Hoppa till huvudinnehållet

Här trivs insekterna - Klasmossens förskola prisad i nationell tävling

Publicerad:
Insektshotellet med tillhörande restaurang och flygplats gav Klasmossens förskola andra plats i den nationella tävlingen Fröinitiativet.
Insektshotellet med tillhörande restaurang och flygplats gav Klasmossens förskola andra plats i den nationella tävlingen Fröinitiativet. Foto: Privat

Klasmossens förskola i Karlstad knep andraplatsen i den nationella tävlingen Fröinitiativet.

Om prispengarna på 5000 kronor ska användas till fler blommor eller träd på gården är än så länge oklart.

– Det ska vi rösta om, berättar förskolans utepedagog Bibbi Kunosson.

Förskolan har under lång tid arbetat med biologisk mångfald och planerade i våras att bygga ett insektshotell och odla blommor. De fick tips om tävlingen Fröinitiativet och när den passade in i undervisningen hoppade de på. De fick 700 kronor vid starten och uppgiften var att skapa Sveriges mest pyntade pallkrage.

Barnen har vattnat odlingen under hela säsongen.
Barnen har vattnat odlingen under hela säsongen. Foto: Privat

– Vi hade en ganska stor äng sedan innan och så gjorde vi en mindre äng med sommarblommor till tävlingsbidraget, berättar Bibbi Kunosson.

Barnen fick rösta om var insektshotellet och pallkragen skulle placeras. Man diskuterade även vad insekterna behöver för att kunna leva.

– Då mynnade vi ut i en restaurang för insekter, och det är blommor.

Restaurangen utökades även med solrosor.

– Under sommaren har alla hjälpts åt att vattna.

Barnen funderade även ut att insekterna behövde en plats för att landa på väg till restaurangen och hotellet.

Till en början täckte man pallkragen med odlingsduk för att det skulle växa snabbare.  Då gällde det att lyfta på den för att se vad som hände.
Till en början täckte man pallkragen med odlingsduk för att det skulle växa snabbare. Då gällde det att lyfta på den för att se vad som hände. Foto: Privat

– Då byggde vi en flygplats med landningsbana och landningsljus som vi målade gula.

Det blev även ett flygledartorn. När de skulle hitta ett bra tak till tornet kom ett av barnen med en jordglob eftersom "insekterna finns överallt".

Nyligen upptäckte man att det flyttat in gäster i hotellet.

– Ett hål har förslutits så det är en insekt som har lagt sig att sova hos oss.

Den blivande blomsterängen börjar gro.
Den blivande blomsterängen börjar gro. Foto: Privat

Till hösten ska man att bredda undervisningen och titta närmare på naturens kretslopp

– Då kommer vi att jobba mer med insekternas hela livscyklar. När vi startade det här arbetet var det mer att lära sig vad insekterna heter och att våga komma nära. Idag är barnen mer medvetna om naturen och har respekt för den. De kan fånga en humla i en burk och när de tittat på den släpper de försiktigt ut den på samma plats som de tog den, säger hon.

Artikeltaggar

BlommorFamiljFörskolorInsekterKarlstadKronoparkenOdling

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.