Hoppa till huvudinnehållet

Carl Jan överraskar med praktverk på sju språk: ”De blir väldigt paffa”

Publicerad:
Carl Jan Granqvist var på Bokmässan i Göteborg för att presentera nya upplagan av boken Det svenska måltidsundret och självklart hölls pressvisningen i en av mässans restauranger.
Carl Jan Granqvist var på Bokmässan i Göteborg för att presentera nya upplagan av boken Det svenska måltidsundret och självklart hölls pressvisningen i en av mässans restauranger. Foto: Lena Richardson

Kungen har skrivit förordet och ämnet är en svensk exportsuccé.

När Carl Jan Granqvist kom till Bokmässan var det med en ny upplaga av ett praktverk under armen – och en stark vision i sinnet.

Boken heter Det svenska måltidsundret och gavs ut första gången 2016. Nu har en ny, uppdaterad version släppts.

Uppdateringen innefattar nya forskningsrön och ny layout, men den nya utgåvan är också ett bevis på ambitionsnivån när det gäller att nå ut med budskapet om den svenska gastronomin:

På sju språk

– Det unika är att vi nu ger ut den på sju språk. Förut gjorde vi den på arabiska, kinesiska, engelska och svenska. Det gjorde vi inför världsutställningen i Dubai. Nu när vi ska organisera Stockholm som Europas gastronomiska huvudstad, vill jag ha den på franska, spanska och tyska också, säger Carl Jan Granqvist.

”De blir väldigt paffa”

Målet är att kunna välkomna internationella gäster till den gastronomiska huvudstaden med en bok – på deras eget språk. Effekten har redan börjat visa sig:

– De blir väldigt paffa, att vi gör det på så många språk.

Men bryr sig fransmän om svensk måltidskultur?

– De kan ju inte bry sig om de inte har någon bok! säger Carl Jan Granqvist.

”Har aldrig funnits”

Boken tar ett unikt helhetsgrepp på svensk matkultur, framhåller han.

– Vi är väldigt bra på landskapsrätter, men det har aldrig funnits något övergripande verk på flera språk. Det här är första gången. Det har aldrig funnits på franska, tyska och aldrig på spanska. Nu är det bara italienska kvar! säger han.

Från slusk till stjärna

Carl Jan Granqvist var initiativtagare till boken och är ambassadör för både boksatsningen och utvecklingen av den svenska gastronomin. I boken beskrivs brett hur kocken gått från ”slusk till stjärna” och att kungen skrivit förordet säger också något om branschens statushöjning – och Carl Jans kontaktnät.

Stor industri

Utvecklingskurvan innefattar också en explosionsartad ökning av antalet svenska kokböcker och att allt fler reser till Sverige för gastronomiska upplevelser.

”Upplevelseindustrin med måltiden som nav drar in exportintäkter för Sverige på 100 miljarder per år, vilket är mer än vad skog- och bilindustri tillsammans genererar!” påpekar Måltidsakademien i ett pressmeddelande om boken.

Globalt, nordiskt, svenskt

Carl Jan Granqvist knyter också huvudstadssatsningen till sin nybildade stiftelse Saxå bruk och planerna på att göra Saxå herrgård i Filipstad till ett nav för svensk gastronomi ligger fast:

– Då måste vi se till att vi tänker globalt, nordiskt och svenskt.

Artikeltaggar

Bokmässan i GöteborgCarl Jan GranqvistFilipstadFritid och livsstilGöteborgKändisarLitteraturMat och dryckNäringslivNöje/KulturSaxå herrgårdVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.