Under helgen samlades en rad värmländska matproducenter på Wiksfors bruk för att visa upp och sälja sina produkter. Det fanns allt från godis och kaffe till ostar och hjortkött.
En av samlingsplatserna i årets upplaga av Smaka på Värmland var Wiksfors bruk i Långserud där en rad värmländska matproducenter samlades under helgen. Det fanns minst sagt ett brett utbud på den välbesökta stationen.
Smaka på Värmland arrangeras av Nifa, Visit Värmland och Visit Kristinehamn. Det är i år tolfte året i rad som matfestivalen arrangeras men upplägget har sett lite olika ut.
I årets upplaga kunde man åka runt hos utställarna eller besöka någon av de två samlingsplatserna, Wiksfors bruk eller Stadsparken i Kristinehamn. Det är första året som det fanns en samlingsplats på Wiksfors bruk.
Svinnkock
En som fanns på plats på Wiksfors bruk under helgen var svinnkocken Mia Magnusson. Hon jobbar som hållbarhetsinspiratör på Coop Värmland och har under många år jobbat med att minska matsvinnet hos butiker.
– Vi slänger för mycket mat. Konsumenterna är värst men även butiker slänger även om det har blivit bättre, säger hon.
Tar tillvara maten
Mia jobbar för att ta tillvara de varor som kunder ratar i butiken men som fortfarande är fullt ätbara. Under helgen lät hon besökarna på Wiksfors bruk smaka på en rad olika rätter som hon tillagat på varor som förmodligen annars skulle ha kastats.
Hon nämner frukt och grönt som vanliga produkter som konsumenter inte vill ha även om den är fullt ätbart.
– Det är inget fel på den om man tar bort det som är skadat, säger hon.
Mia berättar att det finns mycket att göra av till exempel äpplen och bananer som är lite skadade.
Har du något tips till de som vill minska sitt matsvinn?
– Jag tycker att det här med att storhandla inte alltid är bra. Man kanske inte ska göra det om man märker att man slänger mat, säger hon.
Hon tillägger att det alltid är bra att göra kyl- och skafferirens och se vad man har hemma.
– Bäst före betyder inte giftigt dagen efter. Vi kan lita mer på våra sinnen, säger hon.
Flera aktörer
Sjöviks Hjortfarm fanns också på plats på Wiksfors bruk.
– Det är jättekul att man har samlat alla på ett ställe, säger Mats Söderquist som var riktigt nöjd med arrangemanget.
Toverud Mathantverk, Tjolla Delikatesser, Mor Carins AB, Smaksinnenas skafferi, Sötisar, Torsbols Mat och Hantverk, Wermlands mejeri, Kolbruket Gylterud, Grinnemo Hallon & honung och Mansburger var andra aktörer som fanns på plats vid Wiksfors bruk under helgen.