Hoppa till huvudinnehållet

Simhallsrenoveringen går framåt – så är läget: ”Det styr tidplanen”

Publicerad:
Peabs platschef Per Lundmark konstaterar att simhallsrenoveringen har rullat på bra så här långt.
Peabs platschef Per Lundmark konstaterar att simhallsrenoveringen har rullat på bra så här långt. Foto: Oscar Walldén

Den stora renoveringen av Arvika Simhall har kommit igång ordentligt.

Ytskiktet av klinker och slipsats har rivits – samtidigt som det gamla hopptornet har plockats bort.

– Det är bra skick, nog över förväntan kan man säga, konstaterar Per Lundmark, platschef på Peab.

Stora bassängen i simhallen har under 45 års tid utsatts för kemikalier, som till slut gör att det hela vittrar sönder, och genomgår därmed en totalrenovering för cirka 60 miljoner kronor.

Jätteprojektet började projekteras i maj i samband med rivning av ytskikt. Peab är byggentreprenören och utför det omfattande arbetet.

– Vi håller på att ta bort gamla ytskiktet nu, därefter konstruktionsbetong. Då ser vi ju vilket skick den är i och det styr tidplanen – hur mycket vi behöver laga innan vi påbörjar återuppbyggnaden, berättar Per Lundmark, platschef på Peab.

– Därför har jag inget slutdatum i dag. Vi vill få fram konstruktionen överallt så vi ser skicket på den innan vi kan lämna någon definitiv sluttid.

Det råder full aktivitet om dagarna i simhallen. I bakgrunden syns Johan Thörnesson, med en radiostyrd bilningsmaskin, och Christoffer Vrontas som transporterar bort det rivna materialet.
Det råder full aktivitet om dagarna i simhallen. I bakgrunden syns Johan Thörnesson, med en radiostyrd bilningsmaskin, och Christoffer Vrontas som transporterar bort det rivna materialet. Foto: Oscar Walldén

Hur har det sett ut så här långt då?

– Det är bra skick, nog över förväntan kan man säga. Det är lite skador som vi har sett sen tidigare på utsidan bassängen och de har vi ju vetat om. Det vi kommer åt att se än så länge ser bra ut, konstaterar Per Lundmark.

Så inga bakslag?

– Nej, inte i dagsläget. Vi har haft materialinventering och vi har inte stött på några miljöfarliga material heller – det är också väldigt positivt för byggtiden. Saneringar är ju annars tidskrävande, men det har inte varit nånting sånt här så det känns ju bra.

”Det är lite skador som vi har sett sen tidigare på utsidan bassängen och de har vi ju vetat om”, säger Per Lundmark.
”Det är lite skador som vi har sett sen tidigare på utsidan bassängen och de har vi ju vetat om”, säger Per Lundmark. Foto: Oscar Walldén

”Liknande det som varit”

Klinker, puts och tätskikt rivs alltså ner i detta nu och transporteras bort för att man ska kunna komma åt själva konstruktionen, där det sedan ska byggas upp på nytt.

Det gamla hopptornet har också kapats ner och avlägsnats.

– Det blir ett nytt hopptorn i betong, så det blir liknande det som varit förut i alla fall. Kanske en lite annan utformning och modernare också, säger Lundmark.

– Och konstverket kommer vara kvar. Hela väggen är målad runt omkring konstverket, så har vi täckt in det för att skydda från damm under byggtiden.

Per Lundmark står här där hopptorn, trampoliner och vattenrutschkana normalt finns. I bakgrunden syns också den väggmålning som kommer vara kvar.
Per Lundmark står här där hopptorn, trampoliner och vattenrutschkana normalt finns. I bakgrunden syns också den väggmålning som kommer vara kvar. Foto: Oscar Walldén

Traditionella metoder

Utöver några mindre förändringar kommer det mesta i badhuset vara sig likt efter renoveringsprojektet – även om allt givetvis blir mycket fräschare invändigt.

– Roligt också att återuppbyggnaden blir traditionell, precis som det har varit. Det har ju hållit i 50 år nästan. Så det blir med slipsats, puts, tätskikt och klinker. Det är roligt att använda de traditionella metoderna, de har ju uppenbarligen fungerat tidigare.

  • Foto: Privat
  • Foto: Privat

Även under själva bassängen har det gjorts ett jobb, där man bland annat har säkrat valvet för att kunna använda tyngre maskiner under rivningsarbetet.

– Vi har rivningsarbete i källaren och rivningsarbete här uppe som pågår parallellt. Sen är det lite anpassningar med värmesystem och sånt där för att det ska fungera i resten av byggnaden under byggtiden.

Per Lundmark i en del av källaren, där man tillfälligt har stärkt upp konstruktionen som säkerhetsåtgärd under rivningen.
Per Lundmark i en del av källaren, där man tillfälligt har stärkt upp konstruktionen som säkerhetsåtgärd under rivningen. Foto: Oscar Walldén

Är det en utmaning, att det inte ska påverka verksamheten alltför mycket?

– Ja, lite grann. Men vi är ganska vana vid att jobba i såna miljöer så att det är pågående verksamhet i samma byggnad i alla fall. Sen är byggarbetsplatsen avgränsad ordentligt så, men det är ju funktioner som kommer härifrån som används i den delen som är i drift.

Simskola körs

När det gäller simhallens aktiviteter påverkas dessa givetvis en hel del av renoveringen, då allt måste ske i den betydligt mindre rehabavdelningen.

– Simskolan startade i måndags, så vi kör den som vanligt, men vi har babysim och vuxensim vilande ett tag framöver. Vi har simundervisning för årskurs 2 och 3. Det blir helt enkelt för trångt för att kunna ha mer just nu, berättar simhallsföreståndaren Lars-Erik ”Lattjing” Eriksson.

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunArvika simhallLars-Erik ErikssonNyheterPeabRenoveringar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.