Hoppa till huvudinnehållet

Stora Ensos svar på kritiken: ”Anser att vi tagit rimlig hänsyn”

Publicerad:
Foto: Stora Enso/Handout

62 hektar ska avverkas i Rinnefors de kommande fem åren med start inom två veckor. Avverkningarna kommer försämra möjligheter till försörjning och välmående, det menar boende i närheten. Hållbarhetschef på Stora Enso, Maria Saxe, svarar på kritiken från Rinneforsborna i ett mail.

Vad tänker du om att boende i Rinnefors känner sig överkörda i kontakten med Stora Enso och att de inte fått något gehör för de synpunkter och önskemål de haft?

– Det är naturligtvis tråkigt att de inte känner sig hörda. Vi har haft en dialog med de boende under våren och ett formellt samråd gällande området i juni. Redan i den initiala planeringen har viss social hänsyn tagits i form av att vi valt att planera för att lämna skärmar av tall, omvandla vissa delar från produktionsskog till avsättningar samt lämna all tall och löv i vissa områden.

Hon fortsätter:

– Efter dialog och samråd har ytterligare hänsyn tagits genom att spara mer löv och tall, avsätta ytterligare ett område och planera för att skapa ett lövbestånd närmast ett av husen i stället för att återbeskoga med gran. Vi har även flyttat utkörsvägar av virket för att minimera störning i form av ljud och synintryck.

”Endast i särskilda fall”

Gällande social hänsyn refererar Saxe till deras hemsida:

”Vilken typ av social hänsyn som tas vid avverkning beror på områdets karaktär. Social hänsyn sker i regel genom anpassning av våra åtgärder. Vanliga anpassningar är att lämna fröträd, använda skonsamma markberedningsmetoder eller lämna skärmar/grupper av träd mot bebyggelse, stigar eller vägar. Ibland kan social hänsyn handla om att ta ner extra träd i samband med en avverkning för att ge en fastighet solläge. Det är endast i särskilda fall, i områden av stor betydelse för friluftsliv, rekreation och näringsliv som social hänsyn kan innebära att avverkning inte sker”.

Förtvivlade lokalbor om avverkning i Brunskog: ”Stora Ensos hållbarhetspolicy saknar substans”

”Tagit rimlig hänsyn”

Rinneforsborna anser att ni inte lever upp till er egen hållbarhetspolicy om att ”respektera lokalsamhället” och att ni ska ”gynna lokala entreprenörer så de kan frodas”. Vilket ansvar tar ni för att utreda om ni faktiskt har brustit i ert agerande i ärendet?

– Vi anser att vi tagit rimlig hänsyn till de närboende och deras verksamhet. Finns det olika syn på detta kan ärendet överklagas till vår revisor DNV. Vi välkomnar en oberoende granskning av vår verksamhet.

Berörda parter anser att deras möjligheter att vidareutveckla bygden med till exempel naturturism försämras kraftigt och att värdet av deras fastigheter sjunker drastiskt om skogen kring Rinnefors avverkas. Hur ställer ni er till det?

– Vi anser att utveckling av naturturism mycket väl går att kombinera med ett hållbart skogsbruk och vår ambition är att skapa en skog med högre variation i Rinnefors. Vill man bedriva en omfattande verksamhet av något slag på vår mark är vi öppna för att teckna upplåtelseavtal, i de fall det går hand i hand med vår skötselstrategi.

Rinneforsbornas initiala kontakt på Stora Enso avböjde att svara på AN:s frågor om avverkningen i Brunskog.

Artikeltaggar

BrunskogMiljöNyheterStora Enso

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.