Värmlänning är Årets barndeckare: ”Försvinner inte i det svarta hålet”

Litteratur
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Crimetime Awards delades ut på Bokmässan i Göteborg. Per Gustavsson och Anders Sparring fick pris för bästa barndeckare, Åsa Larsson fick Årets hederspris och Sofie Sarenbrandt är årets svenska deckarförfattare
Foto: Niklas Maupoix
”Fyndigt, välskrivet och med alldeles underbara illustrationer.”
Så står det i motiveringen till 2022 års Crimetime Award för årets barndeckare 2022. Det är ord som träffar den värmländske illustratören rakt i hjärtat.

Arvikabördiga illustratören och författaren Per Gustavsson får utmärkelsen tillsammans med författaren Anders Sparring. Tillsammans utgör de den berättarglada duon bakom historierna om den mindre samvetsgranna familjen Knyckertz.

– Det känns jättekul! De allra flesta böcker uppmärksammas inte, utan de försvinner i det svarta hålet. Jag känner mig otroligt hedrad, säger Per Gustavsson till NWT.

Viktiga frågor

Han tror att framgångsfaktorn handlar om både en spännande historia och igenkänning.

– Det är väldigt tydliga roller, att familjen är kriminell och sonen Ture försöker manövrera i det. Anders beskriver väldigt fint våndan och det är roligt hur det kan beröra alla:, det handlar om viktiga frågor som vem man är och hur familjen tar emot en, säger han.

Juryn skriver bland annat att ”Vi njuter av historier där vi både får fnissa och nicka eftertänksamt. Man kan inte annat än att älska den motvilliga bedragaren som verkligen försöker göra allt rätt – trots sin tjuvaktiga familj.” Och: ”Det här är ett universum som ständigt expanderar och där vi gärna befinner oss – kriminellt bra!”

”Roligt att rita”

Per Gustavsson har också trivts i detta universum, som bland annat förgrenat sig till såväl utlandslanseringar som en julkalender i tv.

– När det är ett roligt projekt är det roligt att rita också, säger han.

Just nu är han också aktuell med en bok som framkallar både blanka ögon och varma känslor: Pojken, pappan och björnen.

Per Gustavsson är född 1962 och uppvuxen i Arvika.
Foto: STEFAN TELL

– Det är en historia som varit med mig ända sedan innan min pappa dog. Den tog fart när min pappa dog för sju år sedan. Då kom meningen ”Min pappa blev så gammal att han såg ut som ett träd”. Så var det med min pappa, han blev gammal, tunnades ut och blev knotig.

Livets stora frågor

Det blev en berättelse om ett barn som själv inte åldras, men ser sin pappa bli äldre och bli ett träd, medan pojken själv måste ut i den okända världen.

– Det tog sex år innan jag kom fram till den här formen. Det har funnits i många varianter, avslöjar han.

Berättelsen som blev är sorglig, poetisk och dubbelbottnad. Man kan läsa den som att en pojke växer upp och flyttar hemifrån eller som en djupare bild av livets gång och stora frågor om livet.

En poetisk och vacker berättelse i text och bild är Per Gustavssons senaste bok.

Per själv känner igen sig i bilden av pojken som driver iväg ut på havet.

– Min mamma dog för länge sedan och när pappa dog var jag fullvuxen, men ändå känner man att ”nu är jag föräldralös”.

Releasefest med tårar

Han berättar att flera gäster på releasefesten kom fram med blanka ögon och varma kramar och tackade. Samtidigt känner han stor glädje i att han lyckades samla känslorna och tankarna han bar på.

– Jag är så jäkla nöjd med boken. När den kom ut hade jag med mig den i väskan och bar omkring på den.

Fakta

Årets barndeckare 2022

Crimetime Award årets barndeckare 2022 tilldelas Anders Sparring och Per Gustavsson för serien om Familjen Knyckertz med senaste boken Damen med fjäderboan (Natur & Kultur).

Årets barndeckare delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år, vars utgivning har bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. Listan på tidigare vinnare inkluderar bland annat barnfavoriter som årets hederspristagare Åsa Larsson och medskaparna Ingela Korsell och Henrik Johnson, samt duon Martin Widmark och Helena Willis.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.