Så kan vi få bukt med stöket i skolan

Insändare
PUBLICERAD:
Sockerberoende kan vara en orsak till att det blir stökigt i skolan, menar insändarskribenten.
Foto: Jessica Gow/TT
Det talas om att vi har problem med en stökig skola. Många elever saknar studiero. Jag som skriver dessa rader är en gammal gubbe på 83 år. Redan under min skoltid upplevdes stök i skolan. En av de stökiga eleverna var jag.

Jag är intresserad av att mina medmänniskor ska må bra. Av någon anledning har den svenska sjukvården problem med att så många människor är sjuka. Min egen erfarenhet av ohälsa genom livet gör att jag kopplar ihop en stökig skola och problemen inom sjukvården.

Här följer mina tankar om några viktiga orsaker till att det kan bli stökigt i skolan och som troligen lägger grunden till sjukdomar tidigt eller senare i livet. Först och främst: socker, socker, socker. Andra exempel är koffein, glass, läskedrycker, skräpmat, överätande, kemiska tillsatser med mera. Ovanstående exempel kan orsaka stor stress i hela kroppen. Stressade binjurar kan skapa stress i hela kroppen och även i knoppen. Detsamma kan gälla bukspottskörtel, lever och sköldkörtel. Balans i tarmfloran är superviktig för hur vår kropp och knopp ska kunna utföra sina olika funktioner.

Resultatet av ovanstående exempel på störningar kan leda till problem med vår fysiska, fysiologiska och mentala hälsa. Genom min mångåriga erfarenhet inom sjuk- och friskvård vet jag att det behövs rejäla kämpatag för att kunna befria individer, unga som äldre, från olika beroendeformer. Jag har lyckats frigöra mig. Jag har haft flera återfall. Hoppas nu på att jag ska klara mig från fler bakslag. Kunde jag frigöra mig så kan du, och du, och du.... Sänder mina hoppfulla tankar om en bättre skola och en bättre värld med fred och bättre hälsa.

Gunnar Friberg

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.