Hoppa till huvudinnehållet

Ambulanspersonalens oro: ”Rädsla att man ska fastna i kö”

Publicerad:
Flera i ambulanspersonalen har uttryckt en oro över trafiksituationen runt omkring Centralsjukhuset, uppger ambulanschef Andreas Norling.
Flera i ambulanspersonalen har uttryckt en oro över trafiksituationen runt omkring Centralsjukhuset, uppger ambulanschef Andreas Norling. Foto: Johan Nilsson/TT

Det byggs mycket och infrastrukturen har förändrats den senaste tiden i Karlstads centrum. Trafiksituationen är tidvis mycket ansträngd. Något som ambulanspersonalen oroas över.

– Vi ser köer idag runt omkring sjukhuset som vi inte har sett tidigare, säger Andreas Norling, verksamhetschef för ambulanssjukvården.

Det senaste tillskottet i raden av förändringar i Karlstads centrum är snart fyra veckor gammalt. Då öppnade Hamngatan och Vikenförbindelsen efter ombyggnaden. En ombyggnation som diskuterats flitigt. Många är nöjda, andra menar att det var märkligt att filer försvann och att höga kantstenar påverkar framkomligheten.

Andreas Norling som är verksamhetschef för ambulanssjukvården stämde av med cheferna för personalen när han fick frågan om vad förändringarna inneburit och vilka åsikter man har.

– Man lyfter att trafiksituationen i och runt omkring Centralsjukhuset är ansträngd i perioder med köbildningar som man inte är van vid. Den diskussionen tar vi vidare till kommunen och diskuterar hur vi ska jobba framåt, säger han och fortsätter:

– Vi har ju också det nya bygget utanför CSK, vilket kommer att påverka flödena i det här området i flera år. Där behöver vi tänka till och planera långt fram med god marginal.

Kan man peka på något specifikt i infrastrukturen som skapar köbildningar i nuläget?

– Nej, det har jag inte kompetensen att göra. Vi kan bara konstatera från verksamheten att vi ser köer idag runt omkring sjukhuset som vi inte har sett tidigare. Älvgatan och Karl IX:s-bron över E18 och in mot stan är det nu mer köer än förut. Sen om det är ett enskilt rondellbygge eller utvecklingen av centrumkärnan i stort om är orsaken, det får någon annan svara på.

Oavsett vad som den senaste tiden gett upphov till köbildningar är det något som påverkar ambulanssjukvården.

– Tiden är en faktor när vi bedömer hur fort vi ska hjälpa våra patienter. Då kan det vara så att personalen själva måste göra en justering i val av prioritetsgrad för att man exempelvis behöver använda blåljus och siren för att ta sig fram.

– Sen kvarstår faktum: Är det köbildning åt två håll, var ska bilarna då ta vägen? Vi kan ju ha hur mycket juridiskt stöd som helst för att blinka med blåljus och påkalla friväg men om inte trafiken har någonstans att ta vägen så spelar det ingen roll, säger Andreas Norling.

Andreas Norling, ambulanschef, Karlstad.
Andreas Norling, ambulanschef, Karlstad. Foto: Helena Karlsson

Trafikproblemen medför att kommunikationen mellan olika ambulanser blir än mer viktig.

– Vi jobbar ju med hela regionens resurser och vill det sig illa så får man ta en annan ambulans. En som då kanske kan komma fram snabbare än den som fick uppdraget för att man sitter fast i trafiken. Är man akut sjuk så ska man få hjälp så fort som möjligt. Trafiksituationen påverkar oss och hur vi styr våra resurser.

Ännu har inget allvarlig inträffat.

– Inte vad jag har fått till mig. Men det jag har fått höra är mer en känsla av oro från personalen att man ska sitta fast i kö när man har bråttom. Men jag har inte tagit emot någon avvikelse, säger Andreas Norling.

Ambulansverksamheten har kontinuerligt möten med kommunen där man nu för ytterligare dialoger kring trafiksituationen omkring Centralsjukhuset i Karlstad.

– En logistiker eller någon som jobbar med trafikplanering behöver titta över situationen. Vi är bara intresserade av det yttersta målet – att trafiken ska flyta. Sen förstår jag att det finns flera behov i staden. Staden växer och man måste möta det också.

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdAndreas NorlingCentralsjukhuset i KarlstadKarlstadSjukvårdTrafikVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.