25-årige Lukas Nyström från Karlstad gick två avancerade helfartsutbildningar på Chalmers och Handels i Göteborg – samtidigt. Han har pluggat och gjort masterarbete i Kina, Singapore och Taiwan.
Han kan jobba med både tekniken och affärerna i framtidens spetsteknikbolag.
– Man klarar mer än man tror om man satsar allt på det, säger han.
Lukas Nyström, som snart fyller 26 år, visste vart han ville efter studenten på Sundsta-Älvkullegymnasiet. Han började direkt på teknisk fysik på Chalmers i Göteborg. Den är känd som en av de mest teoretiska och krävande utbildningarna i den svenska universitetsvärlden.
– Jag valde det som kändes svårast. Det blir en utmaning och ger en kick när man klarar det, säger han.
Utbildningen ger en bra grund för problemlösning, säger Lukas Nyström.
– Man lär sig att även komplexa problem går att bryta ner i mindre delar. Det ger en teknisk optimism.
I ett år pluggade han helfart på Chalmers kanske svåraste utbildning. När år två startade, började han även på Handelshögskolan.
Så blir du vd – vår guide till toppjobbenStudier i Kina
Under kandidatutbildningen i industrial and financial management på Handels fick han möjlighet att sommarstudera på en MBA-kurs i Shanghai, Kina, tack vare ett stipendium via universitetet.
– Jag var 21 år, och det var studenter från hela världen där. Vi fick lära oss om den kinesiska marknaden och hur den fungerar, med finansfokus.
När han började läsa dubbelt var siktet inställt på masterexamen (fem år) i båda utbildningarna. Det målet är nått nu. På cv:t står både master i komplexa adaptiva system från Chalmers, och master i redovisning och finansiell styrning på Handels - med toppbetyg i båda dessutom.
Utbildningar som egentligen ska ta minst tio år har han nu klarat av på drygt halva den tiden.
Hur var det möjligt?
– Jag är genuint intresserad, och disciplinerad. Ju mer man ger sig på, desto mer klarar man. Ekonomi och fysik är också så olika. Jag kunde läsa kvantfysik tills hjärnan blev mätt på det, och sedan gå över till ekonomi som inte är lika fyrkantigt.
Har du haft perioder då du tvekat om du kommer att klara det?
– Nej, det har gått bra. Det har hänt någon gång att jag tänkt ”jag fattar inte det här, det är för abstrakt.” Ofta löste det sig ändå om jag plöjde ner mer timmar, men ibland fick jag välja mina strider och fokusera på att ta mer poäng på andra delar av kursen istället.
Har du några goda råd när det gäller studieteknik?
– Jag gjorde en individuell studieplan och valde var jag ville satsa mest. Jag har fokuserat på examinerande moment, det som ger mycket poäng som tentor, stora inlämningsuppgifter och obligatoriska moment. Där har jag satsat 100 procent för att få maxpoäng på det.
– Det är också bra om man kan hitta studiekompisar med samma ambitionsnivå.
Kapa dödtiden
Det är bara tiden man använder effektivt som räknas när man pluggar, menar han.
– Jag pluggar bara om jag är 100 procent. Annars kan man lika gärna gå och träna eller gå hem och kolla på någon serie och börja igen senare.
Lukas Nyström valde masterinriktningen komplexa adaptiva system.
– Det handlar mycket om dataanalys, big data, machine learning, programmering och statistisk inlärning.
Studieteknik
Så pluggar du effektivt som Lukas – 3 tips
1. Gör en individuell studieplan.
2. Fokusera på momenten som ger mycket poäng (tentor m.m.).
3. Kapa dödtiden – plugga bara när du har 100 procent fokus. Är du inte fokuserad är det bättre att ta en paus och komma tillbaka senare.
Ett år i Singapore
Första året på mastern gjorde han i Singapore där han läste programmering, matematik och fysik.
– Det är det bästa jag har gjort. Singapore är väldigt fint, och det är ett jättebra universitet, kanske topp tio i världen.
– Chalmers är också ett väldigt bra universitet, men det var högre studietempo i Singapore.
Examensarbete i Taiwan
Det avslutande masterarbetet i fysik gjorde han i Taipei, Taiwan.
– Jag fick kontakt med en läkare som var chef på radiologiavdelningen på sjukhuset där. Vi började prata forskning och blev vänner. Jag gjorde examensarbetet på hans avdelning.
Arbetet handlade om hur man kan använda artificiell intelligens för cancerdiagnostik. En prototyp för decentraliserad maskininlärning togs fram. Tekniken var lovande och fick en del uppmärksamhet, men praktiska och juridiska problem gjorde att projektet aldrig lyfte kommersiellt.
Jobbade deltid
Som om dubbla helfartsstudier inte var nog hade Lukas Nyström deltidsjobb också, bland annat som studybuddy, där han hjälpte gymnasieelever med matte och fysik.
Han började också jobba på satellitteknikföretaget Satcube i Göteborg.
– Det var givande, och jag kände att jag hade stor nytta av mina studier. Jag har en teknisk grund, men kan även sälj- och finansfrågor.
Passade perfekt
En ung, ambitiös person med Lukas Nyströms cv och internationella erfarenhet skulle förmodligen ganska lätt kunna få ett bra jobb på något världskänt bolag i Silicon Valley eller liknande. Men jobbet han erbjöds på Satcube i Göteborg var precis vad han var ute efter. Han är nu teknisk chef på Göteborgsföretaget, som har en produktions- och utvecklingsavdelning med 15 anställda på Våxnäs i Karlstad.
– Jag har stort eget ansvar och får mycket fria tyglar. Det är innehållet i jobbet som är det intressanta, inte var det ligger.
Hög teknisk nivå
Den tekniska nivån på produkterna Satcube utvecklar är hög, säger Lukas Nyström.
– På vissa delar tillhör vi de världsledande.
Satcube tillverkar portabla satellitterminaler som gör det möjligt att få snabbt internet var man än befinner sig.
– Bland våra kunder finns broadcastingbolag som CNN och BBC, och organisationer som Röda korset och FN. Vår utrustning används till exempel i samband med naturkatastrofer där infrastrukturen behöver komma på plats snabbt.
Snabb tillväxt
Företaget växer snabbt, och har i dag cirka 40 anställda.
– Vi har konstant behov av fler, säger Lukas Nyström.
I takt med att allt fler satelliter skjuts upp i rymden ökar kapaciteten för internet via satellit, vilket ger företag som Satcube stora möjligheter att ta tekniken framåt.
– Man tror att det kommer att finnas 100 000 satelliter 2030.
Självstyrande fordon
Ett område där Satcube satsar utvecklingsresurser är terminaler för lastbilar, tåg och andra fordon. Utvecklingen mot allt mer autonoma fordon gör det området hett.
Satcube för just nu samtal med en stor lastbilstillverkare.
– Vi får se vart det leder, men det kan bli stort. Det här är ett spännande område, säger Lukas Nyström.