Äntligen har Sjögrens fåglar landat – konstverk på ny plats efter 20 år i förråd

Publicerad:
Lars Sjögrens konstverk Mot rymd har kommit upp på sin nya fasad, och kan anas bakom det stora skynket. I början av oktober ska täckelsen falla och konstverket åter ses av allmänheten efter över 20 år i ett förråd. Foto: Lena Richardson

Efter över 20 år i ett förråd får ett klassiskt Karlstadskonstverk en ny placering. Konstnären Lars Sjögrens plåtfåglar försvann från centrum efter den dramatiska Domus-branden; nu har de landat på Tullholmen.

– Jättekul! säger Klas Olsson på Coop Värmland och ser fram emot avtäckningen i början av oktober.

Efter den stora Domus-branden 1999 togs Lars Sjögrens verk ”Mot rymd” ner. Konstverket skadades visserligen inte i branden, men fastigheten blev så pass illa åtgången att Konsum Värmland tog beslut om rivning.

– 1999 brann Domus och innan rivningen plockade vi ner konstverket. Sedan har det legat i träda, för vi har inte vetat var vi ska placera det, säger Klas Olsson till NWT.

Lars Sjögrens konstverk syns tydligt på bilden från den dramatiska Domusbranden 1999. Det klarade sig från branden, men huset revs och då landade verket i ett förråd hos ägaren Coop Värmland.
Lars Sjögrens konstverk syns tydligt på bilden från den dramatiska Domusbranden 1999. Det klarade sig från branden, men huset revs och då landade verket i ett förråd hos ägaren Coop Värmland. Foto: NWT-arkiv

Bidat sin tid i förrådet

Under alla år sedan nedplockningen har verket bidat sin tid i en förrådslokal hos Coop Värmland, som alltså äger konstverket.

Men bortglömt har det inte varit.

NWT:s tidigare kulturredaktör Mats Dahlberg tittade till fåglarna i november 2017 och skrev en artikel om konstverkets öde.

På Coop Värmlands lager har Lars Sjögrens konstverk förvarats efter att ha tagits ned från den brandskadade Domusfastigheten i Karlstads centrum. Nu ska fåglarna åter få sträva mot himlen. (Arkivbild från 2017)
På Coop Värmlands lager har Lars Sjögrens konstverk förvarats efter att ha tagits ned från den brandskadade Domusfastigheten i Karlstads centrum. Nu ska fåglarna åter få sträva mot himlen. (Arkivbild från 2017) Foto: Mikael Lindblom

Han har också varit Coop behjälplig inför det som nu ska ske: skulpturen har åter fått komma ut i ljuset och i början av oktober ska verket avtäckas.

”En jättebra placering”

Ambitionen att få upp verket på nytt fanns redan 2017:

”Det finns ett starkt önskemål att vi kan montera konstverket på den fastighet - med butik och huvudkontor - vi planerar att bygga här”, sa Klas Olsson då. Med ”här” syftade han på just den plats där verket nu får sin nya placering: på Coop Tullholmen.

– Jättekul! Det är en jättebra placering, i allra högsta grad, säger Klas Olsson nöjt.

Ofta fick Lars Sjögrens konstverk heta ”Duvorna” i folkmun, men det berodde nog bara på att det från början placerades i kvarteret Duvan. Fåglarna han skapade i plåt är rovfåglar.
Ofta fick Lars Sjögrens konstverk heta ”Duvorna” i folkmun, men det berodde nog bara på att det från början placerades i kvarteret Duvan. Fåglarna han skapade i plåt är rovfåglar. Foto: Lena Richardson

Det har – uppenbarligen – inte varit alldeles lätt att hitta en plats som passar:

– Det är inte bara att placera på vilken fastighet som helst, säger han.

Fögglera har landat

Konstverket är stort och kräver både yta och luft för att komma till sin rätt. Det är utfört i plåt och består av en fågelflock, som strävar upp mot himlen. Det heter ”Mot rymd”, men i folkmun kallades det ofta Duvorna, antagligen eftersom det från början var placerat i Kvarteret Duvan. Då ägdes det av Stadshypotek och satt på dess fastighet vid Drottninggatan, tills Stadshypotekhuset skulle rivas och verket i slutet av 80-talet istället kom till Domusfasaden.

När NWT gjorde reportage om konstverket 2017, fanns det på golvet i ett lager för torra varor.
När NWT gjorde reportage om konstverket 2017, fanns det på golvet i ett lager för torra varor. Foto: Mikael Lindblom

En snabb ornitologisk bedömning ger dock vid handen att fåglarna som Lars Sjögren skapat är någon sorts rovfåglar.

– ”Fögglera” har det också fått heta ibland, säger Klas Olsson.

Och nu har fögglera landat?

– Ja, nu har fögglera landat och det känns jättebra, säger han.

Stora byggprojekt ger området kring Tullholmsviken en helt ny karaktär.
Stora byggprojekt ger området kring Tullholmsviken en helt ny karaktär. Foto: Lena Richardson

Så skapades verket

Inbjudningarna till avtäckningen har just gått ut. Mats Dahlberg ska leda ceremonien och på plats ska också Ulla-Britt Sjögren vara; hon är änka efter konstnären Lars Sjögren, som avled 2016.

– Självklart är det hon som ska dra i snöret! säger Mats Dahlberg, som vid sitt reportage 2017 träffade Ulla-Britt och fick hennes berättelse om tillkomsten av Mot rymd:

Ulla-Britt Sjögren var med vid NWT-reportaget 2017 och är även i högsta grad delaktig när hennes makes verk avtäcks på Tullholmen.
Ulla-Britt Sjögren var med vid NWT-reportaget 2017 och är även i högsta grad delaktig när hennes makes verk avtäcks på Tullholmen. Foto: Mikael Lindblom

”Lars gjorde mängder med skisser, han gick mycket hårt in för arbetet, han jobbade från morgon till sena kvällen”, berättade hon i reportaget.

Nu blir resultatet av hans idoga arbete snart åter synligt för allmänheten.

Den som tittar noga och i rätt vinkel, kan redan nu få en tjuvtitt på konstverket.
Den som tittar noga och i rätt vinkel, kan redan nu få en tjuvtitt på konstverket. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

CoopKarlstadKlas OlssonKonstKonstnärKonstverkNöje/Kulturoffentlig utsmyckningSamhälleTullholmenTullholmsviken

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare