Hoppa till huvudinnehållet

Full fart direkt i Värmlandsmontern: "Vi sitter mitt i farleden”

Publicerad:
Ricky Andreis och Britt-Marie Lindgren är laddade och klara för fyra dagars mässfest. Värmlandsmontern är mindre och har fått ny placering, men publiken hittar fram. Foto: Lena Richardson

Nu är den stora bokfesten igång. Bokmässan är tillbaka efter två pandemifattiga år och det litterära Värmland är på plats – inklusive en ny Värmlandsmonter.

– Vi sitter mitt i farleden! konstaterar en nöjd Ricky Andreis.

Han är mässgeneral för Värmlandsmontern och när bokmässan öppnade på torsdagsförmiddagen var han och medarbetarna redo – för det blev ju en Värmlandsmonter trots vårens debatt.

2022 års monter är mindre än tidigare och har flyttats en bit, men att folk hittar fram ändå är tydligt. När NWT tittar förbi är varje sittplats upptagen, när Malin Granström och Emelie Forsman berättar om hur läsarbetet i skolan kan lyftas.

Ricky Andreis fick många besök i Värmlandsmontern redan under bokmässans första timmar.
Ricky Andreis fick många besök i Värmlandsmontern redan under bokmässans första timmar. Foto: Lena Richardson

”Är väldigt nöjda”

– Det känns jättebra! Vi är är väldigt nöjda med montern och tycker att placeringen blev riktigt bra, för vi sitter mitt i farleden till B-hallen och har hög genomströmning av folk som vi kan fånga upp. Montern är lite mindre, men luftigare och öppnare, så det är lätt för människor att slinka in eller bara stå och lyssna, säger Ricky Andreis.

Mattias Walan berättade i Värmlandsmontern om Framtidsfrön, ett bokprojekt där barn får skriva och skapa egna böcker.
Mattias Walan berättade i Värmlandsmontern om Framtidsfrön, ett bokprojekt där barn får skriva och skapa egna böcker. Foto: Lena Richardson

Svältfödda gäster

Många har rest frågetecken kring om bokmässan ska lyckas locka tillbaka besökarna igen efter det långa uppehållet. På torsdagen verkade det lovande:

– Det ser bra ut och det är ganska bra fyllt i hallarna. Det ser ut som att det är business usual faktiskt. Jag tror att folk är svältfödda och vill komma hit, säger Ricky Andreis.

Mässvimlet är tillbaka. ”Det är ganska bra fyllt i hallarna. Det ser ut som att det är business usual faktiskt”, säger Ricky Andreis i Värmlandsmontern.
Mässvimlet är tillbaka. ”Det är ganska bra fyllt i hallarna. Det ser ut som att det är business usual faktiskt”, säger Ricky Andreis i Värmlandsmontern. Foto: Lena Richardson

Lars-Eric Hermansson på Värmlandsförlaget Votum hör också till optimisterna:

I hjärtat av mässan

– Det ser ut som att det strömmar in folk här. När man pratar med folk är det liksom två röster: det finns de som är tveksamma och lite rädda fortfarande, men jag tror att den stora massan passar på och tycker det här är jätteroligt. Jag tror att det kommer att bli mycket folk, säger han.

Lars-Eric Hermansson, Votum, fick bra liv i montern redan första mässdagen.
Lars-Eric Hermansson, Votum, fick bra liv i montern redan första mässdagen. Foto: Lena Richardson

I Votums monter är det också bra fart. Liksom regionens Värmlandsmonter har också Votum fått en nu placering sedan senaste mässan 2019, men det är ingen nackdel tycker Lars-Eric:

– Det känns bra. Nu är vi mer mitt i hjärtat av mässan.

Votum har laddat upp med en rejäl hög av ”Barnens bästa bibel”. ”Den här säljer vi mycket av hela tiden”. Barnens bästa bibel är uppe i 80 000 exemplar.
Votum har laddat upp med en rejäl hög av ”Barnens bästa bibel”. ”Den här säljer vi mycket av hela tiden”. Barnens bästa bibel är uppe i 80 000 exemplar. Foto: Lena Richardson

Risk för dyrare böcker

En annan stor fråga i bokbranschen just nu är hur den ska påverkas av världsläget. Litteraturens kraft och röster är efterfrågade, men det finns orosmoln som gör att det finns skäl för bokslukare att om inte hamstra, så i vart fall bokstavligen skrida till handling. Världsläget påverkar inte bara bostadslån, dieselpriser och elräkningen:

Bokfesten i Göteborg har just börjat, men det verkar som att besökarna hittat tillbaka när mässan nu är tillbaka efter pandemin.
Bokfesten i Göteborg har just börjat, men det verkar som att besökarna hittat tillbaka när mässan nu är tillbaka efter pandemin. Foto: Lena Richardson

– Risken är att böcker kommer att bli mycket dyrare. Om du går ett och ett halvt år tillbaka, så har tryckkostnaderna ökat med ungefär 40 procent. Nu gör de ytterligare höjningar med hänvisning till elpriserna, säger Lars-Eric Hermansson.

Hos Gustaf Fröding-sällskapet läste Öivind Åsberg från Kristinehamn önskedikter ur Gustaf Frödings litterära skatt för mässbesökarna.
Hos Gustaf Fröding-sällskapet läste Öivind Åsberg från Kristinehamn önskedikter ur Gustaf Frödings litterära skatt för mässbesökarna. Foto: Lena Richardson
Kändistätt i Värmlandsmontern – men klassiska kakorna sparas bort
Jan Fröding, bibliotekschef i Filipstad, har ett eget sällskap. Eller är i vart fall i gott sällskap.
Jan Fröding, bibliotekschef i Filipstad, har ett eget sällskap. Eller är i vart fall i gott sällskap. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

Bokmässan i GöteborgFritid och livsstilGöteborgLitteraturNöje/KulturRegion VärmlandRicky AndreisVärmlands länVärmlandsmonternVotum bokförlag

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.