Bolaget gör mångmiljonförluster varje år, linjer har lagts ned och nästan fyra av fem resenärer är borta.
Karlstad airport är en stukad 25-åring som haft många motgångar.
Men vd:n Camilla Sperling är övertygad om att flygplatsen har en viktig roll att spela i framtiden.
– Karlstad flygplats har en mycket strategisk placering mitt i Skandinavien, säger hon.
Både avgångs- och ankomsttavlorna gapar tomma. När pandemin slog till försvann Karlstad airports sista reguljära flyglinje och varken Stockholmsflyget eller någon annan har återupptagits.
Den enda passagerartrafiken från Karlstad består i dagsläget av charter.
Det var svårt att föreställa sig när den nya flygplatsen strax sydväst om Hynboholm invigdes den 7 september 1997. Flyget var hett och med den toppmoderna anläggningen, som ersatte den gamla flygplatsen på Jakobsberg, fanns alla möjligheter att blomstra.
Valet av plats var så kontroversiellt att det till och med bildades ett nytt parti – Vattenvärn i politiken – i protest. Men i konkurrens med bland annat Jäverön valdes placeringen knappt två mil nordväst om centrala Karlstad.
I början flyger årligen nästan 300 000 resenärer till och från den nya flygplatsen, men under de kommande åren minskar resandet kraftigt. 2019, det sista året före pandemin, hade Karlstad airport 52 009 passagerare.
Nu firar flygplatsen 25 år. På lördagen bjuds allmänheten in till ett stort firande med öppet hus och flyguppvisning. Men det är en jubilar med försvagad ställning och stukat självförtroende.
Karlstad airport
Karlstad airport, som ligger utanför Hynboholm knappt två mil nordväst om centrala Karlstad, öppnade 1997 och ägdes då av staten. 2010 tog kommunen över den. Numer äger Karlstads kommun 95 procent och Region Värmland fem procent.
Landningsbanan är 2 516 meter lång och terminalytan är 4 500 kvadratmeter.
Det förekommer chartertrafik, men i dagsläget trafikeras Karlstad inte av några reguljära linjer.
En av de största verksamhetsutövarna på flygplatsen är helikopterförbundet Svensk luftambulans.
Källa: Karlstad airport
Karlstad airport har visserligen utsetts till statlig beredskapsflygplats och är en bas för ambulanshelikopterverksamhet, men sedan kommunen tog över verksamheten från staten 2010 har det mesta handlat om stora ekonomiska underskott, nedlagda linjer och satsningar som inte tagit fart.
Linjer med lågprisbolag har kommit och gått. Frankfurtflyget, som motiverades med näringslivets behov, blev kortlivat tros att trafiken subventionerades med skattepengar. Ett upplägg som dessutom underkändes av kammarrätten 2019.
Ett vanligt år går Karlstad airport back med ungefär 30 miljoner kronor. Region Värmland och Karlstads kommun täcker halva förlusten var.
Kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M) tycker att kommunen gjorde rätt som tog över flygplatsen när Luftfartsverket drog sig tillbaka.
– Det var en förutsättning för att det skulle finnas en flygplats, säger han.
Han ser Karlstad airport som betydelsefull för regionen.
– Den har varit väldigt viktig för jobben, näringslivet, turismen och besöksnäringen i Värmland, så är det. Och bilden av Värmland och Karlstad, att det finns en tillgänglighet.
Per-Samuel Nisser konstaterar att pandemin förändrat förutsättningarna i grunden, men att det redan tidigare var svårt att få till långlivade flyglinjer från Karlstad. Han tycker att kommuner borde få möjlighet att upphandla flygtrafik. I dagsläget är det bara staten som får göra det.
Så länge det finns efterfrågan tycker han att flygplatsen ska finnas kvar.
– Värmland ligger där det ligger och man måste kunna ta sig hit och ut. Det är helt avgörande för näringslivet, det är jag helt säker på.
Är det rimligt att flygplatsen ska göra så stora underskott?
– Det måste vara målsättningen att det ska ner. Samtidigt ska det ställas mot att om flygplatsen inte skulle finnas, vad skulle det ge för bild av Värmland? Alternativet att inte ha flyget hade varit mycket sämre. Många företag hade fått en sämre utveckling under de här 25 åren, det är jag helt övertygad om.
Anna Hedberg, som är regionchef för Svenskt näringsliv i Värmland, tycker att flygplatsen är viktig och säger att ”inget företag ska begränsas av otillräcklig infrastruktur”.
– Det måste finnas möjlighet för företag att ta hit sina kunder och leverantörer, säger hon.
Regeringen har tillsatt en utredning om de regionala flygplatsernas roll, som ska redovisas den 15 november i år. Anna Hedberg hoppas att den ska leda till att tillgången till flyg i hela landet säkerställs.
– Infrastruktur behövs för att näringslivet ska kunna leva och utvecklas. Sen är det klart att trafiken behöver vara bärkraftig och efterfrågan måste finnas.
Hon sätter stort hopp till utvecklingen med elflyg, som hon hoppas ska innebära att flyget blir mer klimatsmart och att det finns fler linjer mellan mindre flygplatser.
– Då kan Karlstad få lite nya linjer, så då måste flygplatsen finnas kvar.
Karlstad airports vd Camilla Sperling anser att flygplatsen är en självklar del av framtidens infrastruktur och viktig för rikets säkerhet.
– Vi ingår i ett system för att ta emot sjuktransporter och vara militärt beredda. Jag ser att Karlstad flygplats har en mycket strategisk placering mitt i Skandinavien, vid ett stort vatten och väldigt nära gränsen mot ett icke EU-land, säger hon.
Att trafiken minskat kraftigt under de senaste 20 åren förklarar Camilla Sperling dels med en nationell trend, dels med strukturella förändringar.
De regionala flygplatserna har fått det tuffare ekonomiskt sedan staten lämnade över dem till kommunerna och regionerna. Avregleringen av flygmarknaden – som öppnade för lågprisbolag – har gynnat de större flygplatserna.
– Det är inget som har med Karlstad att göra.
2047 när det är 50 år sedan Karlstad airport invigdes, hoppas Camilla Sperling att verksamheten är mer omfattande. Hon ser framför sig elflyg som trafikerar kortare linjer utan att behöva gå via de stora flygplatserna och biodrivna jetplan som flyger längre sträckor.
Hon drömmer också om att flygplatsen om 25 år är ett nav för andra trafikslag och verksamheter.
– Det kanske är här lastbilarna och bussarna tankar vätgas. Flygplatsen som infrastruktur kommer att användas till betydligt fler områden, där vi har inte minst solceller. Att vi utvecklar konceptet flygplats till att inte bara vara en asfaltsstrip, där flygplan landar och startar så klart, men där det finns så mycket mer.
Men hon poängterar att flygplatsen inte har något egenvärde.
– Det är Värmland vi ska prata om, inte flygplatsen i sig. Det handlar om hur Värmland som län ska vara konkurrenskraftigt.
Flygplatsens 25-årsfirande
Karlstad airport firar sitt jubileum med att bjuda in till öppet hus på lördagen. Så här ser programmet ut:
• Träffa flygplatsbrandmän och titta på specialfordon.
• Möt teamet på ambulanshelikoptern.
• Prata med resebolag och resebyråer.
• Lyssna på samtal om de regionala flygplatsernas betydelse, beredskap, framtidens flyg och hållbart resande.
• Se när polisens hundgrupp tränar narkotikasök.
• Upplev häftiga flygplan både på marken och i luften, bland annat en avancerad flygning av Scandinavian airshow och Jas 39 Gripen.
Källa: Karlstad airport