Hoppa till huvudinnehållet

Efter mångårig strid – nu ska församlingens hus rivas

Publicerad:
Vaktmästarbostaden vid gamla tingshuset i Råda ska rivas.
Vaktmästarbostaden vid gamla tingshuset i Råda ska rivas. Foto: Pia Holmström

Norra Råda-Sunnemo församling har sedan 2015 velat riva vaktmästarbostaden intill det gamla tingshuset i Råda.Det har varit många turer i olika instanser för att rivningen ska bli av. Nu kan det bli verklighet efter att församlingen skickat in en ny rivningsansökan.

Norra Råda-Sunnemo församling äger också det gamla tingshuset i Råda som numera är församlingshem. Men det intilliggande huset från förra sekelskiftet som också benämns annexet har blivit ett bekymmer för församlingen.

2015 upptäcktes att huset som stått obebott i 20 år var ruttet. En renovering skulle då kosta minst 2,5 miljoner, en för dyr kostnad för församlingen. Församlingen ville riva huset, men nekades rivning av kommunen, länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen. Detta med hänvisning till att området som helhet har ett högt kulturhistoriskt värde.

Vaktmästarbostaden ligger i samma område som Norra Råda kyrka.
Vaktmästarbostaden ligger i samma område som Norra Råda kyrka. Foto: Pia Holmström

Församlingen överklagade mark- och miljödomstolens beslut. Det ledde till att mark- och miljödomstolen besökte platsen för att gå syn och då ändrade sig domstolen och beslutade att vaktmästarbostaden får rivas.

Men inget har hänt i frågan fram tills nu. Församlingen har nyss kommit in med en rivningsansökan till kommunens miljö- och byggkontor.

NWT är i kontakt med Magnus Pellikka, kyrkogårdsföreståndare som nu ansökt om rivningstillstånd.

Varför har det dröjt fram tills nu?

– En förening startades som ville rusta upp huset. Då tillät kyrkorådet detta och skrev ett avtal. Men avtalet blev inte uppfyllt, så avtalet sades upp.

När är förhoppningen att huset ska rivas?

– Vi hoppas att det ska kunna rivas under 2023. Men det beror ju också på vilka krav kommunen ställer, säger Magnus Pellikka.

I mark- och miljödomstolens beslut från 2015 står att vällingklockan på taket bör tas tillvara och bevaras. Likaså ska man ta hand om grundstenarna av sinnersten så att de kan användas till andra kulturskyddade byggnader om det skulle behövas. Församlingen kommer att följa mark- och miljödomstolens direktiv.

– Sinnersten finns ju inte att få tag i idag. Vi kan till exempel komma att använda sinnersten till att renovera kyrkogårdsmurar med. Vi ska också ta tillvara klockan på taknocken och göra ett minnesmärke av den, säger Magnus Pellikka.

Kulturhistoriskt hus får rivas

Artikeltaggar

Bostad och byggenRåda

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.