Carolin Dahlman: Slöjan är ingen oskyldig modetrend

Publicerad:
Exiliranier protesterar utanför Irans ambassad i Berlin efter Mahsa Aminis död sedan hon gripits av landets moralpolis. Foto: Michael Sohn/AP

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Sannolikheten att den som bär slöja lever i ofrihet är stor. Flickor blir bortgifta och könsstympade, skriver Carolin Dahlman.

I Sverige ser vi allt oftare kvinnor som går i slöja. De kanske gör det av fri vilja, men glöm inte vilket enorm ofrihet som hijaben står för runtom i världen.

Förra fredagen (16/9) dog 22-åriga Mahsa Amini. Hon hade inte täckt sitt hår tillräckligt bra, så moralpoliserna i Teheran misshandlade henne svårt. Nu protesterar många i Iran än en gång mot slöjtvånget som har funnits sedan 1979. Vissa klipper av sig håret eller bränner slöjan. Flera personer uppges ha dött i protesterna. Ja, priset för motstånd kan tyvärr bli högt. 2019 dömdes en kvinna till 16 års fängelse för att hon protesterat. Fler fall finns. För många.

Jag kan inte låta bli att tänka på Malmö museers utställning om ”Modest Fashion”. Man skrev: ”Stilen Modest fashion utmärks generellt av löst sittande plagg, till exempel vida byxor och kjolar som inte visar knän och ibland inte heller anklar. Ärmar som täcker axlar och ibland även armbåge och handled samt högre halsringning”. ”Ofta bärs hijab, turban, slöja eller skarfs till outfiten.” Täckt alltså. Kyskt. Anständigt.

Jag minns när Stadium kallade sina burkinis ”Love Modesty Suit” och ”Nature Modesty Suit”. Ordet modesty står för att man undviker oanständighet eller att locka till sexuellt intresse. Vissa hävdar att man ska stå upp för friheten att bära slöja, men det går inte att blunda för att hijaben används för att kontrollera flickors och kvinnors sexualitet. Slöjan är ett verktyg för att begränsa.

Sannolikheten att den som bär slöja lever i ofrihet är stor. Flickor blir bortgifta och könsstympade. Undersökningar visar att barn inte får umgås med motsatta könet. Bröder bevakar sina systrar. Flickor i socialt utsatta områden vittnar om att de kontrolleras mycket hårt. De flesta får inte ha kärleksrelationer innan de gifter sig eller delta i fritidsaktiviteter där också pojkar deltar.

I medierna har vi hört om imamer som är dömande. ”En tjej som är 12-13 år gammal. Hon hör att Gud säger, om hon täcker sig ska hon till paradiset”, sa en. En annan berättade att kvinnor ska täcka sig helt, inte skoja och skratta. ”Hon ska inte ha parfym när hon går ut, och hon får bara gå ut om hennes man har tillåtit det.”

Devin Rexvid, forskare vid Institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet, regerade kraftfullt på utställningen i Malmö. Han har tittat närmare på omständigheterna kring flickor som tvångsomhändertagits då de riskerat att utsättas för hedersvåld, och berättade i Sydsvenskan:

”Flickorna berättade att familjer använder skrämsel, manipulation, hot och våld för att upprätthålla sin norm för anständig klädsel. Familjerna säger att gud kommer att bestraffa flickorna eller att ingen vill gifta sig med dem. Flickorna får inte umgås med pojkar. De ledsagas till och från skolan, kontrolleras där och måste ta sig hem direkt efter skoldagens slut. De får inte ha pojkvän eller föräktenskapligt sex, förbjuds att använda sociala medier, får inte gå på bio eller disko, dansa, idrotta eller cykla. Döttrarna tar stort ansvar för hushållsarbete och syskon. De utsätts för kränkande tillmälen, dödshot, våld, bortföranden och bortgifte eller hot om det.”

Även om det finns många som hävdar att de själva väljer att ha heltäckande klädsel eller slöja kan det således vara ett resultat av stenhårt tryck hemifrån. Rexvid skrev om en flicka som sa: ”Jag vill inte bära slöja och har blivit slagen av min far som uppmanat mig att säga att jag vill bära slöja om någon frågar”. En annan vittnade: ”Jag har blivit slagen av mamma när jag har tagit av mig slöjan eller bytt om i skolan.”

Även Sofie Löwenmark på stiftelsen Doku har gått igenom hundratals LVU-domar och funnit flera otäcka citat: ”Fadern slår henne med öppen hand om hon säger att hon inte vill bär slöja”. ”Hon är tvingad att bära slöja och får ofta höra kränkande ord från föräldrar och syskon om att hon är en hora”.

Det är inte konstigt om flickornas vilja formas. En rapport visade att var femte niondeklassare i Malmö lever under någon form av hedersförtryck. Kanske häpnade de över Malmö museers utställning. Eller så såg de den inte – eftersom de inte fick gå ut efter skolan.

Vi som kämpar för jämställdhet och frihet måste se dem i alla fall. Se människan under slöjan.

Carolin Dahlman

Högerliberal samhällsdebattör

Artikeltaggar

BarnCarolin DahlmanDemonstrationerDokuHederskulturIranIslamismJämställdhetLVUSigneratStadiumStockholms universitetUngdomar

Läs vidare