Hoppa till huvudinnehållet

Lennart har väntat tio månader på sitt körkort – nu ställs Europasemestern in

Publicerad:
Lennarts husbil skulle rulla i Europa i höst hade han tänkt, med sig själv bakom ratten naturligtvis. Men av detta blir inget. För mycket att göra hos Transportstyrelsen är anledningen. (Bilden är en genrebild.)
Lennarts husbil skulle rulla i Europa i höst hade han tänkt, med sig själv bakom ratten naturligtvis. Men av detta blir inget. För mycket att göra hos Transportstyrelsen är anledningen. (Bilden är en genrebild.) Foto: Pontus Lundahl/TT

Tanken var att ta en tur med husbilen i Europa i höst.

Men det kan Lennart Bryske glömma.

Anledningen: Ett körkortsdirektiv från 2013.

Runt årsskiftet 2021/2022 fick Lennart Bryske i Kil hem papper om att han behövde förnya sitt körkort.

– Det stod att man skulle fylla i och skicka in så fort som möjligt, så jag skickade in läkarintyg och synprov. Sedan skulle det komma ett nytt papper så jag kunde ta kort och få ett nytt körkort, berättar han.

Det där pappret kom inte och nu har det gått uppåt tio månader sedan Lennart skickade in sitt material till Transportstyrelsen. För ett par månader sedan var han i kontakt med myndigheten och fick till svar att:

– Vi ligger efter sa de, men berättade att jag kan köra på passet, för då kan polisen se att jag sökt nytt körkort.

Svårt med Europa

Men ett sådant tilltag fungerar bara i Sverige. Lennart och frun hade nämligen planerat en resa ner i Europa under hösten, och häromdagen gick det innevarande körkortet, med C-behörigheten, ut i datum.

– Jag frågade om jag kunde köra på papper i Tyskland, Danmark och Frankrike, men då skulle jag behöva ringa ambassaderna fick jag veta.

Senast i torsdags var Lennart Bryske i kontakt med Transportstyrelsen och fick åter samma svar, att man ligger efter. Att få ett enklare papper som visar att man sökt körkort för att kunna semestra, eller i andras fall arbeta, utomlands finns det inte möjlighet till.

– Sånt gör vi inte sa de.

Så du har inte fått svar på varför det tar så lång tid?

– Nej, de säger bara att de ligger efter. Jag vill bara att det ska komma, det är en vansinnig grej att det inte fungerar. De hade kunnat skicka ut ett papper om det i alla fall.

”Betar av så snabbt vi kan”

Vad är det då som gör att det tar sådan tid? Enligt Åsa Bergqvist, enhetschef på Transportstyrelsens körkortsenhet, kan det förklaras med det tredje körkortsdirektivet.

– Det infördes den 1 januari 2013. Det innebar att alla som har en högre behörighet var tvungen att inkomma med läkarintyg vart femte år, istället för vart tionde år. Då var det många som passade på att ansöka redan innan januari och nu har den tiden gått ut igen.

Detta innebär att det redan kommit in många körkortsansökningar och det kommer fortsätta en bra bit in på 2023.

Att bara plocka in fler anställda är inte att bara, men det är en av insatserna Åsa Bergqvist ändå hoppas på ska korta väntetiderna.

När kan till exempel Lennart Bryske få svar?

– Vi har många ärenden och betar av dem så snabbt vi kan, så hur länge man kan behöva vänta vet jag inte.

Men precis som Lennart Bryske säger så kan han fortsätta köra runt i Sverige genom att ha med sig passet, men någon Europaresa blir det inte.

– Det är bara att ställa in den, tack vare att Transportstyrelsen inte ser till att fixa saker. Det är så dåligt som det kan bli.

Blir det en resa i Sverige i stället?

– Jag skiter i det, vi åker till sommarstugan.

Artikeltaggar

KilKörkortSamhälleTransportstyrelsen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.