Ta vara på medborgarnas förslag för Munkfors bästa

Insändare
PUBLICERAD:
”Det pratas mycket om demokrati, då bör väl fler få tycka till. Att få något gehör har varit omöjligt”, skriver insändarskribenten.
Foto: Eva Häggdahl
Munkfors-Ransäter kommunfullmäktige saknar fler politiska partier. Det är inte bra att ett parti blir så stort som Socialdemokraterna. Det pratas mycket om demokrati, då bör väl fler få tycka till. Att få något gehör har varit omöjligt.

Medborgarförslag är möjligt att lämna in. Vi ville att cykelbanan skulle få belysning från Munkfors till Ransäter. Över 600 skrev på listorna. Kostnaden var 2 400 000 kronor, Trafikverket kunde man söka bidrag hos på 50 procent. Med en bättre planering så skulle det finnas belysning nu.

Det andra medborgarförslaget var förbättring av trafiken på Tallåsvägen. Vid övergångsstället till vårdcentralen var förslaget att mäta upp tio meter norrut och fem meter söderut och måla vita streck där man inte får parkera.

Det tredje medborgarförslaget gäller Forsnässkolan. Skolan bör informera bättre om missbruk av alkohol och droger. Vid en tidigare undersökning kom Munkfors på sista plats av kommunerna i Värmland. Skolan informerar om droger till eleverna som går i nian. Mitt förslag var att redan i klass fyra ge information om droger och alkohol och i klass sju och klass nio varje år. Jag frågade en elev om förslaget, han svarade att de kan börja i klass tre. Forsnässkolans framtid kommer säkert bli bra, men då måste det vara ordning och reda. Det är många elever och föräldrar som inte fått den hjälp de behöver. Än är det inte försent, det går att få bra standard på Forsnässkolan.

Det fjärde förslaget gäller Ransätershöjden. På 1970-talet planerade ett gäng socialdemokrater för ett fritidsområde på Ransätershöjden, med en skidbacke, småhus, ridbana med mera samt att Storängen vid Klarälven skulle bli en båthamn. Det var klart med alla bidrag och lån, men tyvärr stoppade E G Geijersföreningen projektet, det skulle komma för nära Geijersgården. Mitt förslag är att göra ett bostadsområde uppe på höjden och ett industriområde vid 62:an. Vilken utsikt för de boende!

Alla de här förslagen blev det avslag på.

SBO köpte ett hyreshus av Munkfors Bostäder för en krona. I reklamen för 65 plus stod det att det skulle vara lätt och bekvämt att ta sig in och ut från lägenheterna, det stod också att kommunen skulle vara med när planeringen skulle göras. Enligt rekommendationer ska trappstegen vara 25 centimeter i djup och höjd 15-17 centimeter. Trappstegen blev 24 centimeter djupa, höjd 19,5 centimeter. På grund av att de satte in transporthiss som man måste trycka på hela tiden man åker är hastigheten tre gånger längre än i andra hissar i kommunen. Det är många besökande som frågat hur någon kan göra så. Vad jag kan förstå så visste inte kommunen vad de hade godkänt.

2017 var Expressen här och gjorde en artikel om jämförelse med en stor kommun och liten, Munkfors/Danderyd. Gröna skogar, lokalpatriotism och ett orubbligt politiskt styre. Likheterna mellan Danderyd och Munkfors är fler än vad många kan tro. Ändå dör männen i Munkfors nästan tio år tidigare än i Danderyd.

Alla måste prata mer politik och diskutera frågorna som kommer så de vet vad de har tagit ställning till. Jag märkte att allt var klart när vi skulle gå igenom något. Man måste släppa fram de som har något att komma med. Man måste vara intresserad och brinna för att få något gjort. Det är inte försent att lyssna och komma med något positivt.

Lite sunt bondförnuft

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.