Hoppa till huvudinnehållet

Därför har mätningen av narkotika i avloppen dröjt: ”Mycket att sätta sig in i”

Publicerad:
Avloppsvatten i Karlstad är på gång att genomsökas efter narkotika. Foto: JESSICA GOW / TT

För ett år sedan berättade Karlstads kommun att man skulle börja mäta förekomsten av narkotika i avloppsvattnet.

Men än finns inga resultat att redovisa.

I slutet av augusti 2021 tog kommunen fram en ny handlingsplan för det förebyggande arbetet mot alkohol, narkotika, dopning och tobak (ANDT).

Där berättades bland annat om avloppsmätningarna som skulle göras. Men att komma i gång tog längre tid än tänkt.

– Det är mycket pappersarbete, och saker att sätta sig in i, säger Stefan Gräsberg, processledare för ANDT-frågor i Karlstads kommun, med ett skratt och utvecklar:

Karlstads nya drag mot narkotika – mätningar i avloppsvattnet

– Det är mycket praktiskt kring hur det ska gå till. Ska det testas på ingående vatten? I bassängen? Ska vi göra dygnsprov? Vart gör vi analysen och vad blir kostnaderna? Detta är saker som är glasklara för VA-verkens duktiga tekniker, men som även jag måste sätta mig in i som genomförare av handlingsplanen.

Men nu är i alla fall testningen i gång. Man landade till slut i att göra ett dygnsprov, alltså prov utspritt på ett helt dygn för att få ett säkrare resultat.

– Sedan kommer vi att testa i samband med att det är något större evenemang eller en hemvändardag då man kan misstänka att det är en högre frekvens, säger Stefan Gräsberg.

Vattnet som testas kommer från områden i centrala delar av Karlstad, men man kommer inte gå ner på stadsdelsnivå. När första testet gjorts kommer det göras nya under kommande år.

– Då kommer vi också få stabilare siffror.

De första resultaten väntas runt årsskiftet.

I det ovan nämnda handlingsplan framgår också att kommunen ska använda sig av hundar för att spåra narkotika på skolor, vilket ska ske när det inte finns några elever där. I det arbetet har man kommit längre och det kan eventuellt göras nedslag under hösten.

Artikeltaggar

KarlstadKarlstads kommunNarkotikaSamhälleStefan GräsbergVA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.