Hoppa till huvudinnehållet

Väntetiderna till bup har nästan fördubblats under 2022: ”Det är sorgligt”

Publicerad:
En delårsrapport visar kraftigt försämrad tillgänglighet till barn- och ungdomspsykiatrin, men den visar också positiva utvecklingar inom verksamheten. Foto: Helena Landstedt/TT

Snittväntetiden har nästan fördubblats till ett första besök hos barn- och ungdomspsykiatrin, bup.

Detta enligt en delårsrapport till hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Jag tycker att det är sorgligt att det är sådan väntan in till första besök. Vi sitter nu i ledningsgruppen och diskuterar hur vi ska lösa det här, säger Anki Nordmarker, verksamhetschef för bup.

Väntetiden till en första bedömning hos barn- och ungdomspsykiatrin har kraftigt försämrats under årets åtta första månader, jämfört med samma period 2021.

I snitt fick i år endast 18 procent ett första möte inom vårdgarantins 30 dagar. Det är en markant försämring jämfört med samma period året innan, då motsvarande siffra låg på 42 procent.

– Vi hinner inte allt, så är det. Vi ligger riktigt dåligt till, det är inte bra, och det är jag inte nöjd med, säger Anki Nordmarker.

Antalet patienter i kö till en första bedömning har nästan fördubblats under samma tidsperiod, jämfört med förra året.

I snitt väntade 291 patienter på en första bedömning under årets åtta första månader, jämfört med 156 patienter under samma period 2021.

Att antalet remisser som skickas till bup ökar är ett välkänt problem sedan flera år tillbaka.

– Kapaciteten är för låg i förhållandet till inflödet. Då kan man fråga sig om man ska ändra på kapaciteten eller på inflödet. Jag och flera med mig säger att det här är inte rimligt, att så här många barn behöver specialistvård i psykiatrin. Då är det något som inte stämmer i samhället.

Snabbare behandling

Positivt är att väntetiden till en åtgärd eller behandling har förbättrats.

I snitt fick 84 procent påbörja behandling inom 30 dagar, under årets åtta första månader. Det kan jämföras med 60 procent samma period 2021.

Är det så att ni inte klarar av båda delarna, både ta in nya patienter och påbörja utredning och behandling för de som redan är inne?

– Jag skulle säga att kapaciteten inte räcker till behovet och så har det varit länge. Vi gör medicinska prioriteringar hela tiden. Och sedan hösten 2020 har vi haft ett otroligt högt tryck även på den akuta sidan.

Det barnet som väntat längst på ett första besök hade under årets åtta första månader väntat total 204 dagar. Det kan jämföras med motsvarande siffra 127 dagar förra året.

Däremot hade maxväntetiden till en behandling förbättrats, från 385 dagar 2021, till 308 dagar motsvarande period 2022.

– Jag ser siffrorna också, och där ser jag att vi jobbat väldigt intensivt med de patienterna vi har inne i systemet och då har det blivit en väntan för de som står i väntan på att komma in, säger Anki Nordmarker.

Bup öppnar filial i industriområde: ”Inte ett passande område för barn och unga”Så ska bup-köerna kortas i Värmland – enligt politikernaElliot, 17, till Värmlandspolitikerna: “Transvården är omänsklig”Överfullt på bup under juni: ”Vi behöver större lokaler”
Anki Nordmarker.
Anki Nordmarker. Foto: Tommy Andersson

Artikeltaggar

Barn- och ungdomspsykiatriMarianne UtterdahlVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.