Hoppa till huvudinnehållet

Pappa Malte om Idol-Ida: ”Hon är en Håkan Hellström”

Publicerad:
Familjen Hallquist i Kungsträdgården i måndags.
Familjen Hallquist i Kungsträdgården i måndags. Foto: Agneta Elofsson

För komikern, skådespelaren och poddaren Malte Hallquist är årets säsong av "Idol" både en nagelbitare och ett lyckopiller.

Hans dotter Ida har imponerat på både tittare och jury, men hennes fortsatta öde kan han inte följa i direktsändning. Malte Hallquist är nämligen upptagen med rep på Säffleoperan.

I måndags var familjen Hallquist på plats i Kungsträdgården i Stockholm och fick ta del av publikens jubel när Ida intog scenen på ett sätt som tog henne raka vägen till fredagens kvalfinal.

– Det känns som hennes genombrott det här, säger en påtagligt stolt pappa Malte.

– Det var en både fantastisk och märklig känsla att som förälder titta ut på ett publikhav där en massa människor man inte känner viftar med skyltar som det står "Ida" på.

Ida Hallquist vidare till Idols fredagsfinal: ”Jag var livrädd”Idol-Ida om skuldkänslorna: ”Måste jobba på det”Idol-Ida om den enorma responsen: "Många tycker att jag känns äkta"

Även i vardagen har han märkt av dotterns framfart i tv.

– Jag möts av ryggdunk vart jag än går, alla tycker det är så roligt med Idas framgångar.

När Ida Hallquist går upp på scenen på fredag kommer dock inte Malte att finnas på plats.

– Jag kan inte! Min fru Helena är där i alla fall. Det är sorgligt för mig att inte kunna dela det här med Ida. Vi är nära i familjen, har alltid funnits där varandra. Jag och Ida pratar på daglig basis, vi peppar och sorterar känslor. Så visst är jag med på sätt och vis, men jag hade gärna varit i Stockholm på fredag.

Känslan är tudelad.

– Samtidigt älskar jag det jag gör just nu – repar musikalen "Så som i himmelen" som sätts upp på Säffleoperan. Och sedan väntar föreställningar varje fredag, så om Ida går vidare kommer jag inte att kunna följa det heller.

Han gör rollen som Arne, en karaktär som gärna styr och ställer.

– Arne får saker att hända, men han är osmidig – för sin egen agenda utan att beakta andras känslor. Han är väldigt fyrkantig.

Tudelade känslor för Malte Hallquist.
Tudelade känslor för Malte Hallquist. Foto: Carl Edlom

Kommer du att kunna koncentrera dig på rep samtidigt som Ida tävlar i direktsändning?

– Ja, faktiskt. När jag kliver in på Säffleoperan i Medis så försvinner allt annat. Jag går in i en bubbla som jag lika enkelt sedan kliver ur. Då får jag ringa Ida, kolla klipp och se ikapp.

Vad säger din magkänsla om hennes chanser?

– Många av de medverkande är extremt duktiga. Men att vara artist är mer än att kunna sjunga. Ida går rakt genom rutan. Hon är en Håkan Hellström – rakt igenom äkta. Jag tror att det här kommer att öppna många häftiga dörrar för henne, det här är bara starten på något väldigt, väldigt roligt.

Ida Hallquist är med i kvalfinalen som sänds i TV4 under fredagskvällen. De som går vidare därifrån får sedan medverka i fredagsfinalerna. ”Så som i himmelen” har premiär den 1 oktober.

Artikeltaggar

GodisHåkan HellströmIda HallquistIdolMalte HallquistMusikalerNöje/KulturSäffleoperanStockholmTVTV-serierTV4

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.