Hoppa till huvudinnehållet

Höstens stora biofilm utspelar sig delvis i Värmland: "Finns känslor så det räcker och blir över"

Publicerad:
Nu blir Alex Schulmans bok "Bränn alla mina brev" biofilm. NWT möter regissören Björn Runge i ett samtal om en drabbande kärlekshistoria som delvis utspelar sig i Värmland.
Nu blir Alex Schulmans bok "Bränn alla mina brev" biofilm. NWT möter regissören Björn Runge i ett samtal om en drabbande kärlekshistoria som delvis utspelar sig i Värmland.

Efter den internationellt uppmärksammade "The Wife" med Glenn Close i huvudrollen har nu regissören Björn Runge tagit sig an Alex Schulmans "Bränn alla mina brev". Handlingen bottnar i ett kärleks- och svartsjukedrama som delvis utspelar sig i Värmland.

Ett avgörande ögonblick i Alex Schulmans bok "Bränn alla mina brev" utspelar sig i välbärgad villa i Filipstad. Det är sent 80-tal och den 12-årige frimärkssamlaren Schulman hittar en bunt brev som han visar upp för sina morföräldrar Karin och Sven Stolpe. De vackert adresserade breven väcker liv i ett triangeldrama som starkt kom att prägla de inblandade livet ut.

– Det var viktigt att vi skapade en känsla av Värmland, främst genom utsikten från fönstret där Sven Stolpe sitter och skriver, börjar Björn Runge.

– Vi hade inte möjlighet att spela in i Filipstad, utan fick hitta en liknande miljö.

Det är han som har regisserat filmatiseringen av Alex Schulmans släktkrönika som nu får biopremiär.

– Jag drogs in i boken. Allt kretsar kring en familjehemlighet och i kärnan av allt finns Karin Stolpe. Jag ville synliggöra henne genom filmen.

"Bränn alla mina brev" kan beskrivas som en pusseldeckare där brottet är förbjuden kärlek. Handlingen utspelar sig i tre olika tider – sommaren 1932 när Karin och Sven Stolpe, som gift sig året innan, träffar den aspirerande författaren Olof Lagercrantz. 1988 när Alex Schulman upptäcker kärleksbreven och i nutid då Schulman försöker hitta anledningen till sitt destruktiva beteende.

– Alex blir en detektiv i sin egen familjehistoria. Han söker i dagböcker och brev efter spår av kärlekshistorien mellan Karin och Olof, fortsätter Björn Runge.

Asta Kamma August gör rollen som Karin Stolpe i "Bränn alla mina brev" och regisserar gör Björn Runge.
Asta Kamma August gör rollen som Karin Stolpe i "Bränn alla mina brev" och regisserar gör Björn Runge. Foto: Jessica Gow/TT

Manipulation och mani

En stark kärlek blossade upp mellan Karin och Olof. En kärlek som Sven med alla tänkbara medel försökte kväva. Hans härskartekniker innefattade både manipulation och mani.

– Alex sitter inne med förstahandsinformationen, delar av historien har han ju själv upplevt. Men själva dramat, hemligheten som utspelade sig 1932, är en tolkning från hans sida.

Bill Skarsgård, Gustav Lindh och Asta Kamma August som Sven Stolpe, Olof Lagercrantz och Karin Stolpe.
Bill Skarsgård, Gustav Lindh och Asta Kamma August som Sven Stolpe, Olof Lagercrantz och Karin Stolpe.

I filmatiseringen har boken varit en karta, men samtidigt har Björn Runge själv studerat det material som Alex Schulman grundat sin text på.

– Jag läste bland annat Olof Lagercrantz dagbok från den här tiden. Genom den kommer jag väldigt nära det som hände. Sedan har såklart Alex, som den författare han är, lagt till och dragit ifrån. Men när karaktärerna går från text till rörlig bild blir de kött och blod.

En porträttlik Bill Skarsgård spelar Sven Stolpe.
En porträttlik Bill Skarsgård spelar Sven Stolpe.

En annan stor källa har varit författaren Sven Stolpes omfattande produktion där han i stor utsträckning skrev om sitt eget liv.

– Det samma gäller Olof Lagercrantz produktion, jag har hittat nyanser av historien i båda de här författarnas verk som jag har tagit med i filmen, menar regissören.

– Utmaningen i att göra film av en populär bok är att få filmen att kännas självständig. Inte som en blek kopia. Och nu, efter alla brottningsmatcher vi har haft med det här materialet, tycker jag att vi har lyckats.

Sverrir Gudnason spelar Alex Schulman.
Sverrir Gudnason spelar Alex Schulman.

"Ett oerhört trauma ”

De båda litterära bjässarna kom att bli ärkefiender efter den där sommaren 1932. Där Lagercrantz ofta skrev om mötet med en ängel, skrev Stolpe om sveket från en hora.

– Jag vill göra personerna synliga, skapa en förståelse för varför de agerar som de gör. Sven och Karin bär redan på ett oerhört trauma med ett oönskat barn när de möter Olof. Ynglingen Olof som precis blivit friskförklarad från tbc. Här finns det känslor så det räcker och blir över.

FAKTA: Björn Runge

Björn L Runge, 61, är född i Lysekil. Är manusförfattare, regissör och författare. Jobbar med tv, film och teater. Långfilmsdebuterade 1996 med "Harry & Sonja", regisserade 2017 "The Wife" med Glenn Close och Christian Slater. Visade sin kortfilm "Horizon" på Alma Lövs Konstmuseum 2020 och är nu aktuell med "Bränn alla mina brev" som har biopremiär den 23 september. Nästa projekt kommer att bli en engelsk eller amerikanske produktion.

Rollerna som de unga Sven och Olof görs av porträttlika Bill Skarsgård och Gustav Lindh. Rollen som unga Karin spelas av Asta Kamma August. Det äldre paret Stolpe – som bor i Filipstad – gestaltas av Sten Ljunggren och Marika Lindström. Lindström som i somras spelade Selma Lagerlöf hos Västanå teater.

– Alex Schulman envisades med att han ville ha en roll i filmen, ler Björn Runge.

– Nu blev det faktiskt så, han spelar en kypare som tänder ett ljus i en scen där Olof och Karin träffas. Alex var lite besviken över den lilla rollen, men jag tycker att det fanns en fin symbolik i det.

I scenerna som utspelar sig i nutid spelas Alex Schulman av Sverrir Gudnason.

– När Alex fick se den färdiga filmen grät han under hela den andra halvan. Vissa saker drabbade honom vilket jag förstår, delar är tagna rakt ur hans liv. Familjen Lagercrantz gav också tummen upp, det var väldigt fint.

Summerande konstaterar Björn Runge:

– Så fort levande människor hamnar i text eller i film blir de fiktiva. Genom duktiga skådisar får det här dramat, de här karaktärerna liv. I slutändan är det viktigaste att filmen berör.

”Bränn alla mina brev” har premiär den 23 september.

Artikeltaggar

Alex SchulmanBrännöFilipstadFilmKändisarMänskligtNöje/KulturSelma LagerlöfSven StolpeVästanå teater

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.