Hoppa till huvudinnehållet

Tävling avgjord: Munkfors är bäst på klimatsmart bilkörning

Publicerad:
Anna Alisson, energi och klimatrådgivare, Ulrika Thorén, energi och klimatrådgivare, Åsa Rolandsdotter Gertling, Sunne kommun, André Liljemark, Torsby, Peter Törnqvist Hagfors kommun och Mattias Sundberg.Längst fram vinnande laget från Munkfors; Evelin Svensson, K. Svensson åkeri, Malin Lindh, Munkfors kommun, Sandra Nilsson Munkfors kommun, Birgitta Svensson, Munkfors kommun, Munkfors kommunalråd Mathias Lindqvist och Per Klarström, Elcenter Foto: Pia Holmström

Rallylegendaren Tina Törner har lett deltagare från fem Värmlandskommuner när de tävlat i klimatsmart bilkörning. Under fredagen stod det klart att Munkfors lag vann.

– Vårat knep var att ha ett ägg under gaspedalen, skalet blev tunnare och tunnare under tävlingens gång, säger Birgitta Svensson, turism- och näringslivschef Munkfors kommun som deltog i tävlingen.

Förutom Munkfors är det Hagfors, Sunne, Torsby och Kils kommuner som deltagit i den globala tävlingen Fia Smart Driving Challenge.

Bakom initiativet att delta i tävlingen står kommunernas energi- och klimatrådgivare och näringslivsenheter.

– Det här är en del i den europeiska mobilitetsveckan som slutade igår, där har temat varit Bättre resande. Så då tyckte vi att konceptet om hur man kan använda bilen på ett smartare sätt passar bra, för i många kommuner har man inte möjlighet att åka kollektivt, säger Ulrika Thorén, energi- och klimatrådgivare.

Tävlingen drog igång den 13 september genom en Kick-Off med föreläsning av Tina Thörner om Klimatsmart bilkörning.

– Tina gick igenom vad man ska tänka på för att köra klimatsmart. Det kan vara att ha så lite som möjligt i bilen, att vara lätt på kopplingen och ha koll på lufttrycket, säger Ulrika Thorén.

– Det kan också vara att man motorbromsar så mycket det går och att man hoppar över växlar, till exempel från trean till femman, säger Anna Alisson, energi och klimatrådgivare.

Det har varit tjänstemän från kommunen och företagare som deltagit i tävlingen.

För att kunna utse ett vinnarlag så fick alla deltagare installera en app skapad av Tina Thörner i sina mobiler. Ju mer klimatsmart man kör desto mer poäng får man i appen.

Det lag som lyckades få flest poäng var alltså Munkfors lag bestående av Evelin Svensson, K. Svensson åkeri, Per Klarström, Elcenter, Malin Lindh, Birgitta Svensson och Sandra Nilsson från Munkfors kommun, samt Munkfors kommunalråd Mathias Lindqvist.

– Vi är naturligtvis väldigt stolta och vi har lärt oss mycket, säger Birgitta Svensson.

Artikeltaggar

Birgitta SvenssonFritid och livsstilHagforsKilMunkforsSunneTorsbyUlrika Thorén

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.