Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska kulturbilen på plats på bokmässan: ”Jag är stolt”

Publicerad:
Kulturbilen från Sunne undgår ingen. Ett värmländskt samarbete har parkerat utanför mässentrén. Nordic specialhusbilar i Kristinehamn har byggt det rullande biblioteket till Sunne kommun har parkerat utanför Svenska mässan. Maria Syvertsson, bibliotekarie, och Per Grödevik, vd Nordic Specialhusbilar AB fick svara på många frågor om bilen och om Värmland.
Kulturbilen från Sunne undgår ingen. Ett värmländskt samarbete har parkerat utanför mässentrén. Nordic specialhusbilar i Kristinehamn har byggt det rullande biblioteket till Sunne kommun har parkerat utanför Svenska mässan. Maria Syvertsson, bibliotekarie, och Per Grödevik, vd Nordic Specialhusbilar AB fick svara på många frågor om bilen och om Värmland. Foto: Lena Richardson

En värmländsk kultursatsning på fyra hjul är det första som möter besökarna på Bokmässan i Göteborg.

Sunne kommuns nya bokbil, specialbyggd i Kristinehamn, står vid entrén och lockar med en doft av Värmland – och en god dos nybilsdoft.

”Och priset för bästa parkering går till... ” Nej, något sådant pris finns inte, men om så vore, skulle Sunnes kulturbil ligga väldigt bra till.

Precis framför den stora entrén till Svenska mässan har de parkerat sig med sin husbil, Sunnebibliotekarien Maria Syvertsson och Per Grödevik, vd för Nordic specialhusbilar AB i Kristinehamn.

– Jag blir stolt värmlänning av att stå här! säger Per Grödevik.

Räddningen rullade in

Många besökare, både branschfolk och privatpersoner, tittar in genom den öppna dörren och får väl inne se både ett bibliotek på hjul och ett exempel på hur det tänks nytt i Värmland.

Upprinnelsen till bokbilen var dock inte riktigt lika ljus. Det började med att biblioteksfilialer sparades bort och sedan även bokbussen. I fem år var Sunne kommun utan bokbuss, innan räddningen rullade in.

– Sunne kommun är ju stor och det finns mycket irritation i kyrkbyarna, många tycker att allt sker inne i tätorten. Då sa vi att vi vill ha en bokbil som kan åka runt i hela kommunen och besöka folk, säger Maria Syvertsson.

Rullande kulturarena

Så blev det och fordonet som nu drar till sig uppmärksamheten i Göteborg är både ett mobilt bibliotek och en rullande arena för kulturevenemang:

– Vi ska även kunna ha lite program ute i byarna, vi kan ha bildvisning eller ha med oss någon från Västanå teater till exempel, berättar Maria.

Startar på allvar i oktober

Nybilsdoften är kvar i fordonet. Bilen levererades förra sommaren och har inte rullat så mycket ännu:

– Vi har varit med på skördemarknad på Mårbacka och på Rottneros och så har jag åkt några turer. Nu från oktober börjar vi köra efter schema, säger Maria Syvertsson.

Ett litet men välvalt boksortiment åker med på färden och låntagarna kan också beställa böcker.

Lokalproducerad bil

Dryga miljonen kostade den ombyggda husbilen, men kommunen fick stöd till satsningen från Statens kulturråd. Prislappen var dessutom betydligt lägre än för liknande fordon från andra tillverkare, berättar Maria och prisar samarbetet med tillverkaren:

– Nordic Specialhusbilar har byggt den, så den är lokalproducerad i Värmland.

Det här är den första och det var roligt att den hamnade i Värmland.
Per Grödevik

I Kristinehamn produceras numera alltså inte bara husbilar för privat rekreation, utan marknaden har breddats.

– Jag har byggt specialbilar sedan 90 i Kristinehamn, i Nordic husbilar, säger Per Grödevik.

Han har levererat så väl en mobil polisstation som vårdbilar för covidtest och -vaccination och han tror att marknaden kommer att växa ännu mer.

Mer mobil service

– USA ligger tio år före oss. Där finns det mycket mer verksamheter och bredare utbud med mobilare enheter. I Sverige och Norden överlag är vi på gång mer och mer nu också att tänka utanför boxen och inte bara sköta allt digitalt, utan att åka ut och möta människor också.

Han berättar att en del kommuner byter ut en stor bokbuss mot två små bokbilar för att nå ut till fler.

Påverkar samhället

– Små mobila bibliotek ger tillgänglighet, att visa att vi bryr oss och finns till. Jag tycker det är väldigt roligt att Nordic husbilar är med och påverkar samhällsstrukturen på det sättet.

Biblioteksbilen som nu ska rulla ut kulturen i Sunne kommun är en pionjär för Kristinehamnsföretaget.

– Det här är den första och det var roligt att den hamnade i Värmland, säger Per Grödevik men avslöjar också att den inte är den sista biblioteksbilen som byggs av Kristinehamnsföretaget.

– Jag har order på fler.

Artikeltaggar

BibliotekBokbussBokmässan i GöteborgGöteborgHusbilKristinehamnLitteraturMaria SyvertssonNäringslivNöje/KulturNordic HusbilarSamhälleSunneSunne bibliotek

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.