Riskera inte livet när du försöker sänka elkostnaderna i vinter

Insändare
PUBLICERAD:
”Jag är rädd att det kommer ske mer riskfyllda och desperata metoder för att spara in på elen”, skriver insändarskribenten.
Foto: Anders Wiklund/TT
Det är intressant att läsa igenom folks förslag till hur vi kan sänka våra elkostnader inför kommande vinter.

Några är fiffiga. Exempelvis att köra utomhusbad med att använda gamla badkar som ställs utomhus och sedan värms upp med ved. Batteridrivna minivärmare, stearinljus, fjärrvärme, köra full tvättmaskin, solceller och varma tröjor etcetera. Många av tipsen är praktiska och förnuftiga men jag är rädd att det kommer ske mer riskfyllda och desperata metoder för att spara in på elen. Till exempel att använda stormkök inomhus för att slippa laga mat på spisen. Återanvända gamla braskaminer som inte blivit besiktade av sotaren. Sno el från grannen om denne har fast elkostnad (eller som jag har hört att någon hade försökt ladda sin elbil med hjälp att koppla elsladden med en lyktstolpe) eller be om att få använda grannens tvättmaskin varje helg. Metoder som innebär risk för brand och felkoppling (och vänskapen) om inte folk får rätt information över hanteringen av stormkök, besiktning av skorstenar eller att ta ström från en annan källa än sin egen bostad - det kan innebära livsfara.

Jag skulle heller inte bli förvånad om alla arbetsplatser, fritidsanläggningar, garage och trapphus med lediga eluttag blir områden som folk slåss över för att ladda sina powerbanks eller batteridrivna elgeneratorer (bäst att fråga arbetsgivaren om man kan se det som ett OB-tillägg?!). Jag hoppas att det inte kommer gå så här långt som att folk snor ström från en lyktstolpe men man vet aldrig. Det som tidningarna har skrivit om eventuella elpriser på 6 000-50 000 kronor per månad kommer gör att folk blir väldigt, väldigt kreativa för att hitta ström till både sin bil och mobil.

El-kritikern

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.