NWT Gruppen ska bygga 125 nya hyresrätter vid Stora torget

Publicerad:
NWT Gruppen planerar att bygga ut kvarteret Enigheten vid Stora torget i Karlstad med cirka 125 nya hyresrätter samt kommersiella lokaler. Mot Västra Torggatan vill man bygga på med två våningar med en restaurang med takterrass högst upp. Foto: Fotomontage: Sweco

Stadsbyggnadsnämnden godkände på onsdagen den nya detaljplanen för kvarteret Enigheten vid Stora torget i Karlstad.

Det innebär att NWT Gruppen kan bygga cirka 125 nya hyresrätter samt lokaler, bland annat en restaurang med takterrass när kvarteret utvecklas.

Planerna på att utöka dagens centrala byggnader har funnits i några år och den nya detaljplanen var på samråd i fjol höstas och därefter på granskning.

Det är i kvarteret vid Stora torget där NWT tidigare hade sin redaktion och tryckeri som investeringen planeras.

– Vi vill göra en påbyggnad med två våningar mot Västra Torggatan och med lika många våningar mot Herrgårdsgatan.

– Dessutom vill vi bygga fyra gårdshus på innergården. Totalt handlar det om cirka 125 hyresrätter, säger Magnus Henriksson, vd för NWT fastighet.

På kvarterets innergård planeras det för fyra nya gårdshus med bostäder.
På kvarterets innergård planeras det för fyra nya gårdshus med bostäder. Foto: Illustration: Sweco

Projektet är tänkt att genomföras i tre etapper.

– Vi ska börja med påbyggnaden mot Västra Torggatan. I de två nya planen blir det kontor och högst upp en restaurang med en takterrass. Det är ett exempel på ett sätt att utveckla våra centrala byggnader.

Fyra gårdshus planeras

Etapp två handlar om att bygga de fyra gårdshusen på innergården och den sista etappen innehåller påbyggnaden längs Herrgårdsgatan med två våningar.

– Ungefär 70 procent av de nya bostäderna hamnar hamnar i husen på innergården och cirka 30 procent på Herrgårdsgatan. I projektet ingår även runt 1 200–1 300 kvadratmeter lokaler, säger Magnus Henriksson.

Mot Herrgårdsgatan planeras det också för en påbyggnad med två våningar på dagens fastighet.
Mot Herrgårdsgatan planeras det också för en påbyggnad med två våningar på dagens fastighet. Foto: Fotomontage: Sweco

Grundplanen var att dra i gång den första etappen som enbart består av kommersiella lokaler under 2023.

– Först ska vi ta fram en ny prisbild och analys med tanke på det läge vi befinner oss i med stigande priser. Sedan får vi se.

Diskuterar byggstarten

– Det kan fortfarande bli byggstart nästa år. Vi har diskussioner med flera hyresgäster som är intresserade av att etablera sig i de nya lokalerna.

NWT Gruppen har enligt detaljplanen tio år på sig att genomföra de tre etapperna.

– Vi räknar med att de tre etapperna tar minst fem år att genomföra och ser fram emot att dra i gång det här stora projektet. Läget är ju jättebra och vi tror att intresset för att bo och verka så här centralt är stort, säger Magnus Henriksson.

”Vi ser fram emot att dra i gång det här stora projektet. Läget är ju jättebra och vi tror att intresset för att bo och verka så här centralt är stort”, säger Magnus Henriksson, vd för NWT fastighet.
”Vi ser fram emot att dra i gång det här stora projektet. Läget är ju jättebra och vi tror att intresset för att bo och verka så här centralt är stort”, säger Magnus Henriksson, vd för NWT fastighet. Foto: Mimmi Törnberg

Stadsbyggnadsnämnden godkände planen utan några diskussioner.

– Detta är ett väldigt spännande projekt och det är trevligt med radhus på innergården. Det är säkert många som vi bo så. Och takterrassen med restaurang är vi också positiva till. Vi ser hur stort intresset är för Stadshotellets nya takterrass.

– Det har varit få synpunkter från grannarna på det nya projektet. Det har gjorts ordentliga utredningar, bland annat solstudier så att påbyggnaderna inte ska påverka de kringboende, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD).

Artikeltaggar

Bostad och byggenErik NilssonMagnus HenrikssonNWT Gruppen ABStadsbyggnadsnämndenStora torget

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare