Nu är den stora bokfesten igång. Bokmässan är tillbaka efter två pandemifattiga år och det litterära Värmland är på plats – inklusive en ny Värmlandsmonter.
– Vi sitter mitt i farleden! konstaterar en nöjd Ricky Andreis.
Han är mässgeneral för Värmlandsmontern och när bokmässan öppnade på torsdagsförmiddagen var han och medarbetarna redo – för det blev ju en Värmlandsmonter trots vårens debatt.
2022 års monter är mindre än tidigare och har flyttats en bit, men att folk hittar fram ändå är tydligt. När NWT tittar förbi är varje sittplats upptagen, när Malin Granström och Emelie Forsman berättar om hur läsarbetet i skolan kan lyftas.
”Är väldigt nöjda”
– Det känns jättebra! Vi är är väldigt nöjda med montern och tycker att placeringen blev riktigt bra, för vi sitter mitt i farleden till B-hallen och har hög genomströmning av folk som vi kan fånga upp. Montern är lite mindre, men luftigare och öppnare, så det är lätt för människor att slinka in eller bara stå och lyssna, säger Ricky Andreis.
Svältfödda gäster
Många har rest frågetecken kring om bokmässan ska lyckas locka tillbaka besökarna igen efter det långa uppehållet. På torsdagen verkade det lovande:
– Det ser bra ut och det är ganska bra fyllt i hallarna. Det ser ut som att det är business usual faktiskt. Jag tror att folk är svältfödda och vill komma hit, säger Ricky Andreis.
Lars-Eric Hermansson på Värmlandsförlaget Votum hör också till optimisterna:
I hjärtat av mässan
– Det ser ut som att det strömmar in folk här. När man pratar med folk är det liksom två röster: det finns de som är tveksamma och lite rädda fortfarande, men jag tror att den stora massan passar på och tycker det här är jätteroligt. Jag tror att det kommer att bli mycket folk, säger han.
I Votums monter är det också bra fart. Liksom regionens Värmlandsmonter har också Votum fått en nu placering sedan senaste mässan 2019, men det är ingen nackdel tycker Lars-Eric:
– Det känns bra. Nu är vi mer mitt i hjärtat av mässan.
Risk för dyrare böcker
En annan stor fråga i bokbranschen just nu är hur den ska påverkas av världsläget. Litteraturens kraft och röster är efterfrågade, men det finns orosmoln som gör att det finns skäl för bokslukare att om inte hamstra, så i vart fall bokstavligen skrida till handling. Världsläget påverkar inte bara bostadslån, dieselpriser och elräkningen:
– Risken är att böcker kommer att bli mycket dyrare. Om du går ett och ett halvt år tillbaka, så har tryckkostnaderna ökat med ungefär 40 procent. Nu gör de ytterligare höjningar med hänvisning till elpriserna, säger Lars-Eric Hermansson.