Hoppa till huvudinnehållet

Maja Rungs dramatiska kast – från stjärnkrigare till morddrama

Publicerad:
Maja Rung spelar en av rollerna när Sveriges Radio Drama gör en ljuddramaserie om mordet på Anna Lindh.
Maja Rung spelar en av rollerna när Sveriges Radio Drama gör en ljuddramaserie om mordet på Anna Lindh. Foto: Mattias Ahlm

Värmländska Maja Rung är en skådespelare med bredd och djup och räds inte tvära kast. Just nu är hon aktuell både i SVT-serien Kenny Starfighter och i en dramaserie i Sveriges radio om mordet på Anna Lindh.

– Det är högt och lågt! säger hon.

Helena Bergström regisserar ”Anna Lindh 2003”, ett ljuddrama i sex delar som släpps på Sveriges Radio play under tisdagen, den 20 september.

Detta är den första renodlade dramaserien om dådet den 10 september 2003, då Sveriges utrikesminister Anna Lindh attackerades på varuhuset NK i Stockholm av en knivbeväpnad man.

Maja Rung var 16 år då och gick på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad.

”Trodde hon skulle klara sig”

– Jag minns det jättetydligt. Jag gick medieprogrammet och vi hade mycket tv-skärmar. Jag minns att jag var i korridoren när det kom att hon var död. Man trodde ju att hon skulle klara sig, säger hon.

Ida Engvoll, Helena Bergström, Maria Salomaa, Maja Rung, Göran Ragnerstam och Melody Farshin gestaltar dramat om Anna Lindh.
Ida Engvoll, Helena Bergström, Maria Salomaa, Maja Rung, Göran Ragnerstam och Melody Farshin gestaltar dramat om Anna Lindh. Foto: Mattias Ahlm

Var och en av de sex delarna i dramaserien skildrar en karaktär som berörs av mordet.

– Jag spelar en journalist som av en händelse råkar vara på plats på NK när dådet sker. Hon har velat göra ett stort reportage om Anna Lindh, för hon tänker att det borde vara hon som blir Sveriges nästa statsminister.

”Blir så inzoomat”

Maja Rung trivdes i rollen och dramat – och ser poänger med att få arbeta enbart med rösten i en produktion.

I skuggan av Anna Lindh. Dramaserien handlar inte bara om mordet utan också om flera olika människor som på olika sätt påverkades av dådet.
I skuggan av Anna Lindh. Dramaserien handlar inte bara om mordet utan också om flera olika människor som på olika sätt påverkades av dådet. Foto: OLA TORKELSSON

– Att jobba med radiodramatik är ett väldigt lustfyllt sätt att jobba på. Det blir så inzoomat på just verktyget rösten och man måste leva bara genom rösten.

Noggrann regissör

Regissören Helena Bergström beskriver i ett pressmeddelande serien som ett ”spänningsdrivet drama”, där teman som civilkurage och politikens pris också får plats.

Helena Bergström är regissör för ljuddramaserien.
Helena Bergström är regissör för ljuddramaserien. Foto: Mattias Ahlm

– Det var roligt att jobba med Helena Bergström som regissör. Hon var noggrann och väldigt inspirerande, säger Maja Rung.

Kennys kusin Penny

Ljuddramat lanseras samtidigt som Maja Rung också är högaktuell i ett milt sagt annat sorts drama. Johan Rheborg går åter in i karaktären som Kenny Starfighter och Maja spelar hans kusin: Penny Starfighter.

Maja Rung gör rollen som Penny Starfighter när klassiska tv-serien Kenny Starfighter återkommer i tv-rutan.
Maja Rung gör rollen som Penny Starfighter när klassiska tv-serien Kenny Starfighter återkommer i tv-rutan. Foto: SVT

Det blev ett tvärt kast mellan dramatik om en omvälvande samhällshändelse och ett skojfriskt rymdäventyr, men det är inga konstigheter för Maja Rung. Båda serierna spelades in i fjol höstas och att varva högt och lågt är en av skådespelaryrkets stora fördelar, tycker hon.

– Det är så tydligt att det är två helt olika saker. Jag har aldrig tyckt att det är konstigt. Man är i stunden och går in i det man har framför sig. Penny var oerhört lustfylld att arbeta med!

Valde såpopera före Kenny

Tv-serien om Kenny Starfighter föddes redan 1997 och den då tioåriga Maja hörde inte till de stora fansen på den tiden. Hon hade andra tv-vanor:

Maja Rung på rymdäventyr.
Maja Rung på rymdäventyr.

– Jag minns karaktären, men jag var väldigt inne på såpoperor då, så jag tittade mer på Skilda världar, avslöjar hon.

Inför rollen som Penny plöjde hon dock de tidigare avsnitten och gillade vad hon såg.

Passion som syns

– Johan Rheborg har ju nästan blivit kultförklarad, säger hon och ser en självklar anledning till att så många välkomnar Kenny Starfighters återkomst efter alla år.

– Serien är helt enkelt jävligt bra! De la in mycket passion och vilja i det arbetet och var så kompromisslösa i det de ville skapa och det märks.

FAKTA

Anna Lindh 2003

Alla sex avsnitt släpps 20 september i Sveriges Radio Play. Första avsnittet av Anna Lindh 2003 sänds i P1 kl.16.03 lördag 24 september.

Regi: Helena Bergström

Manus: Jörgen Hjerdt

Musik: Tim Nutley

Dramaturg: Magnus Lindman

Efter en idé av Katarina Wennstam. Konstnärligt utvecklingsansvarig: Moa Gammel

Skådespelare (i urval): Ida Engvoll, Göran Ragnerstam, Maria Salomaa, Lo Kauppi, Peshang Rad, Nemanja Stojanovic, Maja Rung, Melody Farshin, Oscar Töringe, Uje Brandelius, Shebly Niavarani, Ann-Sofie Rase, Jan Mybrand, Niklas Falk.

Kenny och Penny - alias Johan Rheborg och Maja Rung.
Kenny och Penny - alias Johan Rheborg och Maja Rung. Foto: Anders Wiklund/TT

Artikeltaggar

Anna LindhKändisarKarlstadMaja RungNöje/KulturStockholmSveriges RadioSVTTeaterTVVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.