Hopptornen i Karlstad och Vålberg inte säkra: ”De har många brister”

Publicerad:
Sundstabadet i Karlstad. Arkivbild. Foto: Mikael Lindblom

Sundstabadet i Karlstad och Vålbergs simhall stängde sina hopptorn förra året efter en säkerhetskontroll.

Efter kritik från medborgare har nu en ny utredning genomförts.

– Hopptornen uppfyller inte de standarder som finns gällande säkerhet. De är inte lämpliga för allmänheten att använda, säger Kristin Idskog, kultur- och fritidsdirektör på Karlstad kommun.

I början av sommaren 2021 slog en besiktning fast att hopptornen i Sundstabadet och Vålbergs simhall inte uppfyllde den reviderade EU-standarden. Båda togs ur drift och är sedan dess inte längre tillgängliga för allmänheten.

Under våren 2022 ifrågasatte flera medborgare utredningen. De menade att den var felaktig och att det inte alls fanns några fel på hopptornen.

– Det delades ut flygblad till besökare på Sundstabadet bland annat och det skapade oro bland våra besökare. Det blev också svårt för våra medarbetare att hantera det, berättar Kristin Idskog.

Kristin Idskog, kultur- och fritidsdirektör på Karlstad kommun.
Kristin Idskog, kultur- och fritidsdirektör på Karlstad kommun. Foto: Lisa Olaison

Kommunen bestämde sig för att genomföra en ny utredning via en annan aktör, och nu har svaren kommit.

Men inte mycket har förändrats sedan sist.

– Det är samma slutsats, säger Kristin Idskog.

”Mot bakgrund av de kraftiga avvikelser från vedertagen säkerhetsstandard som finns i Sundsta och Vålberg rekommenderar vi att hoppanläggningarna fortsättningsvis hålls stängda tills åtgärder vidtas för att säkerställa god badsäkerhet enligt vedertagen standard”, står det bland annat i den nya utredningen.

”Aldrig blivit renoverade”

Hopptornen har varit igång sedan baden byggdes på 60- och 70-talet.

– De är gamla och har aldrig blivit renoverade eller ombyggda. Den kunskap och erfarenhet man får under åren utvecklas, och då upptäcker man kanske saker som är farligt på gamla byggnader.

Trots att inga allvarliga incidenter inträffat är det viktigt att arbeta i förebyggande syfte, enligt Kristin Idskog.

– Det är en del av den kritik vi fått, just att ”det har ju inte hänt nåt allvarligt?”. Nej, men vi ska ju förebygga att det händer något farligt. Annars är ju vi för sent på bollen. Det är viktigt att vi i alla fall har gjort vad vi kan för att ha en så säker anläggning som möjligt.

Hon ger några exempel på några av de brister som utredningarna har kunnat konstatera.

– Det är för trångt till bassängkanten, så man skulle kunna slå i sig om man hoppar. Det är även för trångt mellan trappan och väggen, så om man går och halkar kan man slå i väggen. I Vålberg är det för lågt i tak, hoppar man skulle man kunna slå huvudet i taket, säger hon och fortsätter:

– Det är många brister på hopptornen.

Vad händer nu?

– Det har aldrig funnits något politiskt beslut på hur vi ska gå vidare. Så vi kommer fortsätta hålla hopptornen stängda, tills det blir en politisk process.

Förslaget: Ny bassäng med hopptorn i SundstabadetBrister i säkerheten kring hopptornet kan tvinga Sundstabadet att bygga utHopptornet på Sundstabadet fortsatt avstängt: ”En rejält komplicerande faktor”Sundstabadets hopptorn stängs – klarade inte säkerhetskontroll

Artikeltaggar

Bostad och byggenKarlstads kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare