Hoppa till huvudinnehållet

Demenssjuk på boende glömdes bort – hittades efter sex timmar med läckt blöja

Publicerad:
En demenssjuk på ett vårdboende glömdes bort i sex timmar. Personen på bilden har inget med händelsen att göra. Bilden är en genrebild.
En demenssjuk på ett vårdboende glömdes bort i sex timmar. Personen på bilden har inget med händelsen att göra. Bilden är en genrebild. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Det var i juni efter midnatt som nattpersonal upptäckte att en demenssjuk på ett vårdboende i Karlstad satt fullt påklädd med ett inkontinenshjälpmedel som läckt i en fåtölj.

Den boende fick besök och hjälp med medicin vid klockan 18.00 den aktuella dagen, enligt enhetschefen. Därefter skulle hen ha haft ett besök vid klockan 19.00 då hen skulle fått hjälp med omvårdnad och att gå och lägga sig.

Personen klarar inte av att resa sig upp och har inget trygghetslarm då hen inte kan påkalla hjälp på egen hand. När kvällsbesöket uteblev satt den boende därför kvar i fåtöljen i sex timmar utan tillsyn och möjlighet att påkalla hjälp.

Först efter midnatt, klockan 00.20, upptäcker nattpersonalen personen. Hen satt fullt påklädd i en fåtölj med ett inkontinenshjälpmedel som hade läckt. Personen uppger då att hen känner sig skakig i kroppen och ostadig på benen efter att ha suttit så länge.

Under den aktuella dagen jobbade en ordinarie personal och en vikarie som menar att besöket glömts bort på grund av bristande kommunikation dem mellan. Enhetschefen säger också att en annan boende fått ett försämrat hälsoläge vilket kan ha påverkat planeringen.

Den boende uttrycker ingen oro och har efter händelsen inte upplevts påverkad eller uttryckt något kring händelsen, enligt enhetschefen.

Artikeltaggar

KarlstadTrygghetsarbeteVård och omsorgVårdboende

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.