt kaffe och kakor, efter budgetbantningen, men det verkar inte ha upprört.
Det var bra fart på kommersen i Värmlandsmontern under Bokmässan. Gästerna fick klara sig utan värmländskt kaffe och kakor, efter budgetbantningen, men det verkar inte ha upprört. Foto: Lena Richardson

– Vår position är bättre än tidigare, för det är lättare att slinka in, säger han.

De 18 sittplatserna räckte inte långt när Lars Lerin gästade Värmlandsmontern under söndagen. Åhörarskaran spred sig långt ut i mässgångarna utanför montern.

– Då var det 130 pers! Det är jättekul. Då äger vi C-hallen, när han är här.

Nästan som före corona

Besöksstatistiken i Värmlandsmontern har inte summerats än, men Bokmässan som helhet är nästan uppe i för-pandemiska mått. 82 156 fysiska besök räknades in i år, mot 86 132 senaste ”riktiga” mässan 2019.

Vad tror du om framtiden för Värmlandsmontern?

– En väldigt bra fråga, jag önskar jag kunde svara på den, säger Ricky Andreis.

Vad tycker du själv?

– Om man har det här formatet som är lite mindre, men funktionellt finns det en poäng att vara här, för det fungerar bra och vi har bra beläggning, men sedan vet jag ju inte – den totala litteraturkostnaden för allting vi gör i Värmland ska viktas emot den här och det är den grundläggande diskussionen i alla budgetsammanhang. Det finns många fördelar, det gäller bara att man har en budget som är rimlig för det totala arbetet vi ska göra i Värmland, säger Ricky Andreis.

Bokmässan i Göteborg drog drygt 82 000 fysiska besökare. Därtill kom 7 000 digitala besökare som följde programpunkter från mässan via nätet.
Bokmässan i Göteborg drog drygt 82 000 fysiska besökare. Därtill kom 7 000 digitala besökare som följde programpunkter från mässan via nätet. Foto: Lena Richardson

Han påminner även om att det inte bara handlar om att marknadsföra värmländsk litteratur, utan varumärket Värmland.

Årets värmländska mottagande på Bokmässan var något av ett test, men när framtidsfrågan avgörs, handlar det om ett beslut på längre sikt.

Upp till politikerna

Avgörandet ligger hos politikerna.

– Finns det medel och man tycker att det är bra, tycker jag absolut man kan vara här, men jag vet ju inte hur min budget ser ut nästa år. Vi ska lämna en rapport till nämnden, våra chefer ska dra det här och vikta det mot kostnaden och sedan får nämnden ta ett slutligt inriktningsbeslut.

Ricky Andreis är nöjd med helgen på bokmässan, men Värmlandsmonterns framtid är nu upp till politikerna.
Ricky Andreis är nöjd med helgen på bokmässan, men Värmlandsmonterns framtid är nu upp till politikerna. Foto: Lena Richardson
Kändistätt i Värmlandsmontern – men klassiska kakorna sparas bortFull fart direkt i Värmlandsmontern: "Vi sitter mitt i farleden”Marcus-Gunnar skvätte kaffe på bokmässan: ”Är redan i nästa värld””Käraste diktardrottning” – forskare djupdyker i breven till Selma LagerlöfVärmlänning är Årets barndeckare: ”Försvinner inte i det svarta hålet”Bokaktuella Lagerlöf-stipendiaten Bo Landin varnar: ”Då går Karlstad under”Från busskaos i Karlstad till kökaos på Bokmässan – ”Ville inte lämna återbud”

Artikeltaggar

BesöksnäringBokmässan i GöteborgGöteborgKarlstadLars LerinLitteraturNäringslivNöje/KulturRegion VärmlandRicky AndreisVärmlands länVärmlandsmontern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.