Hoppa till huvudinnehållet

Välbesökt när Karlstad airport firade 25 år: ’’Jobbar hårt för framtiden’’

Publicerad:
Hillevi, 5 år, och Ines, 4 år, klättrade upp i brandbilen för att provsitta. Stina Alpsten, mamma till döttrarna, berättar att de egentligen åkte till flygplatsen för att träffa Lollo och Bernie som var på plats.
Hillevi, 5 år, och Ines, 4 år, klättrade upp i brandbilen för att provsitta. Stina Alpsten, mamma till döttrarna, berättar att de egentligen åkte till flygplatsen för att träffa Lollo och Bernie som var på plats. Foto: Lisa Olaison

Karlstads flygplats firade 25-årigt jubileum genom att bjuda in värmlänningarna till öppet hus, som avslutades med en flyguppvisning. Samtidigt pratades det om framtidsplanerna.

– Vi jobbar hårt för framtiden och för värmlänningarna, säger Camilla Sperling, vd för Karlstad airport.

Det var en kylig dag, med lätt regn i luften och med dimma över landningsbanorna när flygplatsens jubileum firades. På plats fanns polisens hundgrupp, fältpersonal, flygplatsbrandmän samt diverse flygplan. Flygplatsens räddningstjänst visade upp sina brandbilar och snöröjningsfordon och Svensk Luftambulans var där med en av sina ambulanshelikoptrar.

Dagen avslutades med en flyguppvisning där bland annat JAS39 Gripen deltog.

Tobias med sin son Noa, 3 år, besökte flygplatsen för att titta på den stora flyguppvisningen under eftermiddagen. Noa berättar att han aldrig har flugit flygplan, men att han gärna vill göra det.
Tobias med sin son Noa, 3 år, besökte flygplatsen för att titta på den stora flyguppvisningen under eftermiddagen. Noa berättar att han aldrig har flugit flygplan, men att han gärna vill göra det. Foto: Lisa Olaison

Tidningen har tidigare skrivit om flygplatsens tuffa år med mångmiljonförluster, men trots det finns det starka visioner om framtiden. Just nu är flygplatsen en temporär beredskapsflygplats som är under statlig utredning för ett officiellt utnämnande.

– Det är en ung och modern flygplats med stor kapacitet, det ska man ta med sig, säger Camilla Sperling, vd för Karlstad airport.

Hon kan inte presentera några nya flyglinjer eller andra nyheter i dagsläget, men berättar att de arbetar hårt inför kommande tid.

– Vi jobbar intensivt för att öppna upp för framtiden. Hela världen har stått stilla, även Karlstad, säger Camilla Sperling.

Camilla Sperling, vd för Karlstad airport, var på plats under jubileumsfirandet. Hon berättar att hon har både uppdraget att driva flygplatsen, men även att visa upp den för värmlänningarna.
Camilla Sperling, vd för Karlstad airport, var på plats under jubileumsfirandet. Hon berättar att hon har både uppdraget att driva flygplatsen, men även att visa upp den för värmlänningarna. Foto: Lisa Olaison

’’Fem flygplan samtidigt’’

En bit in på flygplatsen befann sig Jacob Holländer och Bengt Andersson tillsammans med deras två flygplan. De har ägnat sig åt flyguppvisning tillsammans i 11 år, men har erfarenhet som sträcker sig längre tillbaka i tiden än så. Innan pandemin bröt ut genomförde de uppvisningar runt om i världen, främst i Kina, berättar de.

– I vissa shower har vi fem flygplan samtidigt och flyger med 2,5 meters avstånd från varandra, i 400 kilometer i timmen.

– Det är faktiskt enklare att ligga nära varandra än långt ifrån, eftersom man då delar luft, säger Jacob Holländer.

De ser ljust på framtiden och hoppas på en förändring snarast.

– Jag vill att flygplatsen ska börja leva igen. Om tio år kanske vi har elflyg till Oslo och Stockholm exempelvis. Jag hoppas att den här flygskammen försvinner, säger Jacob Holländer.

Det gula flygplanet tillhör Jacob Holländer, till vänster, och är ett amerikanskt flygplan från 2005 som är byggt för träning av avancerad flygning, exempelvis looping. Till höger står Bengt Andersson med sitt svarta flygplan.
Det gula flygplanet tillhör Jacob Holländer, till vänster, och är ett amerikanskt flygplan från 2005 som är byggt för träning av avancerad flygning, exempelvis looping. Till höger står Bengt Andersson med sitt svarta flygplan. Foto: Lisa Olaison

Polisen var på plats med en polisbuss och en hundpatrull för att demonstrera sitt arbete. Med sig hade de hundarna Jona och Sheeba.

  • Hundföraren Lars Jansson med chefertiken Jona.Förväntansfulla barn såg ivrigt på när Lars och Jona tillsammans genomförde sin uppvisning.
    Hundföraren Lars Jansson med chefertiken Jona.Förväntansfulla barn såg ivrigt på när Lars och Jona tillsammans genomförde sin uppvisning. Foto: Lisa Olaison
  • På plats fanns en ambulanshelikopter eftersom flygplatsen är en beredskapsflygplats för exempelvis ambulansflyg och Nato.
    På plats fanns en ambulanshelikopter eftersom flygplatsen är en beredskapsflygplats för exempelvis ambulansflyg och Nato. Foto: Lisa Olaison
  • Markpersonal visar hur avisningsmaskinen fungerar. Den används för att ta bort kontamineringar, som exempelvis is och snö, med hjälp av varm glukol, berättar Alexander Stenqvist. Han berättar att den är bra, men något klumpig på grund av storleken.
    Markpersonal visar hur avisningsmaskinen fungerar. Den används för att ta bort kontamineringar, som exempelvis is och snö, med hjälp av varm glukol, berättar Alexander Stenq… Foto: Lisa Olaison
Charlie Rauseus, 5 år från Ulvsby, trivdes väldigt bra i segelflygplanet. "Jag vill bli pilot när jag blir stor. Och massa annat också!"
Charlie Rauseus, 5 år från Ulvsby, trivdes väldigt bra i segelflygplanet. "Jag vill bli pilot när jag blir stor. Och massa annat också!" Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

Brott & blåljusCamilla SperlingJAS 39 GripenKarlstadKarlstads flygplatsResorTransport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.