Hoppa till huvudinnehållet

Skyll inte på elsparkcyklarna!

Publicerad:
”Lägg krutet på att förbättra infrastrukturen för elsparkcyklarna och verka för tydliggörande av hur användarna ska bete sig”, skriver insändarskribenten.
”Lägg krutet på att förbättra infrastrukturen för elsparkcyklarna och verka för tydliggörande av hur användarna ska bete sig”, skriver insändarskribenten. Foto: Eva Häggdahl

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vecka ut och vecka in har vi NWT-läsare kunnat ta del av vilken oreda elsparkcyklar förorsakar. Mycket litet nämns dock om att det inte är elsparkcykeln i sig som är det egentliga bekymret. Problemen beror istället på obetänksamma människor, i design- och produktionsledet, hos användarna och samhällsplanerare med flera.

Elsparkcykeln har så att säga inte fallit ned ifrån skyn, utan är skapad av och för människor. Hur vi än vrider och vänder på saken, elsparkcykelns bestående popularitet överraskade säkert många. Med konsekvensen att det saknas korrekt infrastruktur för denna nymodighet.

Kanske vore det bättre att föreslå konstruktiva lösningar istället för att bara klaga. För vad tror ni hade hänt om det hade saknats cykelställ, mopedställ eller tydligt definierade parkeringsplatser för bil och buss? Med stor sannolikhet så hade det varit en liknande situation för dessa transportmedel som vi nu upplever med elsparkcykeln. Det finns givetvis en anledning till att ovan nämnda infrastruktur behövs.

Betänk även alternativet att dessa ungdomar och vuxna istället för elsparkcykeln skulle använt en äldre tiders fossildriven moped eller epa-traktor. Eller varför inte be anhöriga om skjuts med egen bil. Vad vill ni helst att ungdomarna ska använda, andra människors tid och fordon. Illaluktande, större och högljudda transportmedel eller en eldriven sparkcykel på egen hand? Jag väljer tveklöst det senare.

En vän av ordning känner sig nu manad att påpeka att ungdomarna bör resa kollektivt eller är lata och att de istället bör åka cykel eller gå. På detta finns flera svar. För det första så är det ganska kul att åka elsparkcykel och för det andra så passar det kanske inte att resa med buss och cykel överallt. Du kanske använder ett färdslag till stadens centrum, men ett annat inom staden. För det tredje så bor vi inte i ett landskap som påminner om Danmark, där danskarna kan "finåka" på platten utan markant pulshöjning. Istället kan terrängen vara kuperad i vårt vackra värmländska landskap vilket kan medföra att man blir varm och svettig. Vilket vid längre sträckor nästan är oundvikligt för gemene man. Vem vill känna sig klibbig och stinka svett bland andra människor, bortsett på platser såsom gym och motionsanläggningar. Väldigt få misstänker jag. Det inses lätt att vid transport så behöver inte någon motion pågå samtidigt, bara för att det kunde vara möjligt.

Lägg krutet på att förbättra infrastrukturen för elsparkcyklarna och verka för tydliggörande av hur användarna ska bete sig. Uppenbarligen så ligger det inte andra typer av fordon utspridda likt elsparkcyklarna. Det är därför rimligt att tro på förbättringar av infrastrukturen även för detta transportslag. Lösningar som undanröjer de bekymmer vi ser med elsparkcykelns framfart.

Swoosh!

Artikeltaggar

ElfordonInsändare