Hoppa till huvudinnehållet

Ingvar Karlsson tar över P4 Dans: "Strömstedt skrev en låt om min gitarr"

Publicerad:
Musikern Ingvar Karlsson väljer musiken i ”P4 Dans”.
Musikern Ingvar Karlsson väljer musiken i ”P4 Dans”. Foto: Carl Edlom

När Sven-Ingvars-skaparen Ingvar Karlsson får fritt spelrum i Sveriges radio vill han bjuda lyssnaren på mer obskyra låtar ur gruppens omfattande katalog. På söndag tar han över "P4 Dans" och bland låtarna han valt finns en som Niklas Strömstedt skrev om Karlssons röda Fender.

Det händer fortfarande att Ingvar Karlsson hoppar in i Sven-Ingvars – "Om bandet spelar på cykelavstånd". Men även utan sitt långlivade band är han fullt upptagen med att spela i andra sammanhang och konstellationer. Bland annat med gruppen Bengt-Ingvars som han har tillsammans med Bengt Alsterlind.

– Jag ska till Edsvalla nu och jobba med en inspelning, berättar Ingvar Karlsson när jag når honom mitt i steget.

– Det är mitt band som heter Gamla Polare som spelar in några låtar.

På söndag den 25 september ska Ingvar Karlsson under drygt 90 minuter vara i programvärd i "P4 Dans" och han utlovar ett pärlband av sina favoritlåtar.

– Det kommer att gå åt en hel del låtar. Mest blir det Sven-Ingvars, men även en hel del annat. Jag har valt låtar som inte varit hittar, lite mer okända.

Ingvar Karlsson på scenen i Sliperiet med sin röda Fender Stratocaster.
Ingvar Karlsson på scenen i Sliperiet med sin röda Fender Stratocaster. Foto: Carl Edlom

"Begravningar och bröllop"

Bland de utvalda låtarna finns "Rödtopp", en instrumental låt skriven av Niklas Strömstedt. Den finns med på albumet "Retroaktiv" som släpptes 2000 och producerades av Mikael Nord Andersson.

– Låten handlar om min röda Fender Stratocaster. Fast det fattade inte jag när vi spelade in den. Så när vi tog bilder till omslaget av skivan hade jag min vita Fender i stället. Det var inte så bra.

Ingvar Karlsson ler åt minnet.

– Den låten blev aldrig någon hit, men den spelas på både begravningar och bröllop, det tycker jag är väldigt roligt. Jag spelar själva melodin på inspelningen, Micke Nord gjorde ett fantastiskt jobb med bakgrunden där han spelar både dobro och akustisk gitarr. Jag har fortfarande kvar min röda gitarr, den gör jag mig aldrig av med.

Niklas Strömstedt har varit en flitig låtskrivare till Sven-Ingvars genom åren. Han hade Karlssons röd Stratocaster i tankarna när han skrev ”Rödtopp”.

– Det stämmer att jag tänkte att Ingvar skulle fronta låten med sin Strata, säger Niklas Strömstedt till NWT.

– Sen blev det en fin hårfärgstrilogi ihop med ”Byns enda Blondin” och ”Brunetten i Brunskog”.

Storbandsjazz

Men det blir inte bara musik av Sven-Ingvars i Ingvar Karlssons program.

– En sak som betytt mycket för bandets karriär är storbandsjazz. Jag spelar Count Basie i programmet. Ett tag hade vi två saxofonister i bandet och orgel, då spelade vi ganska mycket instrumental musik. För att dryga ut kvällarna när vi spelade dansmusik.

Ingvar Karlsson avslutar programmet genom att knyta ihop säcken.

– Jag avslutar med att spela Oscars fina "Röda trådens slut".

P4 Dans sänds den 25 september med start kl 20.03. Finns även i SR Play.

Överraskande avslöjanden i Det sitter i väggarna: Spöke och levande släkting

Artikeltaggar

Bengt AlsterlindEdsvallaFamiljIngvar KarlssonInstrumentJazzMusikNiklas StrömstedtNöje/KulturP4 DansSven-IngvarsSveriges Radio

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.