Äldre kvinna ramlade – sjukhuset missade bruten handled

Publicerad:
En fraktur missades på en äldre kvinna som kom till Torsby sjukhus i slutet av förra året. Foto: Aron Eriksson

Kvinnan var benskör och ramlade.

Hon fick en höftfraktur och bröt ena handleden. Senare visade det sig att även den andra handleden var bruten, men den röntgades aldrig.

Händelsen är nu lex Maria-anmäld.

Den drygt 85-åriga kvinnan är benskör och har en demenssjukdom. Hon bor på ett boende och i december förra året ramlade hon och togs till Torsby sjukhus.

Det visade sig att hon hade brutit ena handleden och fått en höftfraktur. Handleden gipsades och höften opererades. Några dagar senare fick kvinnan åka tillbaka till boendet.

En dryg vecka senare kom hon tillbaka till sjukhuset eftersom man trodde att hon även brutit den andra handleden. En röntgenundersökning bekräftade misstanken.

Men båda handlederna röntgades inte första gången som kvinnan sökte vård.

Eftersom händelsen orsakade en allvarlig vårdskada har Region Värmland nu anmält den till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Maria.

Artikeltaggar

ÄldreIvoLex MariaSjukvårdTorsbyTorsby sjukhusVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare