Hoppa till huvudinnehållet

Från busskaos i Karlstad till kökaos på Bokmässan – ”Ville inte lämna återbud”

Publicerad:
Lars Lerin kommer till konferenslokalen för att berätta om sin och Niklas Strömstedts gemensamma bok för en stor publik på bokmässan i Göteborg.
Lars Lerin kommer till konferenslokalen för att berätta om sin och Niklas Strömstedts gemensamma bok för en stor publik på bokmässan i Göteborg. Foto: Lena Richardson

Busskrångel i Karlstad höll på att stoppa Lars Lerins bokmässeäventyr innan det ens börjat. Efter en snabb bilfärd väntade ett annat sorts kaos i Göteborg: en vindlande lång signeringskö med glada läsare.

Däremellan serverade Lars Lerin och Niklas Strömstedt ett charmigt samtal om katter – och om stormen som fick det att regna avokado.

– Det var kaos helt enkelt.

Så beskriver Lars Lerin läget vid Centralstationen i Karlstad på lördagsmorgonen.

Att tågen är ersatta av buss till Grums visste han, men när ingen buss dykt upp efter 40 minuters väntan, gav han upp och satte sig i sin bil och drog iväg mot Göteborg.

– De kunde inte lämna besked så vi var tvungna att åka. Till slut tänkte jag att det här går inte och det var ju tur att vi gjorde. Jag ville ju inte lämna återbud.

En kanelbulle fick det bli som ”magstöd” för Lars Lerin innan framträdandet med Niklas Strömstedt.
En kanelbulle fick det bli som ”magstöd” för Lars Lerin innan framträdandet med Niklas Strömstedt. Foto: Lena Richardson

Istället för att koppla av på en lugn tågfärd satte han bakom ratten och hann precis till första framträdandet i en lång rad på bokmässan.

– Det var en dålig början! tycker han.

”Rullar ihop sig och trivs”

När NWT träffar honom mellanlandar han med en kanelbulle utanför seminariesalen där han och Niklas Strömstedt ska berätta om sin gemensamma bok.

Väl därinne syns inget spår av stressen. Malou von Sivers intervjuar men behöver inte ställa många frågor, när Niklas Strömstedt och Lars Lerin börjar prata om sina liv med katterna.

Lars Lerin och Niklas Strömstedt berättade om boken och livet med katt.
Lars Lerin och Niklas Strömstedt berättade om boken och livet med katt. Foto: Lena Richardson

– De rullar ihop sig och trivs, beskriver Lars Lerin katternas självständighet och lätthet.

Niklas Strömstedt avslöjar att han faktiskt var lite rädd för katter tidigare. Det löste sig när han och kattägaren Jenny Strömstedt blev ett par. Tre veckor ensam med katten när hon bevakade amerikanska presidentvalet gjorde susen.

Smög längs väggarna

– Jag tog hem katten till min lägenhet och där smög vi omkring längs väggarna och sneglade på varann. Jag hade stor respekt för henne och hon för mig, men när man lever i samma hus måste man till slut närma sig varann.

– Det är ungefär som med Junior och mig, flikar Lars in och publiken skrattar.

– Det är en bra jämförelse! Till slut satt vi där tillsammans i soffan och tittade på Rapport. Det kanske ni också gör? säger Niklas Strömstedt.

"Större än Orup och Glenmark”

Boken som författaren och artisten gjort tillsammans heter ”Vid regnbågens slut finns en katt”.

Niklas Strömstedts och Lars Lerins gemensamma bok lanserades stort på bokmässan.
Niklas Strömstedts och Lars Lerins gemensamma bok lanserades stort på bokmässan. Foto: Lena Richardson

Huvudperson i boken är Kerstin Strömstedt, katten som blivit Instagramkändis.

– Hon har ett större Instagramkonto än Orup och Glenmark ihop, säger husse Niklas.

Han har gjort texterna och Lars Lerin illustrationerna. Boken innehåller också sånger som Kerstin brukar sjunga för sina följare.

– Det är en glad och ljus bok, säger Lars Lerin som tog sig an projektet med stor inspiration, trots att han annars tycker det är lite svårt att måla katter utan att det blir för sött.

Lars Lerin och Niklas Strömstedt kommer att mötas i Karlstad inom kort, när GES har konsert. Då ska det också bli ett kattboks-event på Lerins Sandgrund.
Lars Lerin och Niklas Strömstedt kommer att mötas i Karlstad inom kort, när GES har konsert. Då ska det också bli ett kattboks-event på Lerins Sandgrund. Foto: Lena Richardson

Kerstins karaktär lockade:

– Jag kunde inte låta bli för Kerstin är så rolig i färgerna. Det finns ingen ordning på mönstren och så där utan man kan göra hur som helst. Och morrhåren spretar åt alla håll. Fast hon har inte så många! säger konstnären.

Samvetsfrågan om Kerstin är en vacker katt, får två skilda svar från bokens upphovsmän:

– Ja, det tycker jag väl, säger Lars Lerin milt.

Många ville ha en signerad kattbok.
Många ville ha en signerad kattbok. Foto: Lena Richardson

– Vissa säger ”Usch vilken ful katt”, men då säger Kerstin ”Det är ömsesidigt”. Men skönheten sitter ju inte hela tiden bara utanpå. Jag tycker hon är världens gulligaste katt, säger Niklas Strömstedt.

Mystisk dam

De fick också förklara hur det kom sig att just de två gav sig in på ett bokprojekt tillsammans.

– Vi har haft lite samarbete förut, i och med att vi fått använda musik av Niklas till en ljudbok, berättar Lars Lerin, men ”skyller” bokprojektet på en dam på Dominikanska republiken.

– Hon är litterär representant för mig och hon har idéer. Hon tyckte att jag skulle göra bilder till Kerstin.

Avokadostormen

Niklas Strömstedt avslöjar att Lars Lerin aldrig pratat med sin litterära representant:

– Men hon är väldigt trevlig vad jag förstår, säger Lars Lerin och berättar om mejlet han fått nyss från henne:

– Nu hade det varit storm där och då hade alla hennes avokadoträd ramlat ner. Så hon hade hela trädgården full av avokados.

Och medan den mystiska(?) damen på Dominikanska republiken reder upp sitt avokadokaos, fick kattvännerna Lerin och Strömstedt ta sig an ett annat slags kaos: efter framträdandet ringlade kön till signeringsbordet lång och brokig.

I änden av signeringskön finns en kattbok och en kreativ duo.
I änden av signeringskön finns en kattbok och en kreativ duo. Foto: Lena Richardson
Lars Lerin: "Tacksam att barnen kom nu så att jag inte planterade min oro i dem”Kändistätt i Värmlandsmontern – men klassiska kakorna sparas bort

Artikeltaggar

Bokmässan i GöteborgGöteborgHammaröKändisarKarlstadLars LerinLitteraturNiklas StrömstedtNöje/KulturVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.