Hoppa till huvudinnehållet

Marcus-Gunnar skvätte kaffe på bokmässan: ”Är redan i nästa värld”

Publicerad:
Med en kaffefläck som start börjar Marcus-Gunnar Pettersson, illustratör från Arvika, sina teckningar. Så även när han höll i en egen workshop på Bokmässan i Göteborg på söndagen.
Med en kaffefläck som start börjar Marcus-Gunnar Pettersson, illustratör från Arvika, sina teckningar. Så även när han höll i en egen workshop på Bokmässan i Göteborg på söndagen. Foto: Lena Richardson

Arvikabon Marcus-Gunnar Pettersson hade både boksignering och en egen utställning på Bokmässan i Göteborg – och en workshop som inleddes med kaffespill.

– Häll ut lite här, uppmanade han.

När illustratören Marcus-Gunnar Pettersson jobbar är kaffet en viktig ingrediens. Kaffet i muggarna han kommer balanserande med i mässvimlet ska dock inte drickas upp. Istället är kaffet hans trick för att starta en ny målning och snart hälldes det kaffe i stora och små skvättar på tjocka akvarellpapper i montern.

– Och vad ser du nu? Rita! uppmuntrar han och sätter själv också igång.

Och vad kan det här bli...
Och vad kan det här bli... Foto: Lena Richardson

Marcus-Gunnar Pettersson hann med både att leda workshopen och att signera böcker på bokmässan.

Han är dubbelt bokaktuell i höst. Han har gjort bilderna både till Eva Withebrooks ”Manfred blir detektiv” och till Ylva Hällens kapitelbok ”Lysande trädens hemlighet”.

Manfred blir detektiv handlar om en vresig korp i Stockholm.
Manfred blir detektiv handlar om en vresig korp i Stockholm. Foto: Lena Richardson

Manfred-boken är den första i en tänkt serie och handlar om en vresig korp i Stockholm. Läsaren får följa med på en spännande färd som en annan Nils Holgersson, när Manfred flyger runt och letar efter föräldrarna till en upphittad måsunge.

Mera Manfred

I Marcus-Gunnars ateljé Sudd hemma i Arvika är redan nya projekt igång och fler är på lut.

– Nu håller jag på och bockar av sånt jag har lovat att göra. Det kan vara roligt, men jag är redan inne nästa år när jag längtar efter att få göra mina egna böcker.

En till Manfred-bok ska det bli och ett par kapitelböcker också, men under nästa år ska han pröva sina vingar i helt egna projekt.

Marcus-Gunnar Pettersson hoppas få pröva sina helt egna bokidéer under nästa år.
Marcus-Gunnar Pettersson hoppas få pröva sina helt egna bokidéer under nästa år. Foto: Lena Richardson

– Jag vill verkligen göra mitt eget och förut kände jag väl att jag var tvungen att säga ja till saker, för att jag var rädd att missa något som var kul. Under alla jobb jag gjort har jag fått frön till egna idéer. Varje gång jag sagt ja till någonting, har jag skjutit mina egna idéer åt sidan. Nu vill jag inte göra det utan jag vill se om jag kan skriva också. Det vet jag ju inte om det kommer att gå, men jag måste ju få prova.

Marcus-Gunnar Pettersson fick igång ett helt gäng med att rita på Bokmässan.
Marcus-Gunnar Pettersson fick igång ett helt gäng med att rita på Bokmässan. Foto: Lena Richardson

Oviss bibelframtid

Om framtiden också rymmer en uppföljare till succén Barnens bästa bibel, där han gjort bilderna och biskop Sören Dalevi texten, återstår att se.

– Jag vet inte. Jag tycker inte man ska vara för snabb att hoppa in i en fortsättning på den. Nu har vi gjort den och det känns bra efteråt.

Marcus-Gunnar Petterssons bilder från Barnens bästa bibel ställdes ut i en monter på mässan.
Marcus-Gunnar Petterssons bilder från Barnens bästa bibel ställdes ut i en monter på mässan. Foto: Lena Richardson

Marcus-Gunnar möttes i alla fall av sina bibelbilder när han kom till Bokmässan: en utställning med dem hade satts upp.

– Jag visste inte om det förrän precis när jag kom! Det är ju jätteroligt, säger han.

Vad tänker du när du ser bilderna?

– Jag är i nästa projekt. När man gjort något färdigt är man redan i nästa värld. Nu när jag tänker på den perioden var det ju roligt, men sen lever boken sitt eget liv.

”Den här blev ju nästan för otäck”, tyckte Marcus-Gunnar Pettersson om verket som växte fram ur hans kaffefläck och ur hans fantasi.
”Den här blev ju nästan för otäck”, tyckte Marcus-Gunnar Pettersson om verket som växte fram ur hans kaffefläck och ur hans fantasi. Foto: Lena Richardson
Full fart direkt i Värmlandsmontern: "Vi sitter mitt i farleden”

Artikeltaggar

ArvikaBarnböckerBokmässan i GöteborgFörfattareFritid och livsstilGöteborgKonstnärLitteraturMarcus-Gunnar PetterssonNöje/KulturVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.