Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen köper Hotell John: ”Vi gjorde det vi tänkt”

Publicerad:
Christer Olsson (M) och Åsa Hååkman Eriksson (S) berättar att Filipstads kommun under tisdagen, den 20 september, köpte Hotell John.
Christer Olsson (M) och Åsa Hååkman Eriksson (S) berättar att Filipstads kommun under tisdagen, den 20 september, köpte Hotell John. Foto: Emely Wallo Bergare

Filipstads kommun köper Hotell John, det står klart sedan kommunen vunnit budgivningen på den exekutiva auktionen hos Kronofogden.

Köpesumman landade på 3,8 miljoner.

– Det är mycket pengar men vi har fått så mycket kritik för den här fastigheten – den är en riktig skamfläck, säger Åsa Hååkman Eriksson (S).

Tillsammans med Christer Olsson (M), kanslichef Catrin Marsell och kommundirektör Hannes Fellsman var det hon som under tisdagen åkte till Karlstad för att hos Kronofogden ropa in fastigheten.

– Det var flera budgivare med, en del på länk från andra Kronofogdekontor i landet. Men nu har vi gjort det vi hade tänkt – förvärvat fastigheten, säger Åsa Hååkman Eriksson (S).

Christer Olsson (M) tillägger:

– Vår målsättning var att köpa fastigheten – vi tänkte inte åka hem från Karlstad förrän vi hade gjort det.

För några år sedan försökte Filipstads kommun att köpa Hotell John men blev då i sista stund överbudade. Nu fick dock kommunen revansch. Planen är att jämna den illa åtgångna byggnaden med marken.
För några år sedan försökte Filipstads kommun att köpa Hotell John men blev då i sista stund överbudade. Nu fick dock kommunen revansch. Planen är att jämna den illa åtgångna byggnaden med marken. Foto: Emely Wallo Bergare

FT träffar dem båda samt Catrin Marsell utanför Hotell John, bara några timmar efter att kommunen vunnit budgivningen.

Känslan som råder är till stor del lättnad – nu ska skamfläcken bort.

– Det här ska inte vara den bild som turisterna har med sig av Filipstad, säger Christer Olsson.

– Nej, precis – alla som åker förbi här möts av den här, rakt ut sagt, skit-fastigheten, säger Hååkman Eriksson som fortsätter:

– När det har fungerat bra, så har det fungerat bra. Verksamheten här har även genererat arbetstillfällen åt kommunen, men som det är nu – det finns ingen el och byggnaden är mycket illa åtgången, så är det bara att riva allt, så det är det vi kommer att göra med största sannolikhet.

Olsson tillägger:

– Folk har lyckats tagit sig in i byggnaden så mycket av inredningen är sönderslagen.

Helt överens

Både han och Hååkman Eriksson håller med om att summan kommunen tvingades lägga ut för att köpa Hotell John är stor, men att det egentligen inte fanns något annat alternativ.

– Vi vill inte tillbaka till den situationen vi hamnat i, anser de båda och syftar bland annat till oseriösa aktörer som skött verksamheten i fastigheten.

Kommunen får tillgång till byggnaden först den 19 oktober, fram tills dess är det konkursförvaltaren som har hand om fastigheten.

– Att köpa det här är något vi hela tiden varit överens om politiskt. Och jag måste berömma Catrin (Marsell, kanslichefen, reds.anm) för det jobb hon lagt ner, vi har haft mycket god hjälp av henne i det här, säger Hååkman Eriksson.

Vad som händer efter att Hotell John har rivits är dock än så länge oklart.

– Vi får se, det här var steg ett. Men det finns nog en del idéer - det är ju ett vackert område, säger Olsson.

Kommunen vill köpa Hotell John: ”En skamfläck, bort med skiten!”Hotellverksamhet åter till försäljning

Artikeltaggar

Exekutiv auktionFilipstadFilipstads kommunHotell JohnKronofogdenNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.